Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Terv van, pénz nincs a balfi fürdő fejlesztésére

Elképzelések vannak, de pénz egyelőre nincs a az Állami Szanatórium balfi – gyógyvízéről híres – részlegének korszerűsítésére, fejlesztésére. Uniós pályázatokon nem indulhatnak, az állam pedig kivár...

A balfi gyógyfürdő kimaradt az elmúlt évek nagy fejlesztéseiből, pedig legalább a korszerűsítése immár elengedhetetlen. A tulajdonos – úgy tűnik – semmit sem tesz annak érdekében, hogy a helyzet megváltozzon, pedig a szanatórium vezetésének határozott elképzelései, tervei vannak.

– A lehetséges fejlesztéseket három lépcsőben szeretnénk megvalósítani – mondta dr. Szatmári György főigazgató. – Először az 1975-ben épült hotelszárnyat lenne indokolt korszerűsíteni, hiszen a közös vizesblokkok – a kézmosók kivételével – a szobákon kívül vannak. Elképzeléseink alapján – és ez a szakemberek szerint megoldható – két-két szoba között kialakíthatók a fürdőszobák. Ezzel a megoldással nem csökkenne az OEP által finanszírozott férőhelyek száma. Természetes szükség lenne az infrastruktúra teljes felújítására is. A második lépcsőben lehetne megduplázni a gyógyvíz kapacitásunkat. Jelenleg egyetlen 60 köbméteres medencénk van, szükség lenne egy másikra is.

A gyógyfürdőben jelenleg egyetlen 60 köbméteres medence van, de szükség lenne egy másikra is.


A geológusok szerint megduplázható a kinyerhető vízmennyiség, de többre nem számíthatunk. Amennyiben ez megvalósulna, akkor fejleszteni lehetne (kellene) a fizikoterápiát is, hiszen napjainkban egy év várakozási idő után kerülhetnek hozzánk rehabilitációra a betegek. Kivéve azok, akik tehetősebbek, hajlandók megfizetni a kastélyhotelben a szállást és jogosultak a kezelésre. A harmadik szakaszban szóba kerülhet egy élményfürdő megvalósítása, különösen akkor, ha a soproni önkormányzat által megrendelt nagycenki próbafúrások eredményre vezetnek. Így egy valóban korszerű és európai színvonalú gyógyászati-rekreációs központ alakulhatna ki. Az élményfürdő megvalósítása elképzelhető akár külső tőke – például önkormányzati – bevonásával is. Egyelőre azonban az Egészségügyi Minisztériumban nincs szó a balfi fejlesztésekről, annak ellenére, hogy ismerik elképzeléseinket.
Tervek tehát vannak, pénz azonban nincs, pedig nagy igény van a mozgásszervi rehabilitációra, amelynek Balf az egyik hazai Mekkája. Arról nem beszélve, hogy fentebb vázolt fejlesztés sokat lendíthetne nem csak az egészségturizmuson, de megnövelné a környék látogatottságát és sokakat itthon tartana azok közül, akik Ausztriában és más városokban keresnek felüdülést.

Olvasóink írták

  • 1. Dresi 2008. március 18. 20:37
    „Mi miért nem tudunk egy Kehidakustányi-hoz hasonló gyönyörű fürdőt itt felépiteni ????? Kell nekünk egy Megalomániás Arany tó projekt!!!?? Pedig itt minden vagyis majdnem minden adott (Sajnos a pénz nem adott).Én szivem szerint ezt a projektet eröltetném.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belváros-rehabilitáció: négy és fél milliárdból

Sopron - Elkészült a városrehabilitáció 2013-ig szóló terve – amelyet már benyújtottak a… Tovább olvasom