Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Szép borok fejlődnek

Sopron - A Soproni borvidéken nagy reményeket fűznek az idei borokhoz. A hordókban pihenő nedű „téli álmát alussza", miközben a gazdák rá-rákóstolgatnak, s elégedetten csettintenek. Az idei esztendő számos meglepetéssel szolgált a termelőknek és a borászoknak.

Az időjárás korrigálta hibáját

A meleg nyár miatt kevesebb termésre számítottak, de aztán az időjárás korrigálta hibáját, és a szép őszben kiteljesedhettek a fürtök.
– A nyári hónapok aszályos időjárását szép ősz váltotta, ezért  magas volt a szőlő cukorfoka, és a terméskorlátozás ellenére a mennyiséggel is elégedett vagyok – mondotta a 2,7 hektáron gazdálkodó Luka Enikő.

Napsütéses szüret

– Szinte végig napsütésben szüreteltünk, az esős napok miatt csak a pinot noir szedése került veszélybe. A 2007-es szüretelésű szőlőből reményeink szerint nagyon szép borok fejlődnek, talán meghaladva az elmúlt évit. Jelenleg „téli álmukat alusszák", de kóstolgatva őket, biztos vagyok benne, hogy nem csalódunk.

Luka Enikő tavalyi szüretelésű borai közül már most kitűnő minőségű a merlot és a zweigelt, de nagy tartalékot látnak a hosszabb palackos érlelést kívánó cabernet sauvignonban és a kékfrankosban is.

A minőség kiváló

– Átlagosan mintegy húsz százalékkal lett több a termés, mint amire számítottunk a nyári hónapokban – értékelt Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – Ez azt jelenti, hogy hektáronként 85–90 mázsa termett. Hogy pontosan mennyi, az november végén derül ki az összesített statisztikából. A minőség kiváló, de a vörösboroknál figyelni kell az almasav bontására, mert magas volt a szőlő savtartalma. Pozitívum, hogy a szőlőtermelők megerősödve kerültek ki az idei szüretből, ugyanis kedvezőek voltak a felvásárlási árak. Viszont főhet a fejük a borászoknak, hogy miképp és mennyiért tudják értékesíteni a bort, mert költségeik nőttek, kiélezettebb a versenyhelyzet és még mindig túlkínálat van a piacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélybe kerülhet a kórházi ellátás?

Sopron - Az egészségügyi reform nemcsak a kórházakat, orvosokat érinti érzékenyen, hanem a… Tovább olvasom