Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Visszaszámlálás a szeptemberi iskolakezdésig

Sopron - Lassan véget ér a szünidő, már csak pár hét van az iskolakezdésig. Az intézményekben hamarosan befejeződnek a felújítási munkálatok, szeptembertől a megszokott kerékvágásban folytatódik az oktatás a város alapfokú iskoláiban.
Dr. Kovács András, a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola Gimnázium és Kollégium igazgatója elmondta, jelentős változás nem történt az elmúlt tanév befejeződése óta. A fluktuáció ugyan most is jelen van, de szerencsére jóval több diák kéri a felvételét, mint amennyien távoznak az iskolából. Idén két első osztályt indítanak 26 fős átlaglétszámmal. A szakokat tekintve úgy tűnik, az iskola komoly vonzereje a német nyelv, ami iránt az érdeklődés erősödni látszik.


Népszerű a német tagozat

– A tervezett hárommal szemben 4 első osztályt indítunk szeptemberben – válaszolta a Kisalföld kérdésére Rajnai Károly, a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola igazgatója. – Száztizenhárom leendő elsős jelentkezett nálunk, népszerű a német nemzetiségi tagozatunk és a természettan szakunk is. Talán ennek is köszönhető a létszámnövekedés, amit igen nagy örömmel veszünk tudomásul. Júniusban 596 fővel zártunk, szeptemberben 600 fölött lesz a tanulólétszám – sorolta.

Nemcsak az intézmények, a gyerekek is készülnek a tanévkezdésre. A harkai iskola leendő elsőse Friedrich Artúr az anyukájával már megkezdte a tanszerek beszerzését, válogatják, mire lehet majd szükség
Nemcsak az intézmények, a gyerekek is készülnek a tanévkezdésre. A harkai iskola leendő elsőse Friedrich Artúr az anyukájával már megkezdte a tanszerek beszerzését, válogatják, mire lehet majd szükség

Igénylik a napközit


Az önkormányzat intézményeiben a megyei szakértői bizottság szakvéleménye szerint egyre több sajátos nevelési igényű tanuló részére kell speciális foglalkozásokat biztosítani, ami többletfeladatot jelent az iskoláknak. Általánosságban elmondható, hogy egyre több szülő kéri gyermeke napközi otthonos felvételét, a felsősök részére tanulószobai ellátást igényelnek. Ezt az önkormányzatnak kötelessége biztosítani,
igény esetén mindenkit felvesznek a délutáni foglalkozásokra is.
A művészeti oktatás a megszokott intézményekben szeptemberben tovább folytatódik és a logopédiai ellátás is fellelhető lesz az intézményekben. A Kozmutza Flóra-iskolában a napközis csoportok száma ugyan csökken, de a speciális szakiskolai osztályok száma nő, mivel a középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek oktatása a készségfejlesztő szakaszba ért.


Csökkenő osztályok

A Gárdonyi Géza Általános Iskola az egyetlen önkormányzati fenntartású alapfokú oktatási intézmény, ahol a tanulócsoportok számában és megoszlásában nem lesz változás a tavalyihoz képest. A legtöbb osztály a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában (Fenyő téri) lesz (33), de még ez is eggyel kevesebb a júniusinál. Ugyancsak eggyel csökkent az osztályok száma a Deák téri iskolában, 30-ról 29-re, a Lackner Kristóf Általános Iskolában 22-ről 21-re. A Kozmutza-iskolában is eggyel kevesebb, 15 a következő tanévre engedélyezett csoportlétszám. Egyedül a Petőfi Sándor Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény csoportjainak létszámában van növekedés, itt a tavalyi 19-cel szemben 20 osztályban ülnek be a gyerekek az iskolapadokba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió forintot különítettek el a vízáradatok megfékezés

Sopron - Százmillió forintot különített el a soproni városvezetés a nagy esőzések okozta károk… Tovább olvasom