Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Átadják a Pro Urbe-díjakat

A hétvégén adják át Győrött a díszpolgári címeket, a Pro Urbe-díjakat, és az ünnepeltek között többségében az athéni olimpia résztvevői vannak

A Rába ETO egykori kézilabdás aranycsapatának tagjaiban régi sebeket tépett fel a névsor.
A hétvégén adják át Győrött a díszpolgári címeket és a Pro Urbe-díjakat. Előbbit többek között a Győri Vízisport SE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, Kammerer Zoltán és a klub szakosztályvezetője, Kadler Gusztáv veheti át, míg Pro Urbe-díjat kapott a három kézilabdás olimpikon, Görbicz Anita, Mehlmann Ibolya, Sirina Irina és a Győri ETO KC elnöke, Vanyus Attila, valamint a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub versenyzője, Remsei Mónika és Benkő Zoltán, a Győri VSE kajakosa.

Megosztott közvélemény

A díjak odaítélése – az öröm hangjai mellett – meglehetősen megosztotta Győr sportközvéleményét, sokan kifogásolták Benkő Zoltán ilyenfajta elismerését, akit mindössze néhány hónappal az olimpia előtt igazolt le a GyVSE és Kammererhez hasonlóan csak a „fizetési szalagról" ismeri Győrt.

Hangot adtak elégedetlenségüknek a Rába ETO egykori férfi kézilabdacsapatának tagjai közül többen is. A háromszoros magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa- és IHF-kupa-győztes győri gárda tagjai elsősorban azt nehezményezik: az ő eredményeiket korábban nem ismerték el, most pedig jóval kisebb teljesítményért is kitüntetés jár.

Korai a díjazás?

A legendás csapat kétszeres világ- és egyszeres Európa-válogatott szélsője, Iváncsik Mihály igencsak meglepődött, mikor először hallott a jutalmazásokról.

– Félreértés ne essék, nem az a bajom, hogy most ők kapnak. Ha a testület úgy döntött, hogy jár, akkor jár. De felötlik bennem a kérdés: ha ők megérdemlik a Pro Urbe-díjat, akkor mi mit kaphattunk volna akkoriban? Sajnos régen elmúlt már a mi időnk, igazából nem is szeretnék foglalkozni a dologgal, mert nekünk ettől se több, se kevesebb nem kerül az asztalra.

Ugyanakkor fáj, hogy rólunk egyik napról a másikra elfeledkeztek, s például az egykori sikercsapat tagjainak még búcsúmeccset sem rendeztek. Én ugyan a világválogatottság után megkaptam a Szent László-díjat, de csapatszinten nem ismerték el a teljesítményünket, pedig letettünk egyet s mást az asztalra.
Vesztergom Zoltán hasonlóképpen fogadta a díjazottakról szóló hírt, s szinte ugyanazt gondolta, mint csapattársai.

– Távol álljon tőlem, hogy beleszóljak egy testület munkájába, de úgy vélem, a mostani díjazottak közül többen is túl korán kapták meg az elismerő kitüntetést. Véleményem szerint a Pro Urbe-díjat a teljesítményhez kellene kötni, olyan embereknek kellene megkapni, akik világszínvonalon teljesítenek. Nem mondom, hogy mondjuk a győri női kézilabdásokban nincs meg a győzelem lehetősége, de most még korainak tartom a díjazást.

Se olimpián, se vb-n, se nemzetközi kupában, de még hazai szinten sem nyertek semmit a lányok. Ráadásul még azt sem lehet tudni, hogy a későbbiekben hol folytatják pályafutásukat, s hol érik el az igazán kiemelkedő sikereiket. Emellett még az is fáj, hogy míg az egyik oldalon Pro Urbe-díjakat osztanak, a másikon a kézilabdaklub számára az igazi dicsőséget hozó férfigárda – kis túlzással – a Fotex félamatőr fiókcsapatává süllyedt...

Elmaradt a búcsúmeccs is

Csicsai Ottó sem a mostani kitüntetettek ellen emeli fel szavát, hanem az ő elmaradt elismerésüket fájlalja.
– Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, mi az elmaradt búcsúmeccsünkön vettük át az elmaradt Pro Urbe-díjat. Komolyra fordítva a szót, régi tüske ez bennünk, s ez a mostani hír fel is tépte a sebeket. Bajnokságokat, Magyar Kupákat, nemzetközi kupát nyertünk, s a végén szinte még csak azt sem mondták, hogy köszönjük.

Tudjuk, hogy ez már sokat nem változtat a tényen, de elégedetlenségünknek mindenképpen szeretnénk hangot adni. Az is világos számunkra, hogy a múltból nem lehet megélni, nem is azért emeljük fel a hangunkat, hogy utólag adjanak valami kitüntetést. Többet ér nekünk az, hogy a mai napig sokan megsüvegelnek bennünket az utcán, a hétköznapi ember ugyanis nem felejtette el, hogy annak idején milyen eredményeket értünk el, milyen örömöket szereztünk nekik.

Politikamentes döntés

Az éles kritikákra a javaslatot elfogadó s a közgyűlés elé terjesztő bizottság vezetője, Schmidt Péter alpolgármester így reagált:
– Annak idején, mikor az 1984-es Los Angeles-i olimpia véget ért, hallgattam az Ö3 című osztrák rádióadót, amelyben arról számoltak be, hogy Ausztria színeiben egy kerékpáros tizenkilencedik lett, s hazaérkeztekor a falujában micsoda fogadtatásban részesült, s milyen elismeréseket kapott.

Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy mennyire másképp lehet megítélni egy-egy teljesítményt. Nyilván Magyarországon és különösen Győrben, ahol nagy hagyományai vannak a kézilabdának, csalódás volt a női válogatott ötödik helye. Más megközelítésből viszont a világ ötödikjének lenni nagy dolog. Már az olimpiára való kijutás sem egyszerű a mai világban. Ami a javaslatot illeti, az egy teljesen politikamentes döntés volt, ugyanis mind a jobb-, mind pedig a baloldal egyhangúlag támogatta, s el is fogadta.
lehet pótolni

A kitüntetések, az ünnepi megemlékezések sokszor keltenek indulatokat, mindig akadnak, akik a díjazottak névsorát nem találják méltányosnak és igazságosnak. A magunk részéről annyit tennénk hozzá, reméljük, egyszer például a Rába ETO egykori kézilabdás aranycsapata is sorra kerül. Talán majd akad egy előterjesztő...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Juventus rangadót nyert a Bayern ellen a BL-ben

A Juventus hazai pályán Pavel Nedved góljával legyőzte a Bayern Münchent, így százszázalékosként… Tovább olvasom