Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Válság: a túlélés a cél

Sopron - Vékonyodó pénztárcák, munkanélküliség. Ezek már érezhető hatásai a válságnak, ami a szakemberek szerint jövőre tovább mélyül. Mások úgy vélik, vannak, akik jól jöhetnek ki a dologból, de egyelőre mindenki vár, a túlélés a cél.
Szinte minden szektor érintett, a hétköznapi emberek újból húznak egyet a nadrágszíjukon. A luxuskiadásokról most a legtöbben lemondanak, nem fogynak a drága autók, az ingatlanok. Szerencsés az, akinek kis átszervezéssel sikerül megmentenie a vállalkozását, de rengetegen kényszerülnek arra, hogy lehúzzák a rolót, elbocsássák alkalmazottaikat. Mások szerint vannak olyan piaci szereplők, akik jól jönnek ki a gazdasági gyengeségből.

 Visszaesett a szélvédők iránti kereslet is, de a vállalkozó bízik a jövőben és egyetlen dolgozóját sem  küldi el.
Visszaesett a szélvédők iránti kereslet is, de a vállalkozó bízik a jövőben és egyetlen dolgozóját sem küldi el.

– Tragikus a helyzet – mondta a fuvarozással foglalkozó Gönczi Gábor. – Németországba szállítottunk itthonról autógyártáshoz szükséges alkatrészeket, de mivel leállt az autóipar, gyakorlatilag fuvar sincs. Felére csökkent a munka, és hiába olcsóbb az üzemanyag, a több mint két évtizede nyereséges vállalkozásom idén nullán zár. A biztosítást és a közterheket ugyanis folyamatosan fizetnünk kell. Húsz alkalmazottal és 14 autóval dolgozunk.

Egyetlen munkatársamat sem akarom elengedni, ezért most alacsonyabb óraszámban, kevesebb bérért, de foglalkoztatom valamennyiüket, és bízom a csodában.


– Tavaszig aligha lesz változás, most szinte mindenki a túlélésért küzd – tette hozzá a vállalkozó.

– Én nem látom olyan tragikusan a helyzetet – reagált Hirschler László, aki járműüveggyártással foglalkozó cégét irányítja. – Sajnos nekünk is visszaesett a forgalmunk, a csúcshoz képest mintegy 20 százalékkal. Most nincs szükség túlórára, tavaszig gondot okoz majd a munkaidőt kitölteni, de egyetlen dolgozót sem kellett elküldenünk. A felszabaduló energiáinkat a fejlesztésre, új projektek megvalósítására fordítjuk, hogy amint elvonulnak a felhők, még jobb színvonalon, eredményesebben dolgozhassunk.


– A válság lecsengése után sem lesz minden a régi, valószínűleg mintegy 30–40 százalékkal kevesebb termék fogy majd. Mindez pedig a soproni cégeket is komolyan érinti – mondta el a Kisalföldnek Kiss Ferenc, a Sopron Délkeleti Ipari Park vezetője.

A nehézségek szinte mindannyiukat érintik, s ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a parkban működő vállalkozások alapvetően szállítmányozással, autóalkatrész-gyártással, építőiparral, illetve kereskedelemmel foglalkoznak.


– Azok a szolgáltatók maradhatnak talpon, akik nem hitelből teremtettek értéket, de őket is érinti a kereslet visszaesése. A jelenlegi helyzetben a családok takarékoskodnak, aligha fognak nagyobb összegeket kiadni drága háztartási gépekre, inkább megjavíttatják a régit.

Így azoknak, akik ezzel foglalkoznak, valószínűleg lesz munkájuk.

Olvasóink írták

  • 2. tönd 2008. december 11. 22:00
    „erről van szó!!!nem engedi az alkalmazottakat utcára!!!!ilyen egy igazi vállalkozó!!!!!!!!!!!!ezt pl.az audi vagy a suzuki vagy a nokia miért nem mondhatja el magáról????nem hiszem hogy tönkremennének!!!!!!!!!!!!HOGY ATÖBBIRŐL NE IS BESZÉLJEK DÖGÖLJENEK MEG A KAPITALISTÁK ÉS A MULTIK!!!!!TÖNKRETESZIK AZ ORSZÁGOT!!!!NA MEG AZ EMBEREKET...................”
  • 1. FREDDY/S 2008. december 11. 18:44
    „A hosszútávú ésszerű fejlesztés a siker titka, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillióért elkelt a villa

Sopron - Lakója lett végre a Villa sori Wallner-villának. Az önkormányzat százmillió forintért… Tovább olvasom