Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Uniós csatlakozásunk új távlatokat nyithat

Egy európai szintű városstratégia kidolgozása a legfontosabb – fejtette ki többek között dr. Szájer József abban az interjúban, amelyben Sopron helyzetéről és a jövőjéről kérdeztük.

A város országgyűlési képviselője a komplex gyógyturizmusban látja az egyik lehetséges kitörési pontot.

– Képviselő úr, Sopronnak és térségének mit jelenthet a közelgő uniós csatlakozásunk?

Szájer József
– A csatlakozás önmagában is felveti az alkalmazkodás kérdését. Minden településnek végig kell gondolnia, hogy mit szeretne tenni az elkövetkezendő időszakban, milyen jövőképet lát maga előtt. Ez persze most nagyon nehéz, mert az önkormányzatok költségvetése mindenhol leszűkíti a mozgásteret. Sopronban ehhez jön még az ismert válság. Ugyanakkor régi tapasztalat, az ilyen időszakok alkalmasak arra, hogy elkészüljön egy hosszú távú városstratégia, amelyre Sopronnak már nagyon régen szüksége lett volna. Uniós csatlakozásunk – amely a rendszerváltáshoz hasonló új perspektívákat nyit meg – a soproni önkormányzat számára alkalmat és lehetőséget teremt, hogy az egész térségre vonatkozóan megfogalmazza saját szerepét. Ebben a folyamatban azokra az adottságokra támaszkodhat, amire a város évszázadok óta építi tevékenységét. Tehát nem valamiféle ipari irányba való elmozdulásra gondolok, hanem elsősorban arra, hogy a szolgáltatások és a kereskedelem területén játssza el azt a közvetítő szerepét, amit egy határ menti település minden esetben eljátszhat, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a város a csatlakozással visszaszerzi eredeti vonzáskörzetét.

– Melyek ezek az adottságok a kereskedelmi hagyományokon túl?

– Sopron lassan egy évszázada kitüntetett turisztikai célpont, a hazai
turizmusnak kiemelt területe. Ahhoz, hogy a jövőben is így legyen, minden adott: a Fertő tó közelsége, a gyógyvíz jelenléte, természeti környezete, valamint a kulturális öröksége, műemlékei, illetve az a történelmi tájegység, ami egységében van jelen. Ennek az egésznek a rehabilitációjára lenne szükség, szélesebb értelemben, nem feledkezve el arról, hogy egy nagyváros – Bécs – közelségében vagyunk. Az osztrák–magyar kapcsolatokra koncentráló erőteljes városstratégia, amely az előbb említett hagyományos értékekre épít, új lehetőségeket teremt.
– Az új lehetőségek megvalósítása azonban jelentős forrásokat igényel. Honnan vegye a pénzt a város?
– Az Európai Uniós támogatásokért pillanatokon belül óriási verseny indul, de a város egyenjogú és egyenértékű félként pályázhat például a területfejlesztési programokra. Az unió pályázati rendszere a nagy ívű projekteket támogatja. Ezért az a véleményem, hogy komoly összegeket kell(ene) elkülöníteni a városstratégia kialakítására. Az unió új keretet és forráslehetőséget teremt. Nyilván nagy küzdelem lesz Burgenland és Sopron között, de számos területen – például infrastruktúra-fejlesztés – közösek az érdekeink. A városnak európai szintű, komplex rekreációs övezetté kellene válnia, együttműködve a környező önkormányzatokkal, kialakítva világra vetített egységes arculatát. Ebben fontos szerepet kaphat a konferenciák szervezése, valamint a történelmi, a gasztronómiai, a természet- és a gyógyturizmus. Olyan régiós turisztikai övezeti programra lenne szükség, amely egyként kezelné a különböző törekvéseket. Komplex gyógyturizmus-koncepciót lehetne kidolgozni a parkerdőre, a termálvízre, a fürdési lehetőségekre, összekapcsolva a gasztronómiával és a borral. Egyébként ide vonhatók azok az ipari és szolgáltatásjellegű beruházások is, amelyeket a város ösztönözhet, ha környezetkímélők, és beleillenek valamilyen módon az előbb említett rekreációs profilba.

– Az elhangzottak szerint mindennek az alapja egy hosszú távú koncepció kialakítása.

– Igen. Világos jellevonásokkal rendelkező, európai arculat kidolgozása szükséges, kiemelve a komplex gyógyturizmust, amelyre az összes többi elemet fel lehet fűzni, régiós szemléletben, Burgenlandot és a környező településeket is beleértve. Ez az irány valóban részletesen – esetleg európai szakemberek bevonásával – kidolgozott, időpontokra lebontott világos stratégiáért kiált. Ezen akkor sem kellene változtatni, ha az indulásnál vagy bizonyos periódusokban kevesebb a forrás. Mert úgy gondolom, nem a következő öt évre, hanem legalább száz évre előre kell terveznünk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírást gyűjtenek a bezárás ellen

Sopronban a tervek szerint összevonnak két középiskolai kollégiumot. A koedukált intézményben így az… Tovább olvasom