Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Bajnokok aranyozzák be az életutat

Kajak-kenu - Győr Sportjáért Életműdíjat kapott Vén Lajos kajak-kenu mesteredző. Nagy bajnokokat és „névtelen" sportembereket nevelt az edzői és a tanári pályán. Napjainkban sí- és vízi túrákat szervez fiataloknak.
A Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány és a BMC Rádió közös szervezésében 1999 óta adják át az életműdíjat, amely Budahelyi Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Idén Vén Lajos 69 éves kajak-kenu mesteredzőre esett a kurátorok választása.

„Igazi meglepetés volt a kitüntetés, csak akkor kezdtem sejteni valamit, amikor az ünnepség kezdetén a szervezők mindenáron az első sorba akartak ültetni. A díjátadáskor kicsit meghatódva álltam a színpadon, egyrészt jólesett, hogy rám gondoltak, másrészt már biztosan öregszem is... Több elismerésben volt már részem, de ez a díj előkelő helyen áll majd a vitrinemben" – fogalmazta meg gondolatait az ünnepelt szakember.

Vén Lajos szívesen elevenítette fel életútját, hiszen számos felejthetetlen emlék övezi a tartalmas tanári és edzői pályáját egyaránt.
„A testnevelési főiskola elvégzése után 1962-ben kerültem Győrbe. Pálfi Antal megyei szakfelügyelő Röck Samut és Mészáros Tamást a torna-, engem a kajak-kenu sport létrehozásáért hozott a városba. Versenyzőként nem voltak érdemleges eredményeim, viszont fiatalon segíthettem Granek István szövetségi kapitánynak a válogatottak fizikai felkészítésében, így volt némi sportágbeli tapasztalatom."
Vén Lajos megvalósította, amiért Győrbe szerződtették, a nevéhez fűződik a kajak-kenu sport helyi meghonosítása.

„Ötven-hatvan gyermekkel a nullpontról indultunk 1964-ben, s négy év múlva már ifjúsági válogatott sportolóink voltak. Kezdetben az öntödei sportkör, majd később az ETO volt a gazdája a szakosztálynak. Az első nemzetközi sikerek 1971-ben születtek, amikor Sztanity Zoltán IBV-győztes, majd három év múlva világbajnok lett. Egy évre rá a szövetség a válogatott keret edzőjének jelölt, 1976-ban pedig két kajakossal, Sztanity Zoltánnal és Horváth Erzsébettel együtt a magyar olimpiai csapat tagja lettem Montrealban. Nagyon boldog voltam, amikor Sztanity ezerötszáz méteren remek versenyzéssel ezüstérmet szerzett."

Vén Lajos meghatottan fogadta az ünneplést a díjátadás után.

Az Amerikai Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága 1986-ban szakembereket keresett a kenu, illetve női válogatott felkészítésére a montreali világbajnokságra. Többen pályáztak, végül a kenusoknál Szántó Csaba, a női kajakosoknál Vén Lajos kapott lehetőséget.

„Amerikai induló addig még soha nem jutott be világbajnoki döntőbe, éppen ezért óriási siker volt, hogy egyéniben hatodik, négyesben pedig negyedik helyet szereztek a kanadai városban. Ha jól emlékszem, az a vb magyar szempontból is minden idők legeredményesebb világbajnoksága volt, többek között ott lett aranyérmes a győri színeket is képviselő Povázsán Kati, aki Mészáros Erikával párosban lett első. Edzői tanfolyamokat, bemutató edzéseket tartottam a tengerentúlon egy éven át, aztán az olimpiai bizottság kitüntetésével a zsebemben hazatértem."

Munkásságát hazai és nagy nemzetközi versenyek győztesei, olimpikonok, világbajnokok jelzik. Sztanity Zoltánt kilenc-, a moszkvai olimpián ezüstérmes Joós Istvánt tizenhét éves korától nevelte. Különösen szívesen gondol Horváth Erzsébetre, aki világbajnoki ezüstig jutott, valamint Nagy Évára, Kadler Gusztávra, Ábrahám Csabára, de másokra is.

A pedagóguspályát csak nyugdíjazásakor hagyta el. A Zrínyi-gimnáziumban töltött két év után 1964-től a Bercsényi Miklós-gimnázium testnevelő tanára, majd 1980-tól igazgatóhelyettese volt. Sokat tett a szükséges létesítmények létrejöttéért. Nagyrészt társadalmi munkával megépítették az ország második kajak-kenu tanmedencéjét, s jelentős szerepe volt abban, hogy elkészült az iskolai tornacsarnok és a 60 méteres futófolyosó. A Bercsényiből több mint száz olyan tanuló került ki, aki egyrészt a testnevelő tanári pályát választotta, másrészt sportvezetőként dolgozik.

„Úgy érzem, amit akartam, azt sikerült megvalósítanom a pályámon. Elsősorban mégsem a világ- és olimpiai érmesekre vagyok büszke, hanem arra a több ezer gyerekre, aki az évtizedek alatt megfordult a kajak-kenu telepen. Ha nem is lett mindegyikükből élversenyző, a nálunk tanultakat kamatoztatva sokan váltak sikeres emberré az életben. Már nem edzősködök – bár Sztanity Laci gyakran hív a telepre és néha meg is beszélünk dolgokat –, új hobbiként sí- és vízi túrákat szervezek fiataloknak."

