Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Újabb soproni tagja lett az Akadémiának

A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjainak sorába választották dr. Szarka László geofizikust. Székfoglalójában eddigi tudományos munkásságát összegezte a soproni kutató.
Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházának zsúfolásig megtelt felolvasótermében tartotta dr. Szarka László Elektromágneses geofizika, föld- és környezettudomány című akadémiai székfoglaló előadását a napokban.

Dr. Szarka László akadémikussá választásával háromra nőtt a soproni MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézethez kötődő akadémikusok száma.

Szarka Lászlót levelező tagnak választotta az MTA.
Szarka Lászlót levelező tagnak választotta az MTA.


– Megtisztelő számomra a cím és az, hogy a nagy elődök nyomdokaiba léphetek. A soproni intézet munkatársai közül egykor Kántás Károly és Tárczy-Hornoch Antal voltak akadémikusok. Ádám Antal és Verő József professzorokat pedig körülbelül két évtizeddel ezelőtt választották tagnak – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Szarka László, aki 2010 júliusától a Magyar Tudományos Akadémia Titkárságának főosztály-vezetője. –

Teljesen váratlanul ért három évvel ezelőtt a főosztályvezetői felkérés, hiszen ez gyökeresen más jellegű munka, mint amit korábban végeztem, bár a tudományszervezés soha nem állt tőlem távol. Kis túlzással talán azt is lehetne mondani, hogy a 2009-es soproni geofizikai világkonferencia, aminek főszervezője voltam, „túl jól" sikerült.

– Jelenleg a teljes akadémiai kutatóintézet-hálózat adminisztratív felelőse vagyok és e beosztásomban részfelelőse annak a szerkezeti megújításnak, amelynek során koncentráltabb hálózat jött létre: a negyvenhat akadémiai kutatóintézetből tíz kutatóközpont és öt kutatóintézet lett.

Akadémiai székfoglaló elő- adásában dr. Szarka László összefoglalta eddigi tudományos munkásságát: mindazt, amit a geodéziai és geofizikai kutatóintézetben végzett, és azt is, ami a Nyugat-magyarországi Egyetemhez köthető, ahol 2000-ben a környezettudományi szak elindítója és 2010-ig szakfelelőse volt.

– Az előadásra készülve arra a saját magam számára is meglepő következtetésre jutottam, hogy az elektromágneses geofizikában elért, leginkább hivatkozott eredményeim legtöbbje rendszerező jellegű és felfedező jellegű kutatási eredményeim is többnyire matematikai és fizikai indíttatású rendszerezésből születtek – tette hozzá az új akadémikus, aki a hét első öt napját budapesti munkahelyén tölti, s általában pénteken este érkezik haza, felesége Fidelissima-énekkari próbájának végére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendéglátósok fizetik a polgárőröket

Három vendéglátóhely üzemeltetői fogtak össze a Deák tér éjszakai nyugalma érdekében: ők finanszírozzák a Soproni Polgárőr Egyesület járőreit. Tovább olvasom