Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Továbbra is korlátozzák a járműforgalmat

Győr-Moson-Sopron - Osztrák oldalon a schengeni egyezmény életbelépése után továbbra is korlátoznák a határon átvezető föld- és aszfaltos utakon a gépjármű-közlekedést. Arra hivatkoznak a tartományi vezetők, hogy a megnövekedett forgalom zavarná a települések nyugalmát.
Még november 24-én, Autóknak tilos a határ címmel számoltunk be arról, hogy a határon átvezető utak több mint kilencven százalékára behajtani tilos táblát tesznek ki az osztrák hatóságok. (A korlátozás alól biztosan kivételek a soproni, kópházi, fertődi, hegyeshalmi, vámosszabadi és jánossomorjai határátkelők.)

Azóta sincs változás, azaz gépjárművel december 21-ét követően a legtöbb föld-, illetve aszfaltozott úton sem tudunk majd áthajtani. Igény pedig lenne rá.

Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) települések polgármesterei szeretnék elérni, hogy legyen szó szerint is szabad a határ. Ennek érdekében december 21-én az átlépőnél lebontják a két országot elválasztó fémsorompót.

Ugyanígy Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg) között sem lehet autóval közlekedni december 21-e után. Az osztrák fél szerint a közeli fürdővendégeket zavarná a megnövekedett járműforgalom. Ezzel kapcsolatban egyik korábbi nyilatkozatában Dorogi Árpád zsirai polgármester kifejtette, három lehetséges útvonaltervet is letettek a locsmándi önkormányzat asztalára, de mindegyiket elutasították. Úgy viszont nehéz együttműködésre törekedni, ha mindvégig ellenállásba ütköznek – mondta.

Palkovits János, Fertőrákos első embere szerint arra sem lehet hivatkozni, hogy a szabad határátjárás miatt megnőne a határ menti bűnözés. – Nincsenek idevonatkozó pontos felmérések, illetve bűnügyi statisztikák – folytatta a polgármester. – Az egyik szomszédos civil szervezet meghívására egyeztetésen veszek részt. Kíváncsian várom, miként tudnánk megegyezni. Az osztrákok lépése enyhén szólva sem elegáns. Bármilyen engedély vagy nyilatkozat kellett, mi megadtuk, cserébe azt vártunk volna, hogy nem akadályozzák meg a szabad járműforgalmat.

Olvasóink írták

 • 6. Kormos 2007. december 21. 16:52
  „A Kresz szabálya szerint a behajtani tilos táblával védett út másik oldalán tudomásom szerint az egyirányu út táblát szokás elhelyezni. Ebből kiindulva tehát: ha osztrák lépi át ezen az útszakaszon a "határt", vissza csak kerülőúton mehet, vagy vállalja az osztrák hatóság ismerten kemény ejnye-ejnyéjét. Magyar oldalról nyilván csak kerülő uton lehet átjutni,de visszafelé Kresz szabály sértése nélkül választhatjuk a rövidebb utat. Mi itt akor a probléma? Egy nekik, egy nekünk. Ez így nem egyenlő?”
 • 5. svábbogár 2007. december 17. 14:15
  „A svábbogarakat jobb helyen eltapossák!”
 • 4. svábbogár 2007. december 17. 14:13
  „-)))”
 • 3. ikszipszilon 2007. december 15. 23:16
  „Minket pedig az zavar amikor a paraszt átteker a kocsmába,hulla részegre issza magát,összepisálja,összehányja magát,fetreng a földön.A gyerekek pedig néznek a fagyizónál hogy mit csinál a bácsi.”
 • 2. Soproni 2007. december 15. 18:49
  „Hahó, mi történt, visszanyalt a fagyi?? Most tetszenek rájönni, hogy az osztrákoknak csak addig vagyunk jók, amíg jöhetnek enni, bevásárolni, fodrász, kozmetikus, fogász stb...(a mai napig nem értem, hova jönnek VASÁRNAP reggel 06:00 körül a bécsi és más osztrák rendszámú autók, ha valaki tudja, árulja el, kérem).
  Meg amíg közülünk kerülnek ki a "fehér néger"-ek? Mindegy, ki hány évig dolgozik Ausztriában, az osztráknak akkor is csak "Auslander" lesz (külföldi). Most pedig, amikor elérkezne az idő, hogy nekünk is könnyebb lenne valami, ami nekik már szinte természetes, ők ágálnak ellene, hiszen nekik esetlegesen kellemetlenséggel járhatna (nagyobb átmenő forgalom a határmenti falvakban, pl: ha valaki Ágfalváról Kismartonba akarna menni, miért jönne be Sopronig, amikor Somfalván át jóval rövidebb az út). Könnyű volt nekik előzőleg megígérni bármit, hiszen azt hitték, Schengen csak egy távoli álom a magyarok részére. Aztán fordult a helyzet és most ott állnak, néznek bután és töprengenek, hogyan lehetne ha nem is visszacsinálni, de akadályozni a szabad járkálást. Ne feledjük, Ausztria volt, aki a legjobban ellenezte a Schengeni bővítést....”
 • 1. gosztom lászló 2007. december 14. 21:01
  „engem meg zavar az osztrákok pofátlansága, mert ahol állnak azt csak a vasfüggöny leomlásának köszönhetik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseskötetet illusztrált tizenhat évesen

Sopron - Nagy Dóra (16), az Orsolya-gimnázium tehetségesen festő diákja kapott megbízást egy… Tovább olvasom