Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Evezőslegenda volt a vendég

Pák Béla, a magyar és ezen belül Győr evezőséletének kiemelkedő egyénisége volt a vendége a Sportlegendák mesélnek sorozat tizennyolcadik állomásának.
Az ETO Park VIP-termét zsúfolásig megtöltötték a neves szakember volt tanítványai, sport- és kortársai, tisztelői. Az egykori sporttársak és versenyzők rögtönzött kiállítással kedveskedtek mesterüknek, amely a legenda életének és sportágának fontos állomásait villantotta fel.

A győri sportlegendát megtisztelte jelenlétével a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Dávid Imre is, akivel, mint kiderült, versenyzőként nagy csatákat vívtak, majd már veteránként a magyar színeket képviselve közösen szereztek érmet.


A kajakosok nevében Sztanity László mesteredző egy lapáttal köszöntötte Pák Béla legendás evezőst. Fotó: Szük Ödön
A kajakosok nevében Sztanity László mesteredző egy lapáttal köszöntötte Pák Béla legendás evezőst. Fotó: Szük ÖdönRendkívül oldott, s jó hangulatú beszélgetés részesei lehettek a megjelentek, ami elsősorban Pák Béla egyéniségéből, közvetlen előadói stílusából s persze azokból az eseménydús évtizedekből fakadt, amelyeknek részese volt a mester. Mesélt gyermekkoráról, kemény neveltetéséről és az indulás nehézségeiről.

Egy éve evezett, amikor már a Győri Vasas ifjúsági nyolcasával, négyesével bajnoki címet szerzett. Felnőtt versenyzőként a legnagyobb sikereit a Szendey Antal és Pandur József edzette, neves Pák–Prejczer–Fábián–Sinkó négyes tagjaként érte el.

Edzőként első tanítványa, Válé Lajos egy év múlva már felnőtt ob-t nyert. Későbbi munkásságát olyan evezősök nevei fémjelzik, mint Tóvári Péter, a Kucsera fivérek, a Mitring–Hompot páros, Kokas László és mások.

Evezőslegenda volt a vendég - Fotó: Szük Ödön


A kajakosok (Vén Lajos és a Sztanity fivérek) a megszokott humorral „évődtek" egy kicsit a legendával, ám igazi barátsággal köszöntötték, akárcsak az evezéshez személyesen is kötődő Kovács István volt megyei sportigazgató vagy a városvezetés jókívánságait tolmácsoló Röck Samu sportfelügyelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályát keresnek a Sörgurítók

Teke - Új pályát kell építeni ahhoz, hogy a soproni Sörgurítók továbbra is a Szuperligában… Tovább olvasom