Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Új hajléktalanszállót építene a város

Sopron - A Somfalvi úton egy korszerű, 40 hajléktalan elhelyezésére, valamint harminc átmeneti szállóhely kialakítására alkalmas új hajléktalanszállót építene a soproni önkormányzat. A támogatási pályázatot várhatóan októberben adják be.
A legfrissebb adatok szerint átlagosan 120 hajléktalan él Sopronban. Közülük jelenleg 27 az úgynevezett szívességi lakáshasználó, akik átmeneti időre rokonoknál, ismerősöknél húzzák meg magukat. A Kossuth Lajos utcában található átmeneti és hajléktalanszállón naponta 40–50 fő jelenik meg. Az intézmény azonban nem minden tekintetben felel meg a szakmai elvárásoknak. A mozgáskorlátozott, kerekes székes rászorultakat az akadálymentesítés hiánya miatt nem tudják megfelelően fogadni. Ezért felvetődött annak a lehetősége, hogy egy új, korszerű központot építtet fel a város, a Somfalvi út Vándor Sándor utca kereszteződésében lévő önkormányzati területen. A beruházás költsége meghaladja a 150 millió forintot, a támogatási pályázatot várhatóan októberben adják be. Nyertes elbírálás esetén a Kossuth Lajos utcai jelenlegi hajléktalanszálló más funkciót kapna.

Kerekes Attila főmérnök a Kisalföld érdeklődésére elmondta, az új központban negyven hajléktalan elhelyezésére lesz lehetőség, emellett harminc átmeneti szálláshelyet is kialakítanak. A korábban beköszöntött hideg időjárás a hajléktalanokat jobban megviseli, mint az átlagos körülmények között élőket.

– A célunk az, hogy lehetőség szerint vezessük vissza a társadalomba a hajléktalanokat – fogalmazott Tutunzisz Ákos, a hajléktalanellátás vezetője. – Jelenleg kilenc személy maradt tartósan külső helyszínen. Természetesen jóval többen voltak, akik bekapcsolódtak az albérleti programba, de néhányuknak nem sikerült megkapaszkodni. A külső lakhatás feltétele volt, hogy a programba bevontaknak legyen munkahelyük. Várhatóan jövőre a lakhatási program – a foglalkoztatásival összekapcsoltan – uniós pályázati forrásból finanszírozható lesz. A résztvevők segítséget kapnak a munkahelykeresésben és annak megtartásában, életvezetésben, valamint a lakhatással kapcsolatos problémák megoldásában.

A nappali melegedő és az éjjeli menedékhely biztosítja, hogy a hajléktalanok a nap minden szakában fűtött helyen tartózkodhatnak.
A nappali melegedő és az éjjeli menedékhely biztosítja, hogy a hajléktalanok a nap minden szakában fűtött helyen tartózkodhatnak.

A hajléktalanok 80 százaléka férfi

A már említett 120 soproni hajléktalan nyolcvan százaléka férfi, akik az utcán főként egyedül élnek. A nők inkább párban „laknak", a maguk számára kialakított helyeken. A téli időszak beköszöntével gyakoribbá válnak az utcai szociális munkások látogatásai a hajléktalanok által „belakott" helyeken. A nappali melegedőn és az éjjeli menedékhelyen a hajléktalanok a nap minden szakában biztonságos, fűtött helyen tartózkodhatnak.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. erdész 2008. szeptember 30. 19:14
  „1:Ezeknek a mocs... hajléktalanoknak nem kell semmit építeni.Bemehetnének a Kossuth 10-be is,de oda részegen nem engedik be őket.Ennek ellenére mégis berúgnak,és mivel a szállóra nem engedik őket,elfekszenek az utcán.A mentő meg sorban hordja a kórházi ingyen detoxba őket,noha fontosabb dolguk is lenne.2:kevin te nem vagy normális.”
 • 30. Nyugdijas 2008. szeptember 30. 10:42
  „A hideg idő beáltával a Lackner Kritóf utca 4.szám alatti társasház
  pincéjébe si beköltöztek a hajléktalanok. A lakók megijedtek az idegenekláttán. A városvezetés ezzel kapcsolatso teendőit nem látja el.”
 • 29. "Tisztesség és szolgálat" 2008. szeptember 30. 10:37
  „Fodor Tamás autóval közlekedik. Sajnos nem is akarja látni, hogy a lakótelepek előző este kitett kukáit, hajnali órákban menyi rászorúló látogatja.Sajnos sem a városvezetés sem az önkormányzati etestület a soproniak elszegényedésével egytelen egy előterjesztésben nem foglakozik. Nem akarják látni, azzal vigyasztalják magukat ha nem tapasztalják talán nincs is. Hadonlóan mint a városi drog helyzet. Ellentmondásosan fennhangon hirdeti. ":Munkahelyteremtő támogatásokat hozunk létre, mert a munka nem csak megélhetés, hanem biztonság is, amelyre minden ember(hajléktalan ) vágyik. " Két év alatt soproniakért tett választási célktüzéseket egyetlen egy esetben semn teljesítették! Spártáról és idegenforgalomról szól a demagogia!”
 • 28. :-) 2008. szeptember 30. 10:35
  „kevin 2008.09.30. 09:57

  "mit tudtok ti analfa beta soproniak."

