Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Történelmi kerékpárok a Fertő körül

Húsz országból több száz kerékpározó vesz részt a Fertő tó körüli idei velocipéd- világbajnokságon. A történelmi kerékpárok nagy találkozójának résztvevői pénteken a barátudvari falumúzeumba látogattak.
Burgenland, szorosabban véve a Fertő tó környéke ezekben a napokban a kerékpározás szerelmeseinek Mekkájává változott. Ebben az évben ugyanis szomszédainknál rendezik meg – május 20. és 23. között – a velocipéd-világbajnokságot. A szervezők számos érdekes, közönségcsalogató programról és versenyről – amelyekre bárki nevezhetett – gondoskodtak. A velocipédeket tegnap Barátudvaron (Mönchhof) csodálhatták meg az érdeklődők.

A szervezők számos érdekes, közönségcsalogató programról és versenyről – amelyekre bárki nevezhetett – gondoskodtak. A velocipédeket tegnap a Barátudvaron (Mönchhof) csodálhatták meg az érdeklődők. A résztvevők Rusztról hajóval érkeztek Pátfaluba (Podersdorf), onnan két keréken, korhű ruhákban tették meg az utat a barátudvari falumúzeumba.

Európa országaiból

Klaus Sommer, a Burgenlandi Turisztikai Hivatal munkatársa, a találkozó egyik szervezője, érdeklődésünkre elmondta, rendkívüli erőfeszítéseket tettek azért, hogy a kerékpár-matuzsálemek szerelmesei az idén Burgenlandban találkozzanak.
– Európa számos országából – Angliától kezdve Finnországon át Csehországig – érkeztek vendégek, de ketten az Egyesült Államokat is képviselik a találkozón – tájékoztatott Klaus Sommer. – Sajnos Magyarországról senki sem jött.

Valódi műremekek

A barátudvari falumúzeum maga is egy csoda, de tegnap „megsokszorosodott" az értéke. A legrégebbi, favázas és fakerekes kerékpárral Urs Hänggi érkezett. A matuzsálemet még 1869-ben készítették. Karoline Kaiser triciklije Angliában készült. Mint mondotta, minden alkatrésze eredeti. A leglátványosabbak azok a magas építésű velocipédek voltak, amelyek hatalmas első kerekei mögött apró hátsó gurult. Helga Andersé 1887-ben, Ulrich Lübkéé pedig egy évvel korábban készült. Ezek a matuzsálemek valódi műremekek, kidolgozásuk míves. Nem véletlen, hogy tulajdonosaik semmi pénzért sem válnának meg tőlük, viszont büszkén mutogatják.

Körverseny lesz Ruszton

A rendezvénysorozat csütörtökön száz mérföldes távolsági futammal vette kezdetét, a Fertő körül. Ruszton pedig egész nap kerékpáros bolhapiac volt. A csillagtúra résztvevőienek egyik csoportja Nezsiderből (Neusiedl), a másik pedig Kismartonból (Eisenstadt) indult és Pátfaluban találkoztak, a kerékpárbajnokok terén, olyan világhírű kerékpárosokkal, mint Eddy Mercks, vagy Rudi Altig. Ma távolsági versenyt rendeznek Ruszt és Meggyes (Mörbisch) között, vasárnap pedig 600 méteres körverseny lesz Ruszton, majd az összes résztvevővel 18 órától rendezik meg a látványos zárófelvonulást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt, nincs élelmiszerbolt

Továbbra is bizonytalan a soproni Felsőlövér utcai volt élelmiszerbolt sorsa. Lassan már négy éve… Tovább olvasom