Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Futballszurkolók tüntettek a Parlamentnél - fotók

A tüntetés szűk félórás volt vasárnap délután a budapesti Kossuth téren. A demonstráción a szurkolói kártya és regisztráció bevezetése ellen tiltakoztak a drukkerek.
A tervezettnél rövidebb, szűk félórás volt a magyar szervezett futballszurkolói táborok tüntetése vasárnap délután a budapesti Kossuth téren, a demonstráción a szurkolói kártya és regisztráció bevezetése ellen tiltakoztak a drukkerek.

A szurkolók szerettek volna egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciót is átadni, de ez elmaradt, mert - mint a demonstráció egyik felszólalója elmondta - írásban azt a tájékoztatást kapták, hogy erre csak munkanapon van lehetőség.

A felszólalók egyike beszédében hangoztatta: az a céljuk, hogy töröljék el a szurkolói regisztrációt, és erről az illetékesek üljenek le velük tárgyalni.
"Ez volt az utolsó ilyen békés megmozdulásunk, ha nincs más lehetőségünk, radikalizálódnunk kell" - mondta a szónok, aki nehezményezte, hogy szurkolói rigmusok miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétről hétre több százezer forintra bünteti a klubokat.

Fotók

Megköszönte a szurkolói csoportoknak, hogy távolmaradtak a hétvégi NB I-es forduló mérkőzéseitől. "A bojkott jól sikerült, mert a nézőszám negatív rekordot döntött" - állapította meg a nevét nem közlő felszólaló, majd a politika kivonulását követelte a magyar futballból. A demonstrálók eközben "Mi vagyunk a futball!" szlogent skandáltak.

Az MTI-hez is eljuttatott kétoldalas petícióban a szurkolói csoportok kiemelték, hogy elismerik a kormány labdarúgást érintő infrastrukturális fejlesztéseit, ugyanakkor fel akarják hívni a figyelmet az őket érintő negatív intézkedésekre.

Szerintük a jelenlegi jogi szabályozások drukkerellenesek és ellehetetlenítik a leghűségesebb szurkolókat, akik közül emiatt egyre többen maradnak távol a stadionoktól.

Fotók

A drukkerek hangsúlyozták, hogy az őket érintő kérdésekben nincs valódi egyeztetés sem velük, sem pedig az őket képviselő érdekvédelmi csoportokkal; céljuk, hogy a döntéshozó szervek és a hatóságok, valamint a szurkolók érdekképviseleti szervei között párbeszéd alakuljon ki. A drukkerek ez utóbbi kialakításában kérték a petícióban a miniszterelnök segítségét.

A demonstráción a szervezők becslése szerint öt-hatezren vettek részt, 15 NB I-es klub - az élvonalból csak a Puskás Akadémia hívei nem voltak jelen -, valamint az NB II-es Békéscsaba, Kaposvár, Szeged és Zalaegerszeg szurkolói.

A drukkerek zászlóin a következő feliratok voltak olvashatók: "Mondj nemet a regisztrációra!", "Nem kell a kártya!", "Szurkoló, személyiségi jogok nélkül", "A szurkoló nem bűnöző"; zárásként a "Against modern football" (A modern futball ellen) feliratú molinót feszítették ki.

A résztvevők - akik a Deák térről a Nádor utcán keresztül vonultak az Országházhoz - a tüntetésen a stadionokban tiltott füstbombákat is meggyújtottak, rigmusaikkal az MLSZ-t bírálták, és távozásra szólították fel a politikus klubvezetőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei foci - Bajcson a miniszterelnök is pályára lépett

Olvasó-tudósítónk szúrta ki, hogy a jegyzőkönyv szerint nem akárki játszott a szombati… Tovább olvasom