Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Vocational: Az önkormányzat szerződés bont

Sopronkövesd - A sopronkövesdi önkormányzat augusztus 31-i határidővel felbontja a Vocational alapítvánnyal megkötött iskolafenntartási szerződést. A tanárok december óta nem kaptak fizetést.
Mint arról portálunkon többször beszámoltunk (legutóbb: „Hitel" az alapítványnak – március 5.), az alapítvány tartozik a pedagógusoknak, valamint támogatást kérve kereste meg az önkormányzatokat, segítség hiányában ugyanis veszélybe kerülhet az oktatás.

– A kollégák a jelenlegi helyzetben is együtt maradnak, ugyanakkor nem lehet a végtelenségig visszaélni a lelkiismeretükkel és gyermekszeretetükkel – fogalmazott Szőke Katalin, a sopronkövesdi iskola igazgatója. – A bér kifizetése a munkáltató dolga, sok-sok határidő volt már, de mi csak várunk a fizetésünkre, mert a mai napig nem kaptunk bért. Igaz, az önkormányzat a lehetőségeihez mérten próbál segíteni. Az azonban bizonyos, hogy ezt a tanévet még alapítványi formában kell befejeznünk.

Az önkormányzat azonban megelégelte a helyzetet és lépett. A közüzemi számlákat átíratják és fizetik a díjakat. Így legalább működhet az iskola.
– A testület döntése értelmében augusztus 31-i határidővel felbontjuk a Vocational Alapítvánnyal megkötött iskolafenntartási szerződést – mondta el Egyházi István polgármester. – Szeptember elsején pedig nyugodt körülmények között kezdődhet meg az oktatás. Jelenleg is tárgyalunk arról, hogy a jövőben milyen formában tartjuk fenn oktatási intézményeinket.

Nagy Ottó László, a Vocational Alapítvány igazgatója tudomásul vette a sopronkövesdi önkormányzat döntését. – Az világosan látható, az állami támogatás nem fedezi az oktatás költségét, több településen pedig a – kistérségi – kiegészítő normatívát sem kapjuk meg – tette hozzá az igazgató. – A hiány pótlásához a településeknek ezért március 15. után hozzá kell járulniuk. Az a képviselő-testületek döntésétől függ, hogy alapítványi vagy társulási fenntartásban működtetik az iskolájukat. A szakmai munkánkat soha senki sem kérdőjelezte meg, azaz pedagógusaink magas színvonalon látják el a munkát.

Máshol sem jobb a helyzet

A Vocational Alapítvány által fenntartott többi intézményben sem jobb a helyzet, mint Sopronkövesden. Az ottani pedagógusok a fizetésüket nem, vagy csupán egy részét kapták meg. Egyelőre más önkormányzat még nem döntött a szerződés felbontásáról. Egy évig működött az alapítványi iskola. Szeptembertől az intézmény ismét önkormányzati fenntartású lesz.

Olvasóink írták

 • 15. xy-- 2008. március 30. 23:19
  „Ha a társulás nem működik pénz meg nincs, akkor
  a. krétapedagógia
  b. társulás , együttműködés megtanulása”
 • 14. elekk 2008. március 30. 20:44
  „Én is azt mondom, hogy nem volt pályázat. Soha nem is volt ilyen pályázat. Ezért nem tudtam mit kezdeni ezzel a mondattal :"de most a tevékenységéhez--kicsi iskolák működtetése- nem volt pályázati lehetőség."
  Pályázati pénzekre oktatási intézmény költségvetését nem lehet építeni.

  Több településen pedig nem 10-12 gyerekes iskolákról, hanem ekkora létszámú nyolc osztályról van szó. 80-110 gyerekről beszélünk.

  Iskolabusz, társulás ügyében pedig csak magamat tudnám ismételni. Ráadásul a társulásokban is csak a hatalomhajhászás szokott menni Magyarországon, ezért fél tőle mindenki. Láttuk már húsz éve, hogy ez nem mködik.”
 • 13. xy-- 2008. március 30. 18:51
  „12-höz!

  Én is azt mondtam, hogy nem volt pályázat.
  Ha a kényelmes, szép magunk építette családi házunk kényelmét meg akarjuk tartani, de a környéken kevés a gyerek,
  a kettő ellentmondását feloldandó
  igénybe vehetjük a közeli várost, vagy a közeli falut a gyerek iskolájának színhelyként.

  azt nem lehet megtenni, hogy 1o-12 gyereknek tartsanak fenn iskolát, mert azt az ÖK költségvetése nem bírja el ,a befizetett adók csekélly volta miatt.

