Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Vállalják az erdőgondozást

Egyedülálló javaslatot terjesztett a soproni önkormányzat elé a Castanea Környezetvédő Egyesület. Eszerint vállalná a város tulajdonában lévő erdők kezelését, hogy a természetes állapotot fenntartsa és javítsa. A kialakított mintaerdőben az oktatás és kutatás lehetőségeit is biztosítanák.
A programot részletesen is kidolgozták a természetvédők. A javaslat elfogadására nagy esélyük van, hiszen szakmai hátterük megalapozott, számos tudományos kutatóintézettel, az erdészeti egyetemmel, oktatási intézménnyel, egyesülettel együttműködve szeretnék megvalósítani elképzeléseiket.
Szabó Miklós erdőmérnök, a Castanea Környezetvédelmi Egyesület társelnöke szerint szinte egyedülálló, hogy Sopron önkormányzata saját erdőtulajdonnal rendelkezik. Magyarországon ezenkívül még Debrecené a Nagyerdő, ami viszont sokkal kisebb a soproninál, mert utóbbihoz a Várisi erdő, a Sörházdomb, Zenepavilon és a kemping környéke is hozzá tartozik.
– Amennyiben az önkormányzat elfogadja javaslatunkat, elindítjuk részletes kezelési programunkat – mondja a társelnök. – Ide tartozik a talajerózió károsította területek felmérése, a védelem kialakítása, és ha szükséges, a helyreállítás is. Terveink között szerepel fajlista készítése, a hiányzó fajok visszatelepítése. Ám készítenénk gomba- és gyógynövény-hasznosítási útmutatót is. Helyreállítanánk a régi medreket, tavacskákat. Felszámolnánk a szemétlerakóhelyeket és megakadályoznánk az illegális hulladék elhelyezését.
A mintegy 400 hektáros városi erdőben rengeteg értékes fafajtát találunk. Ezt azonban még pótolni lehet a hiányzó fajokkal, többek között vadgyümölcsökkel, berkenyefajtákkal. A csodálatos természeti környezetben iskolások kirándulásait, kutatók látogatásait is tervezik.
A természetvédők eléképzeléseit értékeli az önkormányzat, rövidesen a közgyűlés dönt arról, hogy a testület elfogadja-e azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikezdték a fekvőrendőrt

Sopronban a Hársfa sori óvodába járó csemeték szülei aláírásgyűjtést kezdeményeztek, hogy a… Tovább olvasom