Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Veszettség ellen oltanak

Veszettség elleni szervezett, összevezetéses védőoltást tartanak a napokban Sopronban és a környékén.
Szervezett, veszettség elleni eboltást, úgynevezett összevezetéses oltást tartanak a soproni és környéki kutyáknak a napokban. Dr. Kertész Zoltán soproni főállatorvos érdeklődésünkre elmondta, az összevezetéses oltáson részt vevő kutyák száma csökken, ezzel párhuzamosan emelkedik viszont az állatorvosi rendelőkben és magánházaknál történő oltás és féregtelenítés.

Szigorúan büntetnek

Bármelyik állatorvos végezhet oltást, aki rendelkezik a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás engedélyével, Sopronban legalább húsz ilyen orvos praktizál.
A szervezett oltás díja 1700 forint, melyet a helyszínen kell kifizetni. A szintén kötelező féregtelenítés 10 testsúlykilogrammonként további 100 forint. A rendelőkben általában valamivel magasabb összeget kérnek az oltásért. – Három hónapos korára minden kutyát be kell oltatni, amit 3–6 hét elteltével ismételni kell – tette hozzá a főállatorvos. – A felnőtt kutyák pedig évente egyszer részesülnek a vakcinában. Feltétlenül érdemes betartani a szabályt, aki nem teszi, akár ötvenezer forintos bírságra is számíthat. Harapásos eseteknél ugyanis megvizsgálják, hogy a tulajdonos a szabályoknak megfelelően beadatta-e a vakcinát az ebnek.

Rendelőben is beadják

Az oltási igazolványt a gazdáknak magukkal kell hozniuk a helyszínre. A polgármesteri hivatal azonosító bilétáját a kutya nyakörvén kell elhelyezni. Aki kutyáját nem akarja megtartani, Sopronban a Harkai úti szeméttelep melletti gyepmesteri telepen adhatja le munkanapokon 8 és 10 óra között. – Az összevezetéses oltást évtizedekkel ezelőtt azért vezették be, mert így az oltóanyag előállítója tervezni tudta a felhasználás ütemét – tette hozzá dr. Kovács Péter állatorvos. – Most azonban újfajta szemlélet van kialakulóban a kutyatulajdonosok között. Egyre többen választják, hogy rendelőben, higiénikus körülmények között, vizsgálattal egybekötve oltatják az ebeket. Itt kombinált oltással nemcsak veszettség, de más betegségek ellen is védettséget kaphat az eb.

Az eboltások helyszíne a héten

Ma Balfon 17 és 18 óra között, Kisbalfon pedig 18.30 és 19 óra között tartanak összevezetéses oltást. Sopronban szerdán 10 és 12 óra között a Hajnal téren tartanak eboltást, szintén ezen a napon 16 óra és 17.30 között a GYIK mögötti parkolóba várják a kutyákat és gazdáikat. Csütörtökön a jereváni tó mellett 16 és 18 óra között, szombaton pedig a volt Lokomotív szálló parkolójában 12.30 és 14 óra között oltanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenlakás Fertőszéplakon az átiratkozóknak

Meghökkentő vállalkozásba kezd a fertőszéplaki önkormányzat annak érdekében, hogy megtarthassák nyolcosztályos iskolájukat. Azok a családok, akik vállalják, hogy a környező településekről október elsejétől hozzájuk járatják felső tagozatos gyermeküket, egészen addig ingyen lakhatnak, míg csemetéjük Fertőszéplakon tanul. Tovább olvasom