Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

ETO FC: pénz az ablakban

Az ETO FC különleges vendégeinek fenntartott termébe (VIP) csak előzetes meghívó és regisztráció után lehetett bebocsátást nyerni. A vagyonfelügyelőt kérdezhették, akiknek tartozik a klub.
Az ETO FC különleges vendégeinek fenntartott termébe (VIP) csak előzetes meghívó és regisztráció után lehetett bebocsátást nyerni pénteken. Nem ünnepelni jöttek össze az egybegyűltek: a Quaestor-vezér ismert büntetőügye miatt ők sem jutottak hozzá a pénzükhöz, ami pedig az ETO FC-vel fennálló szerződésük miatt járna.

Az ETO FC termében pénteken az találkozhatott s tehetett fel kérdéseket dr. Varga Jenő vagyonfelügyelőnek, akinek legalább kéthavi bérét nem utalta át a klub, vagyis hatvan napnál hosszabb idejű a tartozás. Amíg nem küldtek ki minket a teremből, láttunk játékost, edzőt, de a kiszolgálószemélyzetből is többeket. Rajtuk kívül jelen voltak még a teremben a hitelezők – de azoknak is csak az a része, aki valamit várt ettől a találkozótól. A dühödt hangok és elviharzó alakok előrevetítik a beszámolónk végét: sok biztatót senki nem kapott.

A helyzet kusza, mi összefoglaljuk. Az ETO FC tehát tartozik a saját munkatársaknak (mintegy kétszáz alkalmazottnak), ezenkívül a hitelezőinek. Dr. Varga Jenő szerint ha mindent összeadunk, akkor ez az összeg meghaladja a kétmilliárd forintot.

Csepp a tengerben, de a Lipcsébe eladott Kalmár Zsolt labdarúgó után néhány napja érkezett 125 ezer euró (mintegy negyvenmillió forint). Beszédes azért, hogy az összeg csak azért kerülhetett egyáltalán Győrbe, mert Miriuta László vezetőedző közbenjárt. A német klub ugyanis, értesülve a győri egyesületnél kialakult helyzetről, nem tudta, hogy hova utalja a pénzt. Amikor Miriutától aztán megtudta, fizetett is.

A lényeg tehát, hogy legalább ez az összeg megérkezett a klub számlájára, s a munkatársakat azzal hitegették, hogy ebből a béreket nagyjából rendezni tudják. Egy hete azonban nincs ügyvezetője az FC-nek, dr. Ökrös András felmondási ideje is lejárt. Nincs tehát, aki aláírja a kifizetéseket.

A klubon belül mindenki úgy tudta, hogy a vagyonfelügyelőnek – aki pénteken érkezik – viszont van joga, tehát ő aláírhatja a kifizetéseket. Dr. Varga Jenő nagyon hamar lehűtötte a reményeket: az ő feladata az, ami a titulusában is szerepel – felügyeli a vagyont.

Kiábrándító lehetett azzal is szembesülni, hogy ha alá is írhatna bárki bármit, akkor a törvény szerint a működés fenntartásának biztosítása az első számú feladat. Ennek része ugyan a bérek rendezése is, de éppúgy része például az áramszolgáltatás kifizetése, mert fény nélkül valóban nehéz meccseket rendezni. Magyarán a 40 millió forintból nem feltétlenül a bérek rendezésével kezdik a sort. Sovány vigasz, hogy mindez egyelőre elméleti kérdés, mert mint írtuk, senki nem fér hozzá a pénzhez.
Mi jöhet ezután? – nyilván ez a kérdés most a legfontosabb a kétszáz dolgozó és a nem kevés hitelező számára. A tegnapi csődegyezségi tárgyaláson nem született döntés a moratórium meghosszabbításáról, ami azt jelenti, hogy a következő fázisba jutott az ügy. Felkérik a bíróságot a felszámolás elrendelésére. Ez elméletben néhány napot vesz csak igénybe, ha megtörténik, a felszámolóbiztos megkezdheti a munkáját.

De miközben a hivatalos lépéseket soroljuk, folyamatosan hagyják el a stadiont az ETO FC most még munkaviszonyban lévő dolgozói. Egyikük sem tudja, hogy lesz-e munkája a jövőben, most már az is teljesen bizonytalan, hogy az áprilisi béreket megkapják-e. „Az egészben csak egy dolgot nem értünk – mondják.

– Hogy eddig miért áltattak minket azzal, hogy itt a pénz, s azt elsőként mi kapjuk meg. Persze van pénz. Az ablakban..."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó U20-as VB - Győzelem győriekkel, Mervó mesterhármas

Magabiztos győzelemmel kezdett a magyar válogatott az Új-Zélandon zajló U20-as… Tovább olvasom