Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Százmillió forint értékű támogatás húsz év alatt

Közel százmillió forint értékben nyújtott karitatív támogatást saját erőből, illetve külföldi, főképp német, osztrák és amerikai társklubok segítségével fennállása óta a húszéves Rotary Club Sopron.
– A Rotary Clubot az Egyesült Államokban üzletemberek, vállalkozók alapították 1905-ben. Napjainkban a világon 1,3 millió rotaryánus tevékenykedik. Magyarországon a soproni klub az elsők között, a budapesti klubokkal együtt, 1991. április 30-án vehette át az alapító oklevelet az Iparművészeti Múzeumban.

A soproni szervezet a kismartoni kormányzóság égisze alatt jött létre, négy éve viszont már a magyar kormányzóság alá tartozik – kezdte visszatekintését a Rotary Club Sopron soros elnöke, dr. Simkó Emil. – A harmincöt tagú soproni szervezet önerőből, továbbá német, osztrák és amerikai testvérklubok segítségével közel százmillió forint értékű támogatást nyújtott a legkülönbözőbb területeken fennállása húsz éve alatt. Sopronban a speciális gyermekintézményeket részesítettük előnyben: hallásvizsgálatot elősegítő különleges szobát éppúgy finanszíroztunk, mint szakmaelsajátításhoz gépeket; mozgásfejlesztő eszközöket.

A Rotary a város defibrillátorral való lefedettségéhez is két készülékkel járult hozzá. Rászoruló magánszemélyeken segítettek, miként a tehetséges diákok továbbtanulására is fordítottak. A csicsókeresztúri gyermekotthon megalapítása és folyamatos bővítése révén a határainkon túli magyarokra is gondolt a soproni klub. A kultúra területén is mecénásként lépett fel, így a Lacknerről írt dráma bemutatóját, a zeneiskolát, vagy épp a Kórus Spontánusz első CD-jét is támogatták. Az évfordulóra megjelentetett évkönyv teljes képet nyújt a klub eddig végzett tevékenységéről.

A Rotary húszéves fennállása alkalmából a városvezetés fogadta a rotaryánusokat. A hétvégén a Hotel Sopronban rendezett ünnepségen bejelentették: megalakult a helyi Rotaract klub, amely az arra méltó 18–30 év közötti fiatalok rotaryánus szellemiségét hivatott biztosítani. – A munka megy tovább – fogalmazott dr. Simkó Emil. – A rosenheimi testvérklub felajánlása révén új közösségi elképzelések válhatnak valóra.

Olvasóink írták

  • 1. coolzsu 2011. április 19. 10:20
    „az a baj, hogy mindenhova adakoznak, határon túlra legfőképpen... aki pedig soproni és hozzájuk fordul a tehetséges gyermeke miatt, annak még csak nem is válaszolnak... tudnék ilyet, jónéhányat!... nemhogy támogatást nem adtak a gyerekeknek, aki segítségért fordultak hozzájuk, de a megkeresésre még csak a fülük botját sem mozdították... hát persze, végülis?! egy - két tehetséges soproni gyerek nem ment egyetemre, nagy dolog... kell az utcaseprő is....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kispálya: Elkezdődött a tavaszi idény - eredmények, tabella

Az elmúlt héten Sopronban elkezdődött a kispályás labdarúgó bajnokság tavasz idénye. Nézze meg az… Tovább olvasom