Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Változik a műszaki vizsgáztatás módja

A közlekedési hatóság szerint "rázósnak" ígérkezik május első hete.

Május elsejétől megváltozik a gépjárművek műszaki vizsgáztatásának módja. Amely járműnél indokolt az integrált vizsgálat, további 7200 forintot fizethet a tulajdonos. Gépjárműveinket ajánlatos lesz több héttel korábban bejelenteni vizsgára.

Mint azt a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál megtudtuk, május elsejétől a műszaki vizsgáztatás a központi integrált vizsgálattal egészül ki. Ha valakinek nincs törzskönyve járművéről, vagy az eddig nem vett részt eredetiségvizsgálaton, netán 1998 előtt gyártották a kocsit, vagy 1999 előtt tulajdonosváltás történt, a műszaki vizsgáztatás során kötelező a központi integrált vizsgálat elvégzése. Ez jellegében megegyezik egy átfogó eredetiségvizsgálattal, amiért viszont plusz 7200 forint fizetendő. Ehhez természetesen olyan online kapcsolatot kellett kiépíteni a vizsgajogosult szervizek és a budapesti központ között, amely révén az autók valamennyi műszaki jellemzője a központi számítógépen tárolható.

A szervizenként el-eltérő informatikai rendszerek miatt ezen a területen akadnak még fennakadások, megoldásra váró feladatok. Mint mondták az érintettek, a május elsejei kezdés utáni első hetek meglehetősen rázósnak ígérkeznek. A személyi feltételekkel is gond volt: először 180 ezer forint plusz áfát kértek (volna) a gépjármű-vizsgabiztosoktól a központi integrált vizsgáztatás jogosítványának a megszerzéséért, ám ez az összeg az erőteljes tiltakozásra végül 24 ezer forintra csökkent.

A szakértők szerint az új műszaki vizsgáztatás mindenképpen időigényesebb lesz a korábbinál. Egyrészt a gépkocsik valamennyi adatát – a motorszámától kezdve a gumiabroncsnyomásának értékén át egészen a környezetvédelmi besorolásáig – a budapesti számítógépes központba kell küldeni. Másrészt a szerviz onnan kap visszajelzést, szükséges-e az adott járműnél integrált vizsgálat vagy sem. Nyilvánvaló, hogy a járművek összes paraméterének rögzítése és továbbküldése, illetve a válasz megérkezése időt vesz igénybe. Egyes előrejelzések szerint ahol eddig naponta huszonnégy autót vizsgáztattak, ott ez a szám akár napi öt járműre is csökkenhet. Ugyanakkor a Kisalföld információi szerint a kezdés utáni első héten valamennyi előre bejelentett autó vizsgáztatására sort kell keríteni, munkaidőtől függetlenül.

Mindazonáltal ami a jövőt illeti, ajánlatos több héttel a műszaki lejárta előtt bejelentkezni vizsgára, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részük az autósoknak. Úgy tudjuk, a soproni közlekedési hatóság már áprilisban is csak júniusi időpontot tudott biztosítani.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyúlhúsnak lőttek?

Egy hazai állatvédő szervezet szeretné elérni, hogy az áruházak polcairól kerüljenek le a ketrecben nevelt nyúlból készült termékek. Állítják: a tartás során szenvednek az állatok. Ausztriában és Németországban a nagyobb áruházláncok már nem árusítanak ketrecben tartott nyúlból készült termékeket. Tovább olvasom