Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Szén-monoxid-mérő kell az új lakásokba

A nyitott tüzelőberendezéssel felszerelt új építésű épület csak akkor kapja meg a használatbavételi engedélyt, ha szén-monoxid-érzékelő van a lakásban. A készülék meglétét a kéményseprőknek kell ellenőrizniük.

A közelmúltban történt sajnálatos szén-monoxid-mérgezések ösztönözhették a törvényalkotókat arra, hogy jogszabályban írják elő a mérges gáz megjelenésekor riasztó berendezés szükségességét.

Egy tavaly év végén hatályba lépett rendelkezés szerint a nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszerelt, új építésű épület csak akkor vehető használatba, ha a tüzelőberendezés helyiségében jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeztek el.

Az elektronikai üzletekben kaphatók a hálózatról működő megbízható szén-monoxid-mérők.
Az elektronikai üzletekben kaphatók a hálózatról működő megbízható szén-monoxid-mérők.


– Azokra a berendezésekre vonatkozik a törvény, amelyek a természetes huzat kihasználásával működnek, tehát az égéstermék nem egy zárt rendszeren át távozik. Ilyen a gázkazánok egy része, s idetartoznak a cserépkályhák, a hagyományos kályhák és a kandallók is – magyarázta Patzner Gábor, a Kétüsz Sopron Kft. ügyvezetője.

A szén-monoxid-mérőket minden új építésű házban el kell ezután helyezni, ahogy kötelezően üzemeltetni kell a berendezéseket gyermekintézményekben, vendégéjszakák eltöltésére használt helyiségekben, fekvőbeteg- és bentlakásos intézményekben, illetve zenés, táncos rendezvényeken.

– A berendezések meglétének ellenőrzése a kéményseprők feladata lett – mondja nem éppen boldogan Patzner Gábor.

A legtöbb tragédiát a szellőztetés hiánya okozza - mondja Patzner Gábor, a Kétüsz Sopron Kft. ügyvezetője.
A legtöbb tragédiát a szellőztetés hiánya okozza - mondja Patzner Gábor, a Kétüsz Sopron Kft. ügyvezetője.


Oka van a sóhajoknak, amik kísérik a pluszmunkát: Sopronban például a több mint huszonötezer kéményt öt kéményseprő ellenőrzi és tisztítja. Most mégis szabadságon vannak. Januártól ugyanis új sormunkakönyvet kell használniuk – derült ki decemberben. Amíg a nyomda az új papírokat nyomja, az informatikusok pedig a számítógépes rendszert alakítják át, a kéményseprők nem tudnak dolgozni.

– Irdatlan mennyiségű adminisztrációnk van. Annyi, hogy emiatt még két embert fel kell vennem, hogy győzzük – árulja el az ügyvezető.
De nem panaszkodik, inkább tanácsokat ad.

– Nem érdemes az olcsóbb, elemről is működő mérőket megvenni, a legjobbak a hálózatról üzemelő berendezések. Megbízhatóbbak és hosszabb az élettartamuk is – hívja fel a figyelmet Patzner Gábor, aki még egy jó tanáccsal szolgál.

– A legtöbb tragédiát a szellőztetés hiánya okozza. A műanyag nyílászárók elterjedésével megszűnt az ablakok, ajtók természetes légmozgása, az oxigén pedig elfogy a helyiségekben. Az ablakokba utólag is beépíthetők az automatikus szellőzőrések, ezek is a biztonságot szolgálnák.

Patzner Gábor szerint ez legalább olyan fontos, mint a mérők és azok ellenőrzése...

Utánajártunk annak is, hol és mennyiért lehet beszerezni a szén-monoxid-mérőket. A nagyobb műszaki áruházakban több modellt is árulnak, de sok helyen csak az olcsóbb, elemes készüléket. Sopronban a Mátyás király utcai elektronikai üzletben találtunk olyat, ami a törvényi ajánlásnak is megfelel, áruk 8990, illetve 13.380 forint.

Ezeket másfél méteres magasságban, a kazán vagy kályha közelében (egy-másfél méterre) kell elhelyezni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázötvenmillió a fertődi mulatóerdőre

Negyedmilliárd forintból újul meg 2015 közepére a fertődi Esterházy-kastély parkerdeje. Tovább olvasom