  Bagoly mondja verébnek!

  "a varosba nem kutyak kellenek"

  Akkor miért ugatsz bele?”
 • 27. mindigatutit 2008. szeptember 30. 10:33
  „25-ös
  nem tudni madzsar,mi?szánalmas vagy öreg”
 • 26. valóság 2008. szeptember 30. 10:25
  „miért nem a Selmeczi utcába, Flandorfer utcába tervezik a szállót.
  Nem kell egészségház, hanem a városban koborló kéregetőket és hajléktalanokat a tél beáltával el kellene helyezni. Ez lenne közérdekű feladata a vársonak.”
 • 25. kevin 2008. szeptember 30. 09:57
  „mit tudtok ti analfa beta soproniak. az egesz sopront kitelepitenem. a varosba nem kutyak kellenek hanem EMBEREK.”
 • 24. fc soproni 2008. szeptember 30. 07:01
  „Figyelj te túlművelt külföldi!!!!! Az édesanyámat hagyd ki a játékból. Amig nem tanulsz meg írni addig nyilvánosan ne irogass!!! Letünik rólad, hogy egy szélhámos vagy...... ennyi!!!!!”
 • 23. Target 2008. szeptember 29. 20:26
  „Kevin te mi a faxomat irogatsz megint? A másik cikkhez is faxságokat írtál mint most.. nem vágsz semmit..soproni vagy ??? múltkor nem azt írtad h nem itt élsz? akkor mi közöd hozzá?? Amúgy kapnak kaját meg szállást is, aki nem részeges persze, aki meg az vessen magára!! Ha meg külföldön voltál sokáig, még nem kell elfelejteni magyarul írni!! Neved is olyan, mint egy buz---nak!! Segélyt?? aki megérdemli kapjon..!! segíts nekik ha annyira akarsz, te is tudsz.. de nem fogsz,csak a pofád jár..!”
 • 22. kevin 2008. szeptember 29. 19:42
  „21. nem vagyok hajlektalan csak sokaig voltam kulfoldon.te neked
  kene kicsi intelliganciat tanulni mert ugy latszik a homo mamikad
  nem tanitott meg ra.”
 • 21. fc soproni 2008. szeptember 29. 19:15
  „Kedves kevin!
  Nem vagy hajléktalan véletlenül, mert a fogalmazásod és helyesírásod sokat elárul. Járnak hajléktalanok is számítógépes tanfolyamra. Gyakorolni......gyakorolni........gyakorolni!!!!!!!”
 • 20. manovary 2008. szeptember 29. 16:58
  „Nem halat kell adni,hanem azt kell megtanitani,hogy hogyan kell azt kifogni..Nem buzat vagy lisztet,hanem azt,hogy hagyan lehet megtermelni...Nem szallast,hanem lehetoseget arra,hogy tudjon maganak "fedelet" szerezni...
  Gondolkodj,barom...vagy ha nem okor maradsz...
  /idezetek a korabeli gondolkozoktol/”
 • 19. kevin 2008. szeptember 29. 16:49
  „kedves polgarmester ur remelem hogy internetezik.itt ne a
  szallon legyen a hangsuj hanem elsosorban aggyanak etelt a
  hajlektalanoknak.biztos szokott az utcan kozlekedni a kukakbol
  szedik ki az etelt.mindig arra buszkek maguk hogy ennyi meg annyi turista jon a varosba de azok a turistak lattyak hogy mi
  van a varosba. en lattam olyan embereket a hivatalba hogy teli
  van a nyakuk arannyal es be mennek segelyt kerni ahajlektalan
  be megy talan ra egy hetere ha kap valamit.az hogy isznak lehet
  hogy oka van.”
 • 18. az arcusi páros 2008. szeptember 29. 15:25
  „/joco1-azigazi irja ezeket a sorokat:A legjobb, hogy már csak "kerülö" uton tudodk a "forumhoz" jutni.Miért?”
 • 17. /joco1-azigazi 2008. szeptember 29. 15:10
  „Kedves Szimonetta!

