Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szombaton Móricz-premier

Sopron - A Nem élhetek muzsikaszó nélkül című Móricz-mű premierjét láthatja a soproni Petőfi Színház közönsége szombaton este 7-kor.

– Vígjátékról van szó, azt szoktuk mondani, ez a magyar Makrancos hölgy – nyilatkozta lapunknak az Erkel- és Jászai-díjas rendező, Bor József. – Móricz Zsigmond hosszú éveket töltött fiatal korában Debrecenben, így e művében is nyomon követhető a nyírségi nyakas, konok, nagyon egy tömbből „faragott" emberek mentalitása. A két hőse – a matriarchátusban felnőtt fiatal lány, aki feleségül megy az erősen férfitársadalmat képviselő földbirtokoshoz – közötti „harc" gyakorlatilag paródiája a matriarchátus és a patriarchátus nagy-nagy örök háborújának.

Vásári Mónika és Nemcsák Károly játsszák a főszerepeket.
Vásári Mónika és Nemcsák Károly játsszák a főszerepeket.


Soproni színtársulati tagként immár a harmadik darabban láthatjuk Vásári Mónikát a Petőfi színpadán. – A „Nem élhetek muzsikaszó nélkül" sok tekintetben olyan, mint a Pillangók szabadok című színmű, amit ősszel adtunk elő – mondta a főszerepet alakító művésznő. – A Móricz-darabot is nagyon jó játszani, s a közönség is azt kapja, amiről egy színháznak szólnia kell. Igazi emberi sors tárul elénk, sok örömmel, vidámsággal, egyszersmind szomorúsággal.

– Jómagam vidéken születtem, s a mai napig szeretem azt a fajta mulatós hangulatot, ami árad a darabból – összegez a másik főszereplő, Nemcsák Károly. – A színmű olyan, ma már ritka emberi tulajdonságokat és érzéseket vonultat fel a közönségnek, amelyet jó lenne, ha erősíteni tudnánk magunkban. Emberi értékek működtették a kapcsolatokat, s ha konfliktusok természetszerűleg adódtak is, az a kor még mindig különb világnak tetszik, mint napjaink, amikor nemhogy a szónak, de már sokszor a papírnak sincs hitele. Ma mindent a pénz határoz meg. Azok az értékek pedig, amelyek gyakorlatilag pénzt teremtenek, eltűnnek.
Vásári Mónika és Nemcsák Károly játsszák a főszerepeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjak a hímzésért

Agyagosszergény - Különdíjat és első helyezést kapott a békéscsabai népművészeti kiállításon Szigeti… Tovább olvasom