Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szárnyal a GYSEV: Wifi, ajtózár, saját erőből - Fotók

Biztonsági ajtók, felújított belső tér, klíma, ingyenes wifi teszi kényelmesebbé és biztonságosabbá az utazást a GYSEV Schlieren típusú kocsijaival. A vasúttársaság saját erőforrásból modernizálta a használtan vásárolt személyvonatokat.

A GYSEV tavaly nyáron kezdte felújítani az Osztrák Vasutaktól használtan vásárolt Schlieren–kocsikat. A vasúttársaság olyan vezérlő rendszerrel látta el a szerelvényeket, amelyek öt km/órás sebesség felett automatikusan bezárják az ajtókat. Ezután csak akkor lehet kinyitni azokat, ha megáll a vonat.

GYSEV: Wifi, ajtózár, saját erőből. Fotó: Magsi.
Ezt a fejlesztést hétfőn a sajtó munkatársai is megtekinthették, a kocsik felújított belső terével együtt. A szakemberek újrakárpitozták az üléseket, az utastér új padlóburkolatot kapott, az előtérben kicserélték a műanyag padlót. Az utasteret klimatizálták is, a felújításnak köszönhetően pedig már nemcsak az intercity-járatokon, hanem a személyvonatokon is ingyenes wifi használatot biztosít a GYSEV.

Egy-egy Schlieren-kocsi modernizálása hatmillió forintba kerül, eddig tizennyolc kocsi belső felújítását végezték el, ezekből kilencben készült el a klíma és biztonsági ajtóvezérlés.  A szerelvények leggyakrabban a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd és a Sopron–Győr vonalon közlekednek.

Az ÖBB-től vásárolt kocsikban jelenleg osztrák tájképeket láthatnak  az utasok, ám ezeket hamarosan lecserélik. Az utasok figyelmét a Nyugat-Dunántúl legfontosabb turisztikai értékeire szeretnék felhívni.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. kustela 2012. augusztus 13. 19:57
  „17. kustela 2012.03.19. 21:52

  Tudom, régi cikk, de pont most találtam konkrét példát a "nem említett környékről"...
  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/nyakon_szurtak_egy_not_a_vonaton_erdokertesen/2293058/”
 • 23. Tommm 2012. március 20. 11:57
  „9. alacska 2012.03.19. 20:11
  Vasárnap a 19.25-ör RAILJET -en még állóhely is alig volt a 410 Ft-os "emelt szolgáltatást nyújtó" pótdíj dacára

  Egyet elfelejtesz: a RailJet (és az összes egy nemzetközi vonat) elsősorban a külföldre/külföldről utazók utazását hivatott biztosítani. Bécsből nincs választásod, hogy mivel gyere haza, csak nemzetközi gyorsvonattal tudsz. Azonban pl. Győrből választhatsz személyvonatot, gyorsvonatot, belföldi IC-t, és nem kötelező Neked RailJet-tel menni. Ha meg már azt választottad, viseld a következményeit.
  És ez nem csak Magyaroszágon van így...”
 • 22. Demalgon 2012. március 20. 08:28
  „A wi-fihez: már csak a szolgáltatóknak kellene fejleszteni. Hogy miért? Mert Pinnye - Fertőszentmiklós, Fertőendréd - Vitnyéd, Rábatamási - Csorna, Dör - Enese közötti szakaszokon, plusz Ikrény - Győr között az első 5 km-en a szolgáltatás nem érhető el. Van a közelben jeladó, de nem eléggé erős, és a lefedettség is rossz. Mit érünk a wi-fivel, ha nem tudjuk a szolgáltató miatt a teljes útvonalon kihasználni. Ahogy pl. Bük - Acsád között egyáltalán nincs net, vagy Sopronkövesd - Lövő között és Lövő utáni 15 km-en?”
 • 21. korosp 2012. március 20. 07:36
  „Ebből az új kárpit és az új padló az igaz...
  Ajtónyitó szerkezet: nem próbáltam kinyitni menet közben, de üzembiztosan sípol végig, amikor nem klappol valami (értsd úgy, hogy a teljes út alatt, egy frekvencián, hogy agybajt okozzon).
  Felújított fűtési rendszer: Februárban utaztam 8 fokban a csoda vagonban, márciusban meg a 30 fokban (40 fokos levegőt fújt be a rendszer).
  Wifi: kackac... Egy kocsin volt Wifi matrica, persze Wifi nem volt... Le is kaparták a matricát...
  220-as tápcsatlakozó: eddig egyikben sem találtam fázist...
  Klima: Majd nyáron meglátjuk, de van egy olyan sejtésem, hogy eléggé sztochasztikus lesz a rendszer... 16 és 35 fok között bármi lehetséges :)
  A WC foglaltságot jelző lámpa viszont üzembiztosan működik! Hajrá MAGYAROK! :D

  Más téma, amióta Veszkényben lebontották a bakterházat, egy nyomorult táblát nem érdemelt ki a GYSEV-től a település... Esti vonatokon nem egyszer szóltam, hogy ez még nem Kapuvár, ne szálljanak még le!”
 • 20. zoltee 2012. március 20. 00:09
  „Többen is megírták, csak megerősíteni tudom, a képlet egyszerű:

  a GySEV és a MÁV közt olyan megállapodás van érvényben a Sopron-Bp-Sopron IC vonal kiszolgálásáról, amelyben a MÁV is biztosít kocsikat.

  Sajnos, ezek nem érik fel a GySEV kényelmi szintjét, a wifi pedig csak álom a Dunántúlon. A MÁV számára a mai napid a Bp-Hegyeshalom kivételével csak a Duna túloldala a fejlesztési színtér.

  Miközben Zalaegerszeg felé évek óta nem járnak IC-k (pedig 1-2 éve fejezték be a villamosítását a vonalnak, korábban ott az se volt, és új vasútvonalat is építettek itt évekig), közben Miskolc-Nyíregy-Debrecen irányába a 3g-s IC-kocsik járnak.

  Talán megérjük, hogy a GySEV legalább az egész Dunántúlt átveszi, már az is óriási minőségi fejlődést jelentene.”
 • 19. pulci 2012. március 19. 23:54
  „Szerintem ez nagyon jó stratégia amit gysev követ egyszerűen nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy itt tízesével vegyenek százmilliós kocsikat.
  Ha tényleg ilyen kényelmi szolgáltatásokat nyújtanak ezek a kocsik és személyvonaton is van wifi azt nagy dolognak tartom ez még jobbmódú európai országokban sem egyértelmű.
  A MÁV-nál sokat tanulhatnak gysev gazdálkodásától, azt gondolom az lenne legjobb ha gysev minél nagyobb szeletet szerezne dunántúlon.
  Átvenné szolgáltatás nagy részét MÁV-tól és nem csak a nagy forgalmú vonalakat sőt inkább a kevésbé gazdaságos vonalakat és egészséges feladatmegosztással akár mindkét társaság működhetne hasznosabban és nem kéne elviselni a katasztrofális MÁV-ot míg GYSEV jobban kiterjeszthetné a sikeres politikáját!!!”
 • 18. xverax 2012. március 19. 23:02
  „a MÁV nak a 90%-át ellopják, míg a GYSEV-nél megelégszenek a felével.
  ezért működik még.....”
 • 17. kustela 2012. március 19. 21:52
  „Annyit azért hozzátennék a MÁV védelmében a dologhoz, hogy bár a MÁV sztem is egy kalap kaki, azért a GYSEV sem tudna sokmindent kezdeni az olyan környékekkel, mint pl. Pest megye egyes részei (ha nem baj, inkább nem konkretizálnám), ahol azért járatnak kizárólag automata ajtós kocsikat, mert már dobtak ki kalauzt a vonatból... Olyan környék, ahol ha vmit este lemosnak, azt reggelre újrafirkálják... (Persze országosan nem tudok nyilatkozni, de az említett környéken éltem.)
  Itt, ahol a GYSEV munkálkodik, jobb szerintem a közlekedési kultúra, kevesebb a barbár - és így könnyebb is kényelmi dolgokra költeni. Nem vagyok benne biztos, hogy a GYSEV országos szinten is ugyanilyen jó lenne.”
 • 16. Valaki18 2012. március 19. 21:30
  „GeryM41
  Ebbe igazad lehet, egyébként amivel Pestről mentem az csak MÁVos kocsikból állt :(
  De most úgyis szinte naponta kell utaznom, így ki fogom tapasztalni mikor melyik vonaton lesz wifi és az milyen.”
 • 15. józanparaszt 2012. március 19. 21:24
  „van plusz, van minusz, de 1 biztos: nekem eddig az ÖBB-n sehol nem sikerült nyilvános Wifi-t fogni, szóval van mit behozniuk a sógoroknak !:)) igaz, ott sehol nem kötelezö(!) IC, EC, RJ meg egyéb pótjegyeket venni... hajrá GYSEV, belföldön király vagy!”
 • 14. Csetneky 2012. március 19. 21:04
  „Talán a Máv-nak kevesebbet kellene költenie a vezetői több tíz millás fizetésére, prémiumára meg végkielégítésére és akkor több maradna fejlesztésre. Egyébként gyermekem által elmondottak szerint Sopron és Budapest között bármely irányból indulva is kifogástalanul működik a Wifi. Bár nem naponta utazik, lehet, hogy csak szerencséje volt eddig.”
 • 13. Pistike 2012. március 19. 20:43
  „Ezek 50 éves kocsik. Igaz, svájci gyártmány...”
 • 12. Kriesztó 2012. március 19. 20:39
  „Engem is bosszant néha, hogy ha már van wifi, akkor miért nem működik. De az utóbbi időben nálam teljesen jó volt.
  Ja, azt szerintem a mai napig nem tudja mindenki, hogy összesen 3 pár IC-n szerelték csak be a wifit, nem az összesen.
  Viszont ha a személyvonatokon is lesz, akkor mostantól a wc-re is GYSEV-vel fogok járni :))”
 • 11. GeryM41 2012. március 19. 20:18
  „Valaki18: Nem mindegyik IC van GySEV-es kocsikból kiállítva, lehetséges, hogy te MÁVos (kék) kocsiban utaztál Pestről Sopronba.
  Mankapunka: az osztrákok visszasírják ezeket a kocsikat a mostani modern villanymotorvonatok helyett...”
 • 10. alacska 2012. március 19. 20:11
  „Katasztrófa a MÁV-al utazni . Vasárnap a 19.25-ör RAILJET -en még állóhely is alig volt a 410 Ft-os "emelt
  szolgáltatást nyújtó" pótdíj dacára. Ráadásul Bp-ig összeszedett 20 perc késést. Visszafizetik ilyenkor a pótdíjat, vagy ezt az állóhelyért kérték?”
 • 9. Mankapunka 2012. március 19. 19:32
  „Nincsenek ám ezek a kocsik olyan jó állapotban,mint azt mondják. Alapból látszik csak kívülről,hogy a ragasztott üveg közé befolyt a víz,és nem lehet rajta kilátni.

  Jó jó,hogy van ilyen,de azért fura,hogy nálunk nem telik újra,csak mindig a használt cucc ér ide.”
 • 8. Valaki18 2012. március 19. 18:26
  „Lobbo71
  Nemrég utaztam Sopronból Bp-re IC-vel és végig gond nélkül működött a wifi, még meg is lepődtem milyen gyors volt.
  Ellenben mikor Pestről mentem Sopronba az IC-n nem volt semmilyen wifi, és amikor rákérdeztem a kalauz csak nevetve azt mondta arra még várni kell.”
 • 7. Lobbo71 2012. március 19. 17:22
  „Kedves GYSEV vezetők! Azt kívánom, egész életetekben olyan minőségű internetet kelljen használnotok, amilyet a vonaton szolgáltattok! Értem én, hogy ajándék lónak... na de nem lehetne normálisan megcsinálni? Hogy egy Bp-Sopron úton ne csak 3 percig működjön, akkor is olyan lassan, hogy az ember inkább átvált a saját mobilinternetre? És az érdekes módon végig működik, tehát biztos nem a mobilhálózattal van a hiba. Igaz, az T-mobile, nem telenor.”
 • 6. samsungi 2012. március 19. 17:09
  „2. HoHo 2012.03.19. 16:04
  szerintem nem írta senki hogy állami-e vagy magán a gysev, olvasni és értelmezni....”
 • 5. pozdorja 2012. március 19. 17:03
  „Aha, szóval ha állami, akkor már feltétlenül fosnak is kell lennie?”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázpalackot hozott ki: Horváth Ákos tűzoltó bátran helytállt - Elismerték tettét

Horváth Ákos, soproni tűzoltó egy égő autószerelő műhelyből hozott ki egy gázpalackot. Bátorság… Tovább olvasom