Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Térkép: ez lenne az M85-ös gyorsforgalmi nyomvonala Sopronnál, alagút is épül

A tervek szerint Sopronnál egy 500 méter hosszú alagutat is építenek. A városnál három fel- és lehajtót terveztek.
     
Határidők, módosítások

Az M85-ös gyorsforgalmi úttal kapcsolatos korábbi írásaink itt érhetők el >>
Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hét szerdai, soproni látogatásán jelentette ki: az M85-ös gyorsforgalmi út soproni szakaszának 2018-ig meg kell épülnie. Azt is mondta, hogy a bürokratákkal vita van azon, hogy az átadás csak 2020-ra valósul meg.

 Hozzátette: mindent meg kell tenni azért, hogy tartható lehessen a korábbi időpont.

Azt is közölte, hogy a beruházás százmilliárd forintos költségére uniós támogatás nem kérhető. A pénzt a magyar adófizetők befizetéseiből, az államnak kell előteremtenie.

A bürokraták esetében a miniszterelnök arra gondolhatott, hogy a kisalfold.hu birtokába került közlemény szerint a várható építési és forgalomba helyezési idő a Sopron-Pereszteg szakasz esetében: 2021-2023. között.

Az mindenesetre tény, hogy az M85-ös négy települést érint ebben a térségben: Sopron, Kópháza, Nagycenk, Pereszteg. S innen ágazik majd tovább Győr (M85 Pereszteg-Csorna szakasz), illetve a Balaton felé.

A nyomvonal tervezete szerint az út délről kerüli meg Pereszteget, majd Nagycenknél a GYSEV vasútvonal közelében halad. Kópházát szintén délről kerüli meg, a vasúti sínt keresztezve két változat lehetséges jelen pillanatban. Az egyik szerint északnyugat, a másik esetben pedig északkelet felé halad. (Akármelyik változatot is fogadják el, jelentős különbség nem lesz a kettő között).

Az Ikva patakon átmenve Sopront keletről, majd a fertőrákosi út után északról kerüli meg. Ezen a szakaszon, a Bécsi domb alatt egy 490 méter hosszú alagutat is beterveztek. Itt alakítják ki a Sopron-nyugat csomópontot. Az út az országhatárig közvetlenül a 84-es főút, déli oldala mellett vezet. Az út összességében kül- és mezőgazdasági területeken halad át.

Az alábbi térkép egy vázlatos tervet mutat, amelyen az jelöltük, hogy merre haladhat az M85-ös gyorsforgalmi út. A végleges nyomvonal, illetve a valóságban megépülő út ettől eltérhet. Forrás: kisalfold.hu gyűjtés

Sopronban azonban 800 méter hosszan üdülő-, illetve 700 méteren pedig központi vegyes területet érint.

A gyorsforgalmi út hossza Sopron és Pereszteg között 24 kilométer, amely kétszer két sávos lesz.

A tervezett csomópontok, azaz le- és feljatók: Nagycenk, Kópháza, Sopron-kelet (Pihenőkereszt), Sopron- Fertőrákos felé, Sopron-nyugat.

A kisalfold.hu információi szerint az út ügyében Sopronban, április közepén közmeghallgatást tartanak majd.

Nyitóoldali képünk illusztráció.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddtől kerülniük kell az ingázóknak: lezárják Somfalván az ágfalvi utat az autósok elől

Lezárják Somfalván (Schattendorf) az ágfalvi összekötő utat március 31-től reggel 5-től 8-ig és… Tovább olvasom