Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Újjátervezik a Petőfi teret

Sopron - Több zöld ékesíti majd a soproni Petőfi teret, valamint fény- és hangjátékos szökőkút is szerepel a városvezetés átépítési tervei között.
 
A lakossági javaslatokat is figyelembe veszik.

A jövő év első felében elkezdik a soproni Petőfi tér felszínének átépítését. Józsa Dávid építész portálunknak elmondta: a szakmai körök véleménye alapján elkészült terv még nem végleges. Az itt élők javaslatait is hasznosítani szeretnék az utolsó variáció megalkotásakor.

A Petőfi tér látványterve elkészült, de a lakossági észrevételeket figyelembe veszik a végső változatban.
A Petőfi tér látványterve elkészült, de a lakossági észrevételeket figyelembe veszik a végső változatban.


Az építész részletezte: a Petőfi-szobrot a színház előtt állítanák fel, a tér közepén pedig fény- és hangjátékkal gazdagított díszszökőkutat építenének. Sok zölddel öveznék a teret és köztéri padok elhelyezését is tervezik. A jelenlegi bazalt kockakő helyére igényesen lerakott, nagy szilárdságú porfir kis kockakövek kerülnének, amelyeket a hazánkban fellelhető legkeményebb, csúszásmentes és fagyálló, nyolc centiméter vastag gazdabányai mészkő sávok közé raknának.

Józsa Dávid tervező elmondta, ügyelnek arra, hogy a kis kockakövek lerakása  szakszerű legyen, kiküszöbölve a mostanihoz hasonló problémákat.

– A Petőfi térre nagyméretű, hangsúlyos növényeket szánunk – részletezte Nagy Zsolt városi főkertész. Nyírt formájú örökzöldek, színpompás, évről évre cserélhető virágfelületek fogják ékesíteni a teret. Ezek egyfajta keretet adnak a közterületnek, különösen a mintegy fél méterrel megemelt növényágyaknak. Mindehhez speciális földkeverékre és öntözőrendszerre is szükség lesz. A mélygarázs mintegy hatvan centiméterrel csökkentendő magasságú liftaknája oldalát is örökzölddel futtatnák be. A tervezett vízi elemekkel kapcsolatban a szakértő, Szabados György elmondta, egy olyan fény- és hangjátékot is produkáló, mozgó fúvókás – tehát dinamikus vízi képeket játszó – szökőkutat képzeltek a térre, amely programozható. Mindez jól érvényesülhet a színházi előadások előtti és utáni időszakban, s nyáron is idegenforgalmi vonzerőt jelenthetne.  

Terv: A mostani kőborítást is kicserélik, így könnyebben mehetünk át a téren vagy juthatunk el a Petőfi Színházba.
Terv: A mostani kőborítást is kicserélik, így könnyebben mehetünk át a téren vagy juthatunk el a Petőfi Színházba.

– A mostani áldatlan állapotok miatt kell hozzányúlni a térhez, amely gyakorlatilag nem lett befejezve – összegzett Fodor Tamás  polgármester, aki kiemelte: szükséges javításról, és nem pénzszórásról van tehát szó. Nemcsak a térfelszín rossz, de nincs megoldva a tér vízelvezetése sem, amely később jelentős anyagi károkat okozhat. A most ismertetett   tervet a hasznos lakossági észrevételekkel kiegészítik.

Ami a finanszírozást illeti, Kuslics Balázs, a városháza szóvivője elmondta: a városvezetés álláspontja az, hogy a térfelszín tűrhetetlenül rossz minőségben készült el, ezért elengedhetetlen annak helyes megépítése a soproniak véleményének és az anyagi lehetőségek figyelembevételével. Mindez annyit jelent, hogy a város a mélygarázs kifizetésekor a javítás költségeit érvényesíteni fogja. 


Csúszik a mélygarázs lépcsője

˝Színházi előadásra mentünk, esett a hó. A mélygarázs lépcsője nagyon csúszós volt. Miért nem takarítják azt havazáskor? Az előadás után mit sem változott a helyzet, életveszélyes volt lemenni a lépcsőn, pláne úgy, hogy a korlát le sem ért a végéig. Miért nem olyan anyagból készült a lépcső, hogy azt télen-nyáron normálisan lehessen használni?˝ – vetette fel egyik olvasónk. Kerekes Attila városi főmérnök elmondta: sajnos az önkormányzat ilyen mélygarázst örökölt. A városvezetés már intézkedett, ideiglenesen gumicsíkokkal teszik csúszásmentessé a lépcsőt. Jövő tavasszal pedig, amikor elkezdik a tér átépítését, végleg orvosolják ezt a problémát.

