Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szájer József - Meglepett, hogy Sopron díszpolgára lehetek

Lehetőségeihez mérten most is segíti Sopront, az Alkotmányt viszont nem ő írja Brüsszelből. Interjú Szájer Józseffel, Sopron idei díszpolgárával.

Sopron város 2010-es díjazottai vasárnap délután vehették át a rangos elismeréseket a Liszt-központban. Ezen alkalomból nyilatkozott a nyugatmagyar.hu-nak Szájer józsef, a város idei díszpolgára.

- Tisztelettel gratulálunk a díszpolgári címhez! Miként fogadta, hogy idén ön kapja ezt a rangos elismerést? Sejtette, vagy teljes meglepetésként érte? - kérdeztük Szájer József Európai Parlamenti képviselőtől, Sopron legújabb díszpolgárától.

- Őszintén megmondom: meglepetésként ért. Általában tisztességben megidősödött személyeknek szokták Sopronban ezt az elismerést adni. Ismerve az eddigi díszpolgárok sorát, azt gondoltam, hogy rajtam kívül még nagyon sokan vannak, akik ezt megkaphatták volna.

- Az elmúlt években sokat tett Sopronért. Közbenjárt az Erzsébet-kórház felújításánál, az szennyvízhálózat korszerűsítésénél, a 85-ös főút felújításánál, valamint a regionális televízió Sopronba kerülésénél. Ilyen eredményes lobbi tevékenységre Sopronnak most nagy szüksége van. Brüsszelből miként tudja segíteni a várost?

- Egy kicsit felidézném a múltat. Az egyik legfontosabb, amely nem csupán az én személyes munkámhoz kötődik, hanem ahhoz a nagyszabású tervhez, amelyet 1989-90-ben megfogalmaztunk, hogy Magyarországot miként tudjuk európai országgá tenni.

Ennek köszönhetően Sopron mára visszanyerte természetes közegét, megszűnt itt körülöttünk a vasfüggöny. S ezek azért fontosak, mert ennek rengeteg állomása volt napjainkig, amikor már szabadon közlekedhetünk. Most már csak hónap ban hátra és Ausztria munkaerőpiaca is megnyílik a magyarok számára. Ezen folyamatoknak jómagam is részese voltam.

Európa ma is sok mindenben segíti Magyarország felzárkóztatását. Ahhoz, hogy hazánk, ezen belül is Sopron lehetőségekhez, forrásokhoz jusson ma is rengeteget kell dolgozni az Európai Parlamenten. Számos olyan kérdés, ügy van, amelynél segíteni tudom a várost. Fodor Tamás polgármester, valamint az alpolgármester járt már nálam Brüsszelben. S ahol tudom, figyelem, hogy európai szinten milyen lehetőségek nyílnak meg.

Nem arról van szó, hogy Szájer József Brüsszelben alkotmányt ír, és erről utasításokat küld haza.
"Nem arról van szó, hogy Szájer József Brüsszelben alkotmányt ír, és erről utasításokat küld haza."


- Az egyik legfőbb ügy mostanság az M9-es gyorsforgalmi út kezdőpontjának kijelölésre. A soproniak szeretnék, ha ez a város lenne. Itt is elkél némi segítség.

- Brüsszelben is lehet tenni ezért, de Magyarországon is dolgozni kell. A jelenlegi nagy kormányzó pártnak vagyok egyik Európa parlamenti képviselője, ám a hazai nagypolitikában is részt veszek. Ennek következtében természetes, ha megkérnek rá, vagy felhívják rá a figyelmet, akkor mindig segítek.

A az új díszpolgári címhez - amint az előbb kifejtettem -, úgy érzem túlságosan fiatal vagyok. Ilyenkor a döntés azzal kockázattal is jár, hogy a díjazott tovább él, és tovább dolgozik. Adott esetben súlyos hibákat is elkövet. Ám, ha nem a negatív, hanem a pozitív oldalát nézzük, akkor ez egy újabb erősítő kötelezettség számomra. Ez a cím kötelez engem arra, hogy ahol tudom, s lehetőségem, erőm is nyílik rá, akkor Sopron segítsem.

- Egy kis aktuálpolitika. Megpróbáljuk szó szerint idézni az egyes sajtóhíreket. Eszerint: az új Alkotmányt nem Salamon László írja, hanem Szájer József emailezi haza a változatokat Brüsszelből. Igaz ez?

