Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Focibírók mint reklámfelületek?

Labdarúgás - Néhány szemfüles cég rájött, hogy a focibíró remek hirdetési felület. De a hirdetés miatt elnézhető-e az, hogy az egyik csapat mezével megegyező színű mezben lengetik végig a partjelzők a meccset?
Végre észrevették a hirdetők, hogy mekkora reklámereje van a focipályán a játékvezetőknek. Hiába a szponzor reklámja a csapatok mezén, mégiscsak a játékvezető és asszisztensei azok, akikre a legtöbbször vetül a drukker figyelme.

Eddig sem volt ritka, hogy egy-egy sportszergyár logója diszkréten felkerült a FIFA-embléma mellé Horacio Elizondo vagy Kassai Viktor mezére. Pár hete azonban a megyei labdarúgó bajnokságokban feltűntek a játékvezetői mezre feltűzött-felöltött 10x10 centiméteres reklámok.

Reklámok.

Ez néhány hete szúrt szemet egy megyei II. osztályú mérkőzésen, mert a játékvezető asziszensei (régebben partjelzőnek hívták őket) szinte pontosan ugyanolyan színű szerelésben voltak, mint a vendégcsapat játékosai.

Úgy tudom, hogy a játékvezetők több garnitúra mezt is magukkal visznek a mérkőzésekre - épp azért, hogy a szerelésük színe biztosan különbözzön mindkét csapatétól. Nagyon zavaró tud lenni, ha csak egy kicsit is hasonlít a bíró meze egy csapat összeállítására. Láttam már ilyen meccset is, a játékvezető több - egyébként remek - passzot kapott. A fenti meccsen a lesek esetében lehettek volna gondok emiatt - a csatár simán elnézhette volna a partjelzőt egy belógó jobbhátvégnek. Szerencsére azért ilyen gond nem adódott a meccsen.

Balra egy vendégjátékos. Jobbra a játékvezető az egyik asszisztensével. A háttérben a másik asszisztens.

Tanakodtam, hogy miért nem cserélik le az asszisztensek a világoskék-fekete összeállítást. A kérdésre nem válaszoltak. Vajon van összefüggés a hirdetésekkel? A gonoszabbik énem szerint igen.

Olvasóink írták

 • 7. jürgen 2008. április 18. 14:22
  „azt hiszem itt a szabályismerettel is vannak gondok...
  az asszisztot azért nem lehet elnézni belógó védőnek, mert mindíg az utolsó védő vonalában van (ha az assziszt vonalából indul a csatár, tuti nem lesz lesen)
  u.i.: a Kunsziget - Halászi mérkőzésről készült remek cikked is hasonló kaliberűre sikerült, mint ez, bár azt mint sporteseményről készült tudosítás nem, csak mint "irodalmi alkotás" tudom értelmezni”
 • 6. P.É. 2008. április 18. 11:55
  „szia
  remélem tegezhetlek.
  szóval te lennél az az aranybogár, aki ilyen édes dolgokat írogat rólunk?megmondom őszintén, miután megnéztem a képed, el sem tudtam képzelni, hogy ilyen gonosz dolgokat írj. hozzád inkább az illene hogy verseket írj madarakról, virágokról meg ilyesmi. ha pedig ilyen kkommenteket írsz, akkor egy kép a Hókuszpókról sokkal jobban illene ide. de azért az mégis jó, hogy ezzel a sok marhasággal több embernek szerzel vicces pillanatokat, el kéne menned a csízbe, vagy valami vidám reggeli rádiós műsorba, vagy valami ilyesmi.
  szóval a kék meznek az volt az oka, hogy a szőke hajamhoz és kék szememhez, na meg persze a barna bőrömhöz elég béna lett volna a fekete, vagy a sárga, szóval érted.....azért nézzünk már ki valahogy!viszont neked ajánlanám a feketét,meg azt is hogy hagyd el azt a nyakkendőt, mert elvonja a figyelmet a szemedről....és gondolom ez az oka annak hogy ennyi HÜLYESÉGET írsz hétről hétre!!!válts dioptriát!!!!!üdv. az assziszt”
 • 5. Preiner Éva 2008. április 18. 11:37
  „Mivel érintett vagyok elmondom mi az oka annak hogy kék mez volt rajtunk....
  most tessék megnézni a képet. én voltam az asszisztens (a játékvezető mellett). mivel szőke hajam van és kék szemem, hogy vettem volna fel mondjuk sárga mezt???arról nem tehetek hogy a játékosok is így gondolták, pedig nekik nem is állt olyan jól :):):):):):):):)”
 • 4. Tárgyilagos 2008. április 18. 08:42
  „Bokk!
  Sokmindenben igazad van, de jelen esetben a hirdetések még "gonoszabbik én" által sem köthető egyik csapathoz sem.

  A szerző szakmaiságot nélkülöző munkássága nem csak Gusztinak szúrt szemet, még jó, hogy a nyomtatott újságba nem került be ez a förmedvény.
  Jobbhátvég? Hát, ez a vég...”
 • 3. Guszti 2008. április 17. 17:47
  „Tisztelt Szerző Úr!

  A gonoszabbik énjébnek ismét sikerült egy rendkívül sportszerű cikket írnia gyakorlatilag a semmiről! Gratulálok!
  Nem foglalkozik kicsit sokat a JÁTÉKVEZETŐkkel???”
 • 2. taf 2008. április 17. 17:46
  „Már a III.osztályú mérkőzésen is van a játékvezetőkön reklám!!”
 • 1. Bokk 2008. április 17. 17:18
  „A hirdetések áthelyezhetőek (vagy legalábbis van a játékvezetőknél áthelyezhető példány), hogy a régebbi mezek is használhatóak legyenek. Viszont sokszor hiába visznek a játékvezetők több garnitúra mezt, egyeztetnek előre, a játékvezetői felszereléseknél is beütött a divat, így három egy éven belül vásárolt sárga mez is tökéletesen elüthet egymástól. A folyamatos be is kilépés miatt pedig az új tagok és a régiek felszerelése sokszor nagyon eltér, nehéz egységes öltözetet találni.
  Ami érdekesebb, hogy az 1. szabály 3-5. döntvénye hosszan értekezik, hogy hol nem helyezhető el hirdetés, és bár a játékvezetőről nem esik szó, a szabály szellemével nem feltétlenül egyeztethető össze, hogy hirdetőoszlopként funkcionáljanak. Pl. egy-egy hirdetés adott esetben jobban köthető egy településhez, csapathoz is, s bár ezen bizonyosan nem múlik, egy külsdőségben megbicsaklik a pártatlanság.

  3. döntvény
  Nem engedélyezett semmilyen hirdetés (akár tárgyi, akár vetített) a
  játéktéren és annak felszerelési tárgyain (beleértve a kapuhálókat
  és az általuk határolt területet) attól az idponttól, amikor a csapatok
  a játéktérre lépnek, addig, amíg a félidei szünetben elhagyják azt, és
  attól az idponttól, amikor újra a játéktérre lépnek, a mérkzés
  végéig. Különösen vonatkozik ez a kapukra, a hálókra, a
  zászlórudakra és a zászlókra. Semmilyen idegen felszerelést
  (kamerák, mikrofonok, stb.) nem lehet ezekhez a tárgyakhoz
  hozzáersíteni.
  4. döntvény
  Semmiféle hirdetés nem helyezhet el a talajon a technikai
  zónában, továbbá a játéktéren kívül az oldalvonaltól egy méteres
  körzetben. Nem helyezhet el hirdetés a kapuvonal és a háló között.
  5. döntvény
  A FIFA, a kontinentális szövetségek, a nemzeti szövetségek, a ligák,
  a klubok vagy más testületek lógójának vagy emblémájának valós
  vagy virtuális másolatát tilos a játéktéren és annak felszerelési
  tárgyain (beleértve a kapuhálót és az általa határolt területet is)
  elhelyezni a játék ideje alatt, ahogy azt a 3. döntvény leírja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élsportolóink tetkói: bőrbe szúrkált babonák

Sportvilág - Van, aki meggyőződésből, van, aki babonából s akad, aki csak divatból „festeti" a… Tovább olvasom