Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Zsiránál is szabad lesz a határ

A gépjárműforgalom előtt is megnyitják a Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg) közti határt – erről döntöttek az osztrák településen megtartott népszavazáson. Sopron térségében jelenleg két helyen, Lépesfalván (Loipersbach) és Meggyesnél (Mörbisch) tilos az átjárás.
Hazánk schengeni övezethez való csatlakozása után elsőként Locsmánd (Lutzmannsburg) és Zsira között tették ki a behajtani tilos táblát. A zsirai önkormányzat, miután az egyeztetések nem vezettek eredményre, megterveztette az elkerülőutat. A határon átnyúló fejlesztést uniós forrásból szeretnék fedezni. Az osztrák fél azonban nem írta alá a partnerségi nyilatkozatot. A locsmándi polgármester ugyanis azt mondta: a helyi lakosság döntse el, akarják vagy sem a közlekedést a két település között. Most újabb tiltó tábla tűnhet el az osztrák–magyar határszakaszon.

Ismét lekerülhet egy behajtani tilos tábla. A tervezett út Zsiráról indul és a régi határátkelő helyén keresztezi a határt. Fotó: Magasi Dávid
Ismét lekerülhet egy behajtani tilos tábla. A tervezett út Zsiráról indul és a régi határátkelő helyén keresztezi a határt. Fotó: Magasi Dávid


A népszavazást az elmúlt vasárnap tartották meg Locsmándon és Micskén (Strebersdorf). A szavazásra jogosult 840 főből, 248-an voksoltak a határ megnyitása mellett, 173-an ellene szavaztak. Érdekesség, hogy Micskén a nem szavazatok nyertek, ám a két eredményt összesítették. Így jött ki 50,6 százalékos igentöbbség. Tegyük hozzá, a kampány nem nélkülözte a politikát. A Szabadság Párt erőteljesen agitált amellett, hogy minél többen szavazzanak nemmel. Magyar szemszögből érthetetlen okból, hiszen azokon a településeken, ahol szabad az átjárás, nem nőtt számottevően a személygépkocsi-forgalom, valamint a bűncselekmények száma sem emelkedett jelentősen. A jobboldali párt tehát ismét elővette a „magyar kártyát" és olyan – felesleges – ellentétet szított, amely korábban nem jellemezte a térséget. A népszavazás azonban pontot tett az ügy végére.
A tervezett út Zsiráról indul és a régi határátkelő helyén keresztezi a határt. Tóth Günther locsmándi polgármester kifejtette, az eddigi ideiglenes utat felújítják, készre építik és átadják a forgalomnak.
– Sajnálatos, hogy ebben a kérdésben népszavazást kellett tartani, az eredmény viszont örvendetes, hiszen a lakosság többsége az európai szellemiségre, az egymás mellett élésre mondott igent – fogalmazott Dorogi Árpád, Zsira polgármestere. – A végeredmény értelmében alá kell írni a partnerségi nyilatkozatot. Az idő sürget, ugyanis az ilyen, határon átnyúló fejlesztésekre szánt uniós pénzek egyre fogynak, és félő, hogy mire beadjuk a pályázatot kimerül a keret.

Ahol tilos: Lépesfalva és Meggyes

Sopron térségében Ágfalva és Lépesfalva (Loipersbach), valamint Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) között tilos gépjárművel áthajtani a határon. Az első helyen egy „harckocsiakadályt" is kitettek az osztrákok, ugyanis a tiltó táblát senki nem vette figyelembe. A nyitást a lépesfalviak közül is sokan szeretnék, de az ottani polgármester ellenzi ezt. Fertőrákosnál pedig azért van korlátozás, mert az összekötő út kerékpárút, ami nem alkalmas a személyautó-forgalomra. 

Olvasóink írták

 • 3. JohnnieW 2009. szeptember 02. 20:42
  „a zsirai határnál lévő tiltó táblát sem vette figyelembe senki...ugyanúgy átjárt az osztrák és a magyar is, csak néhányan hagyták az autójukat magyar oldalon és mentek át gyalogosan...és ebben az a szomorú h az osztrák rendőrség csak a magyar autósokat büntette meg, ha elcsípték őket, az osztrák autóst nem büntették”
 • 2. Bokk 2009. szeptember 02. 17:45
  „Hát igen, arra nehéz. Somfalvára gondoltak volna(?) (arra még nem jártam, de van egy leágazó Ágfalva után jobbra a földúton, lehet, hogy arra ki lehetne jutni kocsival is. Bár amilyen minőségű a földút, inkább csak traktorral.)

  És mi újság van ezzel a projekttel: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/epulhet_a_hataron_atvezeto_ut/2082918/ Már elérkeztünk az év második feléhez, a hidegben pedig kevésbé lehet majd épülni.”
 • 1. karcsi9641 2009. szeptember 01. 18:09
  „Na itt valaki újfent "nem emel"!
  A lépesfalvi gyalogos-kerékpáros hídon elég kínos lenne átmenni autóval, még akkor is, ha az ottani polgármester személyesen csalogatna a túloldalon”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta buli Sopronban és környékén

Rendőrségi összefogás a diszkó-tulajdonosokkal
A rendőrkapitányság és a szórakozóhelyek… Tovább olvasom