Olvasóink írták

116 hozzászólás
 • 116. Cereus 2010. február 02. 08:06
  „Sóval,ki is rontotta el?”
 • 115. Cereus 2010. február 02. 07:47
  „Jó sok pénzünk lehet, az egész várkrületet is újra kellene tervezni,persze elötteépítsünk alá méjygarázst!”
 • 114. otromba 2010. január 23. 17:09
  „A J I S J Ó !
  113.”
 • 113. adlerzsigabá 2010. január 23. 09:15
  „Waltergate......”
 • 112. polgmester 2010. január 22. 11:25
  „Újjá tervezéssel új név is kellene a térnek! Pl.>>>>FODOR-TÉR<<<<!”
 • 111. modernsopron 2010. január 20. 09:56
  „új korszerü kukák is kellenének sopronnak ! a mostani narancsok amelyeket láttam amikor nyáron voltam legútoljára sopronban, nagyon régimódinak és kínosnak tartom. szelektív hulladékgyüjtés is kellene már behozni....”
 • 110. sme 2010. január 18. 17:43
  „Szerintem is csúnyák a lámpák. Korhű kandeláberek illenének a Petőfi térre is, meg a Várkerületre is. De hát gondolom ez a borzalom jóval olcsóbb.”
 • 109. modernsopron 2010. január 18. 15:14
  „a lámpák nagyon csúnyák! itt mire gondolt a tervezö? bukareszti minta alapján elkészülnek ?!?!”
 • 108. pkajos 2010. január 15. 23:28
  „Bécsújhely... nyilván”
 • 107. pkajos 2010. január 15. 23:27
  „Kedves Kuvasz !

  Nem ismerem Bécsúlyhely vasútállomásának a környékét..

  A mélygarázsokat a belvárosba, a "sűrejébe" kell építeni, és oda is építik..
  Könnyen belátható, hogy miért.. ott vásárolnak, ott van szükség a forgalom biztosítására..

  De lehetne egy-egy nagyobb placc Pl. a pláza környékén, meg akár a vasútállomás környékén is.. Az osztrák, a túrista, - meg aki vásárolni, szolgáltatást igénybe venni, nézelődni jön álljon meg ott -és oda-vissza a belvárosba meg egy gázüzemű kisbusz, pl. fél óránként, ingyen..
  Nem szennyeznék a várost, nem volna zsúfolt, lehetne közlekedni.. -

  De a mélygarázs is megoldás..nyilván a centrumban.. csak oda kell a felszínről terelni a parkolókat..

  A 8 perc séta nem 8 perc séta a 65-70 éves "testes" asszonyságoknak - akik 8 szatyrot cipelnek..”
 • 106. modernsopron 2010. január 14. 12:50
  „És mi az innováció ezekben a tervekben ?!? Még mindig úgyanolyan unalmasak mint ez elöbbit...”
 • 105. Kuvasz 2010. január 13. 17:08
  „Ja! És még egy!

  Az igen kedves osztrák vendégeink úgyis többnyire ingyen utaznak az autobuszainkon, tehát igazán megkímélhetik nehéz súlyukat a gyaloglástól.
  Nem tudom megérteni, miért lihegjük túl az EU-t. Nálunk minden 65 év feletti EU-polgár ingyen utazik. Mi is EU-polgárok vagyunk. Mit kapunk mi ingyen Ausztriában, vagy Németországban. A náthát meg az influenzát, de nem szolgáltatást.
  Mi gazdagabbak vagyunk ezeknél az országoknál. De jó nekünk.”
 • 104. Kuvasz 2010. január 13. 17:04
  „Kedves pkajos!

  Lehet, hogy én rosszul gondolom, de Te rosszul tudod. Menj már egyszer ki Wiener Neustadtba és nézd meg. Elhiszem, hogy az állomás mellett a P+R rendszernek van nagyobb szerepe, ezért kellene a vasutat anyagilag is bevonni. De azt sem feledd el, hogy innen a belváros max 8 perc séta. Ez igazán nem távolság.”
 • 103. pkajos 2010. január 12. 23:25
  „Kuvasz ! Rosszul gondolod !

