Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Szerződést bontott a MiZo

A tej nem megfelelő minőségére hivatkozva az Új-MiZo Rt. Egyházasfalun, Nagycenken, Mosonszentmiklóson és Győr-Ménfőcsanakon felbontotta a szerződést, megszűnt a tej átvétele. A gazdák helyzete ellehetetlenült.
Egyházasfalun hiába termelnek tejet a házi tehenészetek, ezentúl vagy maguk dolgozzák fel azt, vagy más megoldást keresnek az értékesítésre. Az Új-MiZo nem vesz át több tejet tőlük. Németh Ferencné, az egyházasfalui tejátvevő vezetője mutatja az Új-MiZo levelét, melyben közlik, a nyerstej nem kielégítő minősége miatt a termékértékesítési szerződést felbontják, a nyerstej átvételét pedig június 21-től beszüntetik
Hat családot érintett ez a döntés, van köztük tizenöt tehenet tartó gazda is.

Egyházasfalun Németh Ferencné végleg becsukja a tejátvevő ajtaját.
Értetlenkedő termelők

A tejtermelők állítják, ugyanúgy etetik az állatokat, mint korábban, amikor jó tejet adtak le, áprilisban volt még extraminőségű is. Érthetetlennek találják, hogy egyszerre csak mindenki „elfelejtett" minőségi tejet vinni az átvevőhöz. Így aztán a literenkénti ötven–hatvan forintos tejár is öt forintra zuhant.

– Nem elég, hogy az évekkel ezelőtt összejött 180 ezer forintos MiZo-tartozásból néhány hete csak 85 ezer forintot kaptunk kézhez, most már a tej átvételét is megtagadják – panaszkodik Eső János. – Nekünk szerencsére csak két tehenünk van, de még így sem tudunk mit csinálni a tejjel.

– Nagy csapás ez nekünk, hiszen három évtizede foglalkozunk tehenekkel, ma már tizenötöt tartunk – mondja Rózsa Ferencné. – Éves szinten öt–hatszázezer forintba kerül a tehenészet fenntartása, gondolhatja, mit éreztünk, amikor kijöttek az ötforintos tejárral. Az pedig csak a föle, hogy már át sem veszik a tejet. Mi mást tehetnénk, meg kell válnunk a tehenektől. Tartunk tőle, ilyen körülmények között az ára igen alacsony lesz...

Vizezett tej?

Az Új-MiZo Rt. felvásárlási főosztályvezetője, Schaub Mihály érdeklődésünkre elmondta: idén a havi háromszori mintát és annak vizsgálati eredményét figyelembe véve az egyházasfalui családi tehenészetekből származó nyerstej gyakran nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyvben rögzített feltételeknek. Ezen túlmenően öt alkalommal találtak „idegen vizet" a tejmintában, azaz a feltételezések szerint a tejmennyiséget tudatosan vízzel növelték. Schaub Mihály hozzátette, Győr-Moson-Sopron megyében tejminőségi problémák miatt Egyházasfalu mellett Nagycenken, Mosonszentmiklóson és Győr-Ménfőcsanakon mondták fel a szerződést.

Hogyan zajlik a tejminősítés?

A hivatalosan lezárt és a termelő kódját viselő tejmintákat – melyek vételezése a gazdák képviselői előtt történik – a tejipartól független Budapesti Nyerstejminősítő Laboratóriumban vizsgálják meg. Itt állapítják meg a tej fizikai és kémiai jellemzőit, higiéniai állapotát (szomatikus sejtszámát és mikrobaszámát). A laboratórium csak akkor kezd a tejminta analizálásához, ha a termelői kódszámos zár sértetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskütétel szolgálatra

Első alkalommal rendezett eskütételt a soproni Petőfi téren a rendészeti szakközépiskola. Az… Tovább olvasom