Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Unaloműző fricskák kötetben

Winkler András ismert személyisége Sopron tudományos életének, hat doktorátusa közül három díszdoktori kitüntetés, kettő külföldi. Neve költőként is jól cseng: a napokban látott napvilágot tizenhetedik karcsú kötete Szeszversek címmel.

– Hogy miképpen jöttek a versek, a két-három-négy soros szösszenetek? Őszinte leszek: hosszú és unalmas tanácsüléseken, szenátusi fórumokon, konferenciákon, amikor más már rég „aludt" vagy stréberül figyelmet mímelt, addig én megírtam a véleményemet a látottakról, hallottakról – mesélte a hetvenéves dr. Winkler András.

Winkler András: „Mindig van nálam füzet, hogy a spontán versötleteket lejegyezhessem.
Winkler András: „Mindig van nálam füzet, hogy a spontán versötleteket lejegyezhessem." Fotó: M. D.


– Hozzáteszem, nem szívelhetem a veszekedést, a kiabálást. Jómagam így, e pár soros fricskákkal közlöm azt, amit a szívemben érzek. Azonkívül mindig magammal viszek egy kis füzetet, hogy jártamban-keltemben papírra vessem spontán versötleteimet. Ha kell, magamat sem kímélem. Amikor többen megfeddtek, hogy őszinte gondolataimat megírtam, magamat is megbüntettem egy kétsorossal: „Disznó verseket írt / nem temetheti pap".

Winkler András legutóbbi, tizenhetedik, Szeszversek című kötete is Mészáros György grafikus-festőművész igen találó illusztrációival jelent meg. Ízelítőül egy Winkler-gondolat a könyvből: „Soha nem tudtunk megegyezni a barátommal, hogy vajon a test iszik, vagy a lélek, vagy a test közvetíti az italt a lélekhez, vagy a lélek veszi rá a testet az ivásra. Ma este folytatjuk a vitát."

A napokban megtartott soproni bemutatón a szerző testvére, Winkler Barnabás fogadott fia, Kálid Artúr budapesti színművész tolmácsolta a gondolatokat. Mint megtudtuk, várható, hogy egy kötetbe gyűjtve, kemény kötésben lát napvilágot a Winkler-összes, egy pécsi kiadó gondozásában.

Művészcsaládba született Winkler András, a soproni egyetem egykori rektora: édesapja, az építész Winkler Oszkár az alapítás évében az elsők között részesült Ybl-díjban, ráadásul a vidéki építészek közül elsőként.

Winkler András büszke arra, hogy ma már két építész testvére – Gábor és Barnabás – is Ybl-díjas. Winkler András pályafutását közel harminc kitüntetés fémjelzi. Közülük a legjelentősebbnek a Szent-Györgyi Albert-díjat és az életműért járó Széchenyi-díjat tekinti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem Sopronban a számokról és formákról

A Soproni Nyugdíjasegyetem kedden délután 4-kor a GYIK Rendezvényházban kezdődő programján ezúttal a számokról és formákról lesz szó. Tovább olvasom