  A mélygarázsnak pont az a lényege, hogy mindenütt a belvárosban van, így logikus, csak itt éri meg vagyonokért megépíteni. Ott kell tehermentesíteni a felszínt..Ott vásárolnak közlekednek az emberek. A vasútállomás - különösen ha nem kifejezetten a centrumban van 1/100-ad áron terepet, placcot kell építeni - aszfaltozni -és kész. Itt a P+R megoldás volna jó. De ez két igencsak különböző dolog -ha megérted.
  10 szatyorral - a belvárosban történő vásárlások után a centrumban le lehet ballagni a mélygarázsba és bepakolni... Vicces lenne a cuccokkal ballagni az állomás felé..
  Itt is, meg a Deák-térnél is látszott, milyen sok hozzáértő, "kritikus" polgár van, aki "szakvéleményt" tud adni.. Nem is olyan nagy baj, hogy ilyen ügyekben kerülik a népszavazást..”
 • 102. Taurus1047.5 2010. január 11. 20:10
  „Sziasztok!

  A vasút körüli vitával kapcsolatban: Egy mélygarázs igen is jó ötlet lenne, hiszen hely is van. Próbáljon meg valaki 3/4 7-kor parkolni a pályaudvaron. Szinte lehetetlen. 7 után meg már tényleg lehetetlen. Hiába a GySEV külön parkolója az orvosi rendelő mellett, sok GySEV-dolgozó autójának ott már nem jut hely, így a városi parkolókba kénytelenek állni. Szóval igazán lehetne ezt másképp csinálni és főleg: lehetne egy szebb teret csinálni oda. Az állomásépülettel kapcsolatban pedig: a régi már túl kicsi volt (még akkor is, ha már 1x építettek mellé egy külön várótermet), az akkori megnövekedett forgalmat már nem lehetett rendesen lebonyolítani. Kellett egy új épület, de a mostani épület nekem sem tetszik. Viszont dicséretes, hogy a váróterem belső falait kicsit helyrepofozták. Ami viszont még fontos lenne szerintem, az egy gyalogos felüljáró építése az állomás felett. Legalább a gyalogosoknak ne kelljen akkorát kerülni, ha pl a Mátyás kir. vagy Erzsébet utcákból jönnek és a József Attila lakótelep/Alsólőverek felé mennek haza.

  Üdv:
  Taurus”
 • 101. Sopron-Berlin 2010. január 06. 18:50
  „Tisztelt Kuvasz,

  mielött az állomás elé-alá mélygarázst csinálnak, tegyék elöbb rendbe.

  nem szép vizitkártya Sopronnak az ?llomás tér, de az épület maga sem.
  ahelyett, hogy a szép, régi épületet rendbe tették volna, szétverték, es ezt a ronda kasztnit csinálták.
  piszkos, büdös es abszolút elavult belül minden, kuszlik üzletek, se lift, se mozgólépcsö az aluljáróban.
  a vonattal érkezöknek ez nem egy kellemes belépö Sopronba.”
 • 100. Kuvasz 2010. január 06. 16:55
  „Nem szégyen, hogy az előző polgármester idejében indult, de nem akkor fejeződött be. Akkor is mondtam, most is. Az állomás mellé FELTÉTLENÜL kell egy mélygarázs. Persze ebben a GYSEV is érdekelt (lenne) hiszen itt lehetne vonatra átszállni. Mindenre van pénze az osztrák-magyar cégnek, erre is lehetne.”
 • 99. adlerzsigabá 2010. január 06. 09:31
  „Ja, meg azt, hogy a Petőfi téren legyen.”
 • 98. adlerzsigabá 2010. január 06. 09:30
  „Kuvasz 97#
  Szép a történet, amit leír. Szépen kérem azonban, írja má´ le azt is, hogy melyik "polgár"mester idejében indult a projekt, és ki találta ki azt, hogy fizetős legyen? Nem véletlen az idézőjel.”
 • 97. Kuvasz 2010. január 05. 17:49
  „Kukac40-nek igaza van. Parkolóház, vagy mélygarázs az állomás mellé kellene. Van is ott hely, üres a tér, az alá nyugodtan lehetne építeni. Minden, magára valamit is adó európai város "főpályaudvara" mellett van INGYENES parkoló. CsakSsopronban kell majd fizetni. Így nem lehet utasokat csalogatni a vasútra. Nem kell messzire menni. Nézzék meg Wiener Neustadtban, mekkora parkolóház van ott, hogy onnan azután vasúttal utazhassanak azok, akik korábban az autóikkal büdösítették a levegőt.
  A JÓT NEM SZÉGYEN ÁTVENNI!
  Tisztel város"vezetés". Nem véletlen az idézőjel.”
116 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeállt a Széchenyi-emlékév programja

Országszerte egész éves rendezvénysorozattal emlékeznek meg Széchenyi István halálának 150.… Tovább olvasom