  /joco1-azigazi 2008.09.29. 08:08
  Fiuk/Lányok: a lényeg : "épitene", ha az oktorben tényleg benyujtják a pályázatot és ha megnyerik , és ha megnyerték valamelyik fidesz közeli- ***moderálva*** páros által"javasolt"-cég meg is épiti. Tehát sok a "ha", de figyelem elterelésre jo téma EZT MIÉRT MODERÁLTÁK? TÁN AAZ ARCUSI PÁROS NÉV/FOGALOM FELKERÜLT AZ OCSMÁMNY SZAVAK "GYÜJTÖJÉBE? VAGY TÁN AZ aRCUSI PÁROS SZOLT AZ ud-NAK ÉS "SEGIT" MAGUKNAK.tUDODM MOST MÁR NEM FOGNAK REAGÁLNI, SÖT "VÉLETLENÜL " NYILVÁNOSSÁGRA 2 FOG KERÜLNI E-MAIL CIMEM, DE HÁT EZT AZÉRT NEM KELLETT VOLNA CSINÁLNIUK.

  üdv. egy arcusi páros "fogalom vagy tán ocsmáynságot felhasználo"
  ezt irtam/küldtem a moderátornak. remélem ezt itt moderálják, de hát nekem eredetiben is megvan”
 • 16. /joco1-azigazi 2008. szeptember 29. 15:02
  „Hát érdekes az ARCUSI PÁROS JELZÖ VAGY TÁN "FOGALOM "FELKERÜLT A Z OCSMÁNY SZAVAK gYÜJTEMÉNYÉBE. VAGY TÁN:
  TÉNYLEG ITT VAN MÁR A FIDESZKÖZELI/FIDESZ MAGÁNTITKOSSZOLGÁLATA- ÉS SIMON DR. A VOLT ZÖLD ÁVH-S DOKTOR UTASITÁSÁRA MEGKEZDTÉK TÉNYKEDÉSÜKET.”
 • 15. /joco1-azigazi 2008. szeptember 29. 08:08
  „Fiuk/Lányok: a lényeg : "épitene", ha az oktorben tényleg benyujtják a pályázatot és ha megnyerik , és ha megnyerték valamelyik fidesz közeli- ***moderálva*** páros által"javasolt"-cég meg is épiti. Tehát sok a "ha", de figyelem elterelésre jo téma”
 • 14. Magistra Vitae 2008. szeptember 28. 16:29
  „Abdai, Havas Fodor már kettő évvel ezelőtt kellett volna ezzela pályázati lehetőséggel foglalkozni. Nem az erőt és időt elfecsérelni
  a Selmeczi utcai egészségházra. Mint a cukor a teába, úgy kellett volna már korábban is Sopronba a Thurner Mihály nevére hallgató hajléktalan szálló”
 • 13. Kossutban élő 2008. szeptember 28. 00:52
  „Vééééégre valami jóó hír!!!!!!Én a Kossuth uton éltem 23-évig imádtam az utcát nagyon honvágyam volt,de mióta a csecsemőothonból hajléktalan szállo lett utálok azon az utcán végigmenni mert minden második ember cigarettát kéreget vagy pénzt,ezért szegény édesanyámat inkább ritkábban látogatom ,mert azt a szerencsétlen hajléktalanok nem értik meg hogy nem dohányzok hogy nincs már elnézést de piszok erőszakossak,ha nem adsz cigit adj pénzt cimszoval!!!!”
 • 12. Manitu 2008. szeptember 27. 20:45
  „Nem szeretnék túlságosan elrugaszkodni a témától, de itt ragadom meg az alkalmat, hogy ne csak a potenciális hajléktalanságról,hanem arról is beszéljünk, hogy hány család él Sopronban albérletben vagy akár szívességi lakáshasználóként (cselédként!), akik hiába kilincselnek az Önkormányzatnál évek óta lakásért. Azok, akik nevelik az utálpótlás csapatot, akik kitermelik a közpénzeket, akik a legális formáját választották annak az ámokfutásnak, amit a nagybetűs család jelent, de üres zsebbel, csak bérből élve, hónapról hónapra élnek.
  Nekik lesz-e projekt? Sopron örökös megoldatlan problémája marad ez? Csak a magam nevében írok, 20 éve élek albérletben, és reményem sincs a változásra, de legalább 5 tucat emberről tudok, akik ebben a városban ugyan ebben a cipőben járnak. Majd ha egyszer nem tudunk dolgozni, ha betegek leszünk, bármi, akkor mi is az utcára kerülünk a gyermekeinkkel együtt????!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloldották a változtatási tilalmat

Sopron - A közgyűlés feloldotta a változtatási tilalmat a Fűzfa sor, Meredek utca, Uszoda utca és… Tovább olvasom