Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Tündérvilág Eszterházán

Barokk életérzés töltötte meg Fertődöt a hétvégén, amikor a világhírű Román Sándor ExperiDance nevű társulata először lépett színre a Tündérvilág című, káprázatos táncprodukció ősbemutatójával. A közönség „Fényes” Miklós herceg vigasságaiba tehetett időutazást.
– A fertődi kastély vagyonkezelője és működtetője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) elsődleges feladatának tekinti, hogy az Esterházy-kastélyban olyan kezdeményezések valósuljanak meg, amelyek valósághűen tudják ábrázolni az épület egykori szellemi és kulturális értékeit – nyilatkozta lapunknak Dobó Ágota, a MÁG általános igazgatóhelyettese.

– A megnyíló rokokó cukrászda, az engedélyekre váró Eszterházai Csokoládémúzeum és látványmanufaktúra fantáziaédességekkel és koktélokkal „édesíti" majd a kulturális pezsgést a városban. Jövőbe tekintő célunk visszaidézni a XVIII. századi „Pompakedvelő" Miklós herceg korát – mondta el Dobó Ágota.

Noverre, Jean Georges korának géniusza, a klasszikus balett atyja számtalanszor vendégszerepelt a kastélyban. 1772-ben Bessenyei György Eszterházi vigasságok című művében már nagyszabású ünnepségsorozatokról számolt be.

Ezeket felidézve, a megújulás nyitányaként létrejött Eszterháza első modernkori kulturális produkciója, a Tündérvilág, amely két éven keresztül csak Fertődön lesz látható.

Román Sándor koreográfus, a produkció megalkotója így vallott munkájáról: „A magyar néptánc olyan érték, amely megérdemli a világhírnevet. Úgy őrizzük meg gyökereinket, hogy közben a tánc sokarcú kifejezésformájával, szavak nélkül értelmezzük azokat. A kifejezetten Fertődre készült produkció azt szeretné sugallni, hogy tudjunk újra és újra rácsodálkozni a felszín alatt rejlő értékekre. A darab európai kuriózum, amely a barokk kimunkáltság, tánctechnika, színházi szabályrendszer, a folklór és a szabad dzsessz élvezetes szintézise. Célom nem kizárólag az archaizálás, hanem művészi szórakoztatás és ezen felnőve újraértelmezni a múltat."

A varázslatos Tündérvilág testnek, szemnek, fülnek, léleknek pompás laktató csemegét ígér Eszterházán, annál is inkább, mivel az előadás végén a közönség megízlelheti a kastély saját édességét: a Fertődön nemesített feketeribizlivel töltött Eszterházy bon-bont.
„ Jövőbe tekintő célunk visszaidézni a XVIII. századi „Pompakedvelő" Miklós herceg korát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pecsét

Ötezer példányban adott ki emlékútleveleket a soproni önkormányzat. A stilizált úti okmányok… Tovább olvasom