  Ma már nem elég csak a villannyal számolni, kell a nyelvtanár is, meg a számítógép is.
  ezért olyan drága az iskola!
  a felszerelések kihasználtsága nem elhanyagolható tényező.

  Szóval ezt is másképp kell szervezni, de mi nem mozdulunk.Pedig más országokban is jár iskolabusz.”
 • 12. elekk 2008. március 30. 17:44
  „Kedves xy!

  Légy szíves, modd el, melyek azok a pályázatok, amiket kis iskolák működtetésére írtak ki! Építésre, felújításra én is találtam, de működtetésre nem. Lehet, hogy nem vagyok elég alapos.

  A különös sugallat arról szól, hogy a falu kulturális, közművelődési, gyakran még a sportélete is attól függ, van-e helyben értelmiségi réteg, aki felvállalja ezt a feladatot. Ez a kistelepüléseken az esetek 90%-ában a helyi iskola, óvoda pedagógusaiból áll. Ha ez iskola, általában borul vele együtt minden más - nagyon kevés kivételt lehet felsorolni. Mindezt a hetvenes évek körzetesítésének a tapasztalata mondatja velem.

  Börtönbe az menjen, aki bűnt követett el. Szerintem az, hogy a kiegészítő (tessék figyelni a szóra: egy meglévőt egészít ki) normatívát több helyen nem kapja meg az alapítvány, nem jelenti azt, hogy a többi pénzt sem kapja meg. Ebbe tessék beleérteni a családi pótlékokat is. Pénz tehát van - ha nem is annyi, amennyiről eredetileg szó volt. Ezek után el lehet dönteni, hogy milyen kategória az, ha nem fizeti ki a dolgozóit az alapítvány hónapok óta. Szerintem ez bűntény, tehát válaszoltam a feltett kérdésre.”
 • 11. Cancer 2008. március 30. 15:08
  „A magyar oktatas, akarcsak az egeszsegugy, kritikan aluli allapotban van
  Ettol fuggetlenul, aki buncselekmenyt kovet el(lop, csal, hazudik, atver masokat,penzt nyul le, nem fizet jogos juttatasokat), annak bortonben a helye.
  Ennelfogva N.O.L. mar reg racs mogott kene, hogy legyen
  Mint annyi mas csalo”
 • 10. voki2 2008. március 30. 15:05
  „xy, azért nem volt pályázati lehetősége, mert akiket eddig nem fizetett ki, azok elmentek a munkaügyi bíróságra, meg ahol csak tudták feljelentették, (jogosan) és ezért pályázatoktól is megfosztották. úgy tudom lejárt adótartozásai is voltak, de a pályázatokhoz kell adóigazolás.. szóval.. az meg hülyeség, hogy most nem fizet csak.. 2-4 sőt 6 éve is volt csúszás a fizetésekkel.. nem véletlenül van olyan rossz híre az angoltanárok között a vocinak.”
 • 9. xy-- 2008. március 30. 14:56
  „megkereste már valaki a probléma igazi gyökerét?

  a koncepció:
  a falvak a hozzanak létre kistérségi társulásokat-az oktatás területén is csökkenő gyereklétszám miatt -
  Ehhez -de ehhez- kiírt pályázatokat is.

  A falvak szándéka --különös sugallatra- tartsák meg a faluban az iskolát. A költségvetésük erre nem volt elegendő, ezért a kínálkozó alapítványi lehetőséget felhasználták.
  Az alapítvány , mint ahogy eddig is tette- bízott a sikeres pályázatokban, de most a tevékenységéhez--kicsi iskolák működtetése- nem volt pályázati lehetőség.
  Itt a kör bezárult.
  Mindenki vesztes.

  Akkor most ki is menjen börtönbe?

  szóval akkor a lényeg nem is érdekes!
  a börtön jöhet, de attól pénz nem lesz.”
 • 8. cancer 2008. március 30. 14:44
  „En Tapszentmiklos peldajat hoznam fel, ott hasznaljak a jozan paraszti eszuket a politikusok es a falu vezetoi, ami partallastol fuggetlenul ritka dolog ebben az orszagban
  a V.A. nem megoldas, egy szelhamos homokos az iranyitoja, atver mindenkit, kar mellebeszelni
  nekem is van ismerosom a V.A-ban, valoban nem kapnak fizut a tanarok, de nincs eselyuk ellepni onnan
  szegyenletes a dolog nagyon”
 • 7. mindentudó 2008. március 30. 14:39
  „nem vagy tisztában akkor azzal, mit művel Nagy Ottó, nekem 4 barátom is van, aki ennek az idiótának dolgozik, és a fizetés évek óta több hónapot csúszik, ha egyáltalán kapnak valamit...csakhogy a pedagógusoknak nincs esélyük máshol munkát talalni, ezért inkább maradnak...jól meg kene pofozgatni ezt az ürgét”
 • 6. győrivokis2 2008. március 30. 14:39
  „Igazmondó!
  Azzal az állításoddal, hogy addig jó a gyerekeknek, amíg a vokiba járhatnak, azzal egyáltalán nem értek egyet. Legalábbis ilyen formában nem. Mondd meg nekem, melyik gyereknek jó az, hogy a tanáraik sorba - kettesével, hármasával mondanak fel naponta, (győrben 4-en mondtak fel 2 nap alatt) a többi meg azt várja, hogy kapja meg a pénzét és akkor lép le. A gyerekek semmi mást nem kérdezgetnek, hogy igaz-e hogy csődbe megy az iskola? Hazudjuk azt nekik, hogy minden rendben. csoportösszevonások, angol óraszám megvonások stb. szükségesek. Ha ezek lesznek, a voki semmivel sem lesz több, mint egy normál általános iskola, csaj annyival, hogy fizetni kell érte. NOL-tól meg undorító, hogy olyan helyzetbe hozza az önkormányzatokat, hogy az megegyezik a zsarolással..”
 • 5. xy-- 2008. március 30. 14:37
  „megkereste már valaki a probléma igazi gyökerét?

  a koncepció:
  a falvak a hozzanak létre kistérségi társulásokat-az oktatás területén is csökkenő gyereklétszám miatt -
  Ehhez -de ehhez- kiírt pályázatokat is.

  A falvak szándéka --különös sugallatra- tartsák meg a faluban az iskolát. A költségvetésük erre nem volt elegendő, ezért a kínálkozó alapítványi lehetőséget felhasználták.
  Az alapítvány , mint ahogy eddig is tette- bízott a sikeres pályázatokban, de most a tevékenységéhez--kicsi iskolák működtetése- nem volt pályázati lehetőség.
  Itt a kör bezárult.
  Mindenki vesztes.

  Akkor most ki is menjen börtönbe?”
 • 4. igazmondó 2008. március 30. 14:21
  „Én úgy tudom, hogy csak Sopronkövesden nem akarja a Vokit az önkormányzat. Másutt mindenütt hozzájárulnak, hogy maradhasson. Például Kunszigeten és Marcaltőn hosszú távon stabil, a többi helyen is ebben a tanévben megmaradnak. Addig jó a gyerekeknek, amíg a Vokiba járhatnak! Minden iskolának így kellene működnie. Ugye ezt irigyled sz* alias NAGYÁRPÁD?”
 • 3. cancer 2008. március 30. 14:09
  „Mindenki tudja, hogy ez az ember mindenutt ezt csinalja, a gyori VA-ban is ugyanez a helyzet, senki nem kap fizut, es meg mindig nincs racs mogott n.o.l. de kerem, ez magyarorszag, itt mindent meg lehet csinalni
  elbujik a pedagogusok magas szakmai munkaja moge, amihez neki semmi koze, nem o dolgozik fizetes nelkul kivaloan
  ez az ember egy kozonseges bunozo”
 • 2. Nagy Árpád 2008. március 30. 12:22
  „A szomorú az, hogy a szélhámos n* (melléknév, azért íródik kisbetüvel) még szabadlábon van! egy állami iskola igazgatója tényleges élethosszignalit kapna már ennek a feléért is! Kunszigeten bezzeg minden rendben van. A l* mindent fizet, a képviselőtestületi tagok pedig bólogatnak hozzá!”
 • 1. csingiz 2008. március 30. 11:01
  „Ide vezet amikor az állami feladatokból-kötelezettségekből, bizniszt akarnak csinálni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekegyetem: Előadás a bankjegyek hatalmáról

Sopron - „Miért van a pénznek ekkora hatalma?" címmel rendezték meg a Kisalföld Gyerekegyetem… Tovább olvasom