Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

FIFA-botrány: Blazer évek óta együttműködött az amerikai ügyészekkel

A FIFA végrehajtó bizottságának tagja beleegyezett, hogy az ügyészek beépített embereként tevékenykedjen, és legalább 2011 óta együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában.
Chuck Blazer, a FIFA végrehajtó bizottságának tagja beleegyezett, hogy az amerikai ügyészek beépített embereként tevékenykedjen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben (FIFA), és legalább 2011 óta együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában.

A Blazer által 2013. november 25-én New Yorkban aláírt 19 oldalas vádalku-megállapodás titkosítását hétfőn oldották fel, miután egy szövetségi bíró jóváhagyta öt médiaszervezet kérését és elutasította a szövetségi ügyészek ellenvetéseit.

A megállapodás részeként, mint az iratokból kiderül, Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár (mintegy 3 milliárd forint) be nem jelentett jövedelemre tett szert. A korrupt amerikai sportvezető - aki korábban az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának (CONCACAF) második számú vezetője volt - beleegyezett, hogy szükség esetén a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett mintegy 2,5 millió dollár (mintegy 700 millió forint) bírságot és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését.

Cserébe együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhítik büntetését - derül ki a titkosítás alól feloldott vádalkuból.

Két nappal a FIFA május végi tisztújítása előtt Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ugyanaznap a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

A botrány miatt hétfőn újabb szervezet, az oslói Nobel Béke Központ szakította meg együttműködését a FIFA-val. A központ és a világ labdarúgását irányító szervezet vezető testületei 2012 óta voltak egymás partnerei a "kéznyújtás a békéért" nevű kezdeményezésben, amely arra irányult, hogy a csapatkapitányok és a bírók üdvözöljék egymást minden mérkőzés előtt és után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női kosárlabda Eb - Magyar győzelem Sopronban

A szlovákok elleni 12 pontos győzelemmel búcsúzott a magyar válogatott a Romániával közös rendezésű,… Tovább olvasom