Olvasóink írták

 • 7. Gyuri 2008. február 19. 16:59
  „O.K. Lajos legalább már én is láthatlak az ujságban. Mucika mindig nagyon buszke volt rád az USA-ban.”
 • 6. Melinda 2008. február 19. 11:27
  „Sziasztok!
  Melinda vagyok a volt tanítványod.
  Lajos! Örömmel olvastam a Kisalföldben a Rólad szóló
  újság cikket. Szeretnék én is csatlakozni a gratulálók sorába.
  Sok szeretettel gratulálok a kitüntetésedhez, és kívánok Neked és Zsuzsának jó egészséget sok boldogságot.
  Tudod ilyenkor egy kicsit én is büszke vagyok, hogy nem csak abban az iskolában jártam, de a kisérleti osztály tagja lehettem.
  Mindig szeretettel gondolok azokra az évekre. Soha nem felejtem el, és a mai napig még mindig merítek valamit (tapasztalatot, kitartást,stb.)amit ott szívtam magamba.
  Ezt az újságot elteszem, megőrzöm. Mégegyszer is gratula.
  Sok puszi: Melinda”
 • 5. Cini 2008. február 19. 10:05
  „Kedves Lajos bácsi!

  Nagyon örültem , hogy Te kaptad ezt a szép dijat, nagyon nagyon megérdemelted , ezt mint volt diákod mondom, és büszke vagyok arra, hogy egy ilyen fantasztikus embert mondhatok a volt tanáromnak. Igaza volt a Pálfalvy Gábornak, Te nem csak élsportolókat neveltél, hanem a diákokból embert faragtál. Most ennyi idős fejjel, tanárként ,nagyon örülök , hogy Keglovich Laci bácsival és Tóth tanár úrral olyan szigorúan és keményen neveltetek bennünket, de mindig igazságosan és következetesen. Rengeteg szeretetet és törődést kaptunk tőletek , ennek nyomai a mai napig élnek bennem, és büszkén meséljük Istivel együtt, hogy milyen szép diákéveink voltak.
  Ez az este biztos, felejthetetlen lesz számodra, még egyszer szivből gratulálok, és ezúton szeretném megköszönni neked a rengeteg törődést és segitséget, amit diákként kaptam tőled, és azt, hogy sportot szerető,küzdő, soha fel nem adó ,becsületes embert faragtál belőlem és még nagyon sok diákból, akik velem együtt büszkén olvasták a Kisalföld sportrovatát." Ez jó mulatság, férfimunka volt."
  Sok szeretettel Cini”
 • 4. a 2008. február 19. 04:58
  „Nem szabad a kettot osszehasonltani , de nyilvan a mar valos eredmenyeket es pedagogia munkat felmutatott elmult 40 evet tisztelni es utanozni kellene .

  A gyori Sharks is sikeres sportag lehet valamikor es minden szerencset ehhez , de egyelore meg a kezdeteken tart .”
 • 3. egy "Vén Lajos növendék" 2008. február 18. 23:10
  „Kedves "sport barát"
  Nem a teljesítméyn számít?
  Hát akkor ez mi ha nem teljesítmény?
  Mivel a Győri Sharks-ról még soha nem hallottam, azt sem tudom milyen sportágban versenyeznek, de ha negyven év alatt tucatnyi olimpikont, világbajnokot, és sok ezer egészséges, sportszerető embert felnevelni, a te spotágadban nem teljesítmény akkor nem tudom mi az.
  Gratulálok a Sharks-nak a remek eredményért, és biztos vagyok benne hogy ha negyven év múlva ők is hasonló sikersorozattal büszkélkedhetnek, az elismerés ott sem marad el.
  Addig pedig a Vén Lajos az VÉNLAJOS még 69 évesen is. Ha nem hiszed, iratkozz fel egy túrára a www pont venhaz pont com-on és próbálj meg vele lépést tartani. Aztán írj egy új bejegyzést”
 • 2. Gyorben nevelkedett spotolo 2008. február 17. 17:43
  „Gratulalok VEn Tanar Ur megerdemelt kituntetesehez es a kajak sporttelepen a mai napig torteneo aldozatos munkajaert az ott nap , mint nap gyerekeket nevelo edzoknek .
  Minden jot !”
 • 1. Egy sport barát 2008. február 15. 09:37
  „Azért az érdekelne hogy a Győr Sharks csapatát miért nem hívták meg idén erre a rendezvényre.
  Mert ha valakik megérdemlik a csapatsortok terén akkor ők mindenképp. Két éve veretlenül nyerni két bajnokságot, nem kis teljesitmény.
  Sajnálatos hogy megintcsak elöjön hogy nem a teljesítmény számít feltétlen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt a címvédés

Amerikai futball - A budapesti Sportmax-csarnokban telt ház előtt rendezték meg a II. Cellect… Tovább olvasom