Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szemétkupacok a csatorna mentén

Fertőrákosról a Fertő tóhoz vezető út menti csatorna állapota lehangoló, csakúgy az ottani szeméthalmok sora – vetette fel egy soproni egyetemista.

– Valószínű, hogy az illetékesek a nád fogságától szabaddá akarták tenni az átereszeket, a zsilipeket a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén található Rákos-csatornán – kezdte mondandóját Mikó András 20 éves egyetemi hallgató, sporthorgász. – Mint természetvédőt megdöbbentett, hogy a levágott, illetve félig-meddig learatott nádat csak úgy ott hagyták a vízben, amit az állandóan fújó szél szemétként fog széthordani a víz felszínén.

– Végigautózva a Fertő tóig a csatorna mentén, más dolog is szúrja az ember szemét – folytatta a fiatalember. – Az út mellett végig a csatornán, ahol horgászparadicsom lehetne, a bokrok aljánál szemétkupacokba lehet botlani. A bokrok pedig már úgy belógnak az útra, hogy jóformán el sem fér egymás mellett két személyautó. Még kritikusabb a helyzet, ha autóbusz jön velünk szemben. Felvetődik a kérdés: miért nem viselik gondját a környéknek?

A Rákos-csatorna felszínén levágott növények úszkálnak. Vízminőségi problémáktól állítólag nem kell tartani.
A Rákos-csatorna felszínén levágott növények úszkálnak. Vízminőségi problémáktól állítólag nem kell tartani.

A terület természetvédelmi kezelője, a nemzeti park illetékesétől megtudtuk, a vízügyi igazgatóság végzett csatornatisztítást, ennek keretében csalánt, más gyomnövényt és a nádast is kaszálták. A vízbe hullott növényzet miatt vízminőségi problémáktól nem kell tartani. Az út menti szemetet illetően közölték: az is megtörténik, hogy éjszakánként rókák viszik szerteszéjjel a gyűjtőkből a hulladékot.

– A patakcsatorna oldalát rendszeresen rendbe tesszük, s a szemét összegyűjtéséről is gondoskodunk. Legalább tizenkét szemétgyűjtőt helyeztünk ki, nejlonzsákosat – mondta Hargitai László, a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület elnöke. – Sajnos akadnak hanyag emberek, akik nem törődnek a természet és a környezet védelmével, gondozottságával. A rókák által kikezdhetetlen kukák beszerzésének költségeit azonban nem tudjuk magunkra vállalni.

– Az említett úton a bokrok egy része már zavarhatja – főleg – a kerékpáros közlekedést. Az ágak lenyesése csak ideiglenes megoldás lenne, ezért kezdeményezzük a túlnőtt bokrok kivágását – tájékoztatott Varga Tibor, a fürdő-üzemmérnökség vezetője. – Ez azonban összetettebb kérdés, mert egyeztetésekre van szükség a Magyar Állam e területének vagyonkezelőjével, a vízügyi igazgatósággal és a természetvédelmi kezelővel, a nemzeti parkkal. Bízunk benne, hogy a megbeszélésen eldől az is, ki finanszírozza, illetve ki végzi el ezt a feladatot.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2010. július 17. 07:54
  „A Fertő Tó, s a csatorna, s a partjai haszna a lényeg! Kifosztás, elrablás üldözetlenül ez megy ma Magyarországon. Vannak felelős és hatalomra juttatott politikusok vagy nincsenek? Lehet, hogy nem is tudják mire vállalkoztak, mit vár el tőlük a választó polgár? Igaz Ők nem olvassák a gongokat feltáró újságokat!”
 • 5. zeta62 2010. július 16. 18:19
  „Süti!
  A rókák ott is járnak! :)
  Sumákolás, mellébeszélés, ahelyett, hogy csinálnának valamit! Sajnos nem az ilyen vezetőket érinti a mostani egész pályás letámadás! Azok a bokrok már évtizede szabályozatlanul terjeszkednek, és ha nem teszik szóvá, vagy nem történik baleset, az idők végezetéig így menne!
  Mondjuk a kijelentéstől még nem biztos, hogy történik is valami!
  Dolgozni senki sem szeret, hát helyette mellé dumálnak.”
 • 4. süti68 2010. július 16. 14:57
  „A RÓKÁK SZÉTHOZDJÁK?
  KIVISZI ODA HA EGY KICSIT IGÉNYESEK LENNÉNEK A HORGÁSZOK NEM ITT SZEMETELNÉNEK HANEM SZÉPEN HAZAVINNÉK A SZEMETET ÉS MÁR IS NEM KELLENE SZEGÉNY RÓKÁKRA FOGNI!
  TELEVAN MINDEN CIGI CSIKKEL ÉS ÜRES KUKORICÁS DOBOZZAL TUDOMÁSOM SZERINT A RÓKÁK EGYIKET SEM SZERETIK. ÉRDEKES MÓDON OTT VAN A SZEMÉT AHOL PECÁZNAK! UGYAN EZ A SZOMORÚ KÉP FOGAD A VIRÁGOSMAJORI CSATORNÁN IS!”
 • 3. miro132 2010. július 16. 12:24
  „itt senkinek sincs gazdaja sajnos. ha valamit megcsinalnak azt is csak összehanyva lasd alul”
 • 2. téboy83 2010. július 16. 11:37
  „Ez a magyarok hozzá állása mindenhez semmi felelősség tudat nincsen az (emberekbe)szerintem ilyenek nem azok,olyan sztorit kellet volna hogy ki takarít tatuk a szemetelő trógerek helyett.”
 • 1. mindigatutit 2010. július 16. 11:22
  „beszélgessenek,egyeztessenek aztán elmegy a nyár.bravó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka az átjárókban Sopronban

Vasárnap este 6-tól hétfő 24 óráig teljes szélességben lezárják a Kossuth utcai átjárót, hogy a… Tovább olvasom