- Sokféle vélemény lehetséges, nagy a pesti aszfalt, ahol az ilyen hírek is napvilágot látnak. Aktívan részt veszek az alkotmányozásban, sennek nagyon örülök. Ám a végső döntést az Országgyűlés hozza meg.

A miniszterelnök tanácsadó testületének tagjaként, jogászként, olyan politikusként, aki már az 1989-es, 90-es változások során aktívan részt vettem a magyar közjogi szerkezet és Alkotmány kialakításában az ilyen irányú érdeklődésemet megtartottam. A jövőre nézve, ha bárkinek tanácsra lesz szüksége, azt szívesen megadom.

- Valóban volt az Alkotmánnyal kapcsolatos levelezés?

- Természetesen emailekat váltottunk. Salamon Lászlóval és még sok személlyel konzultáltam is. Ez esetben nem arról van szó, hogy Szájer József Brüsszelben alkotmányt ír, és erről utasításokat küld haza. Az Alkotmányt előkészítő bizottság által tervezett dokumentum egy, a sok más ilyen vitaanyag mellett.

Sokan az ismertségi körömben sem hitték el, hogy egy Alkotmány így készül. Úgy gondolták, majd Orbán Viktor pátenssel közzéteszi, és mindenkinek ezt kell követnie. Jómagam is indítottam egy internetes blogot, itt bárki beleszólhat az alkotmány előkészítő munkába. Az elkövetkezendő időszakban és széles körű konzultációk várhatók. Szeretnénk, ha minden magyar állampolgár beleszólhatna abba, hogy milyen legyen hazánk új alkotmánya.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. háté 2010. december 13. 21:05
  „Biztos szép volt az ünnepség, --bizony akik miatt ez most megrendezhető,--forognak a sírjukban.
  Ők a hazára szavaztak, ---a narancsos és bandája pedig elárulják a hazát!
  Csak ennyi a különbség-----18-as!”
 • 20. taktam 2010. december 13. 18:46
  „To Szájer József - Meglepett, hogy Sopron díszpolgára lehetek
  P. HORVÁTH LÁSZLÓ 2010.12.12. 16:15 Nyugatmagyar.hu

  A magam részéről, bár fogadatlan prókátorként, a választásokon nyertes soproni választópolgárok nevében is gratulálok és további erőt, jó egészséget kívánok mind Szájer József, mind a többi kitüntetett soproni polgár kitüntetéséhez... Ők mindannyian Sopronért tették, amiért kitüntették és köszönet illeti őket!
  De meglepett a minoriták, a szinte senkinek sem kellők gyűlöletkampánya Szájer József úr ellen. Ennyi gyűlöletet, csak libsimaszopos törpék röföghetnek össze...
  Egyébként, a városi ünnepi ülésen én nem láttam a libsimaszoposok szószólóit/hangadóit/gyűlölködőit, de ott volt mind a Jobbik, mind az LMP ellenzéki önkormányzati képviselője; akik, képzeljék el gyűlöletre uszító hozzáröfögő hölgyek/urak, meg is tapsolták a kitüntetetteket. Képzeljék el, Szájer József urat is...
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 19. Kukac40 2010. december 13. 17:59
  „A soproniakat is meglepte. Szégyen a városra nézve.”
 • 18. annobon 2010. december 13. 13:29
  „Itt a narancsszínű kommunizmus ideje! Szelleme bejárja Európát! :)”
 • 17. Freddy01 2010. december 13. 14:43
  „"Szájer József - Meglepett, hogy Sopron díszpolgára lehetek"

  Hát még engem....”
 • 16. atika61 2010. december 13. 12:56
  „Itt a vörösnarancsos találkozó. Apucikája biztos ellenezte volna, akkora vörös volt. S lám a vörös így lesz narancsos.”
 • 15. annobon 2010. december 13. 11:26
  „10-hez: Pedig itt a KO-n ezt már megszokhattad volna! Nekem az ilyen főcím-szösszenetek a kedvenceim, hogy például:
  "Csúszik a Széchenyi-tér" (hova csúszik?) vagy
  "Óriási verést kaptak a kézilabdás lányok" (nem inkább vereséget szenvedtek?)
  És lehetne folytatni a sort...”
 • 14. Goldmund 2010. december 13. 10:02
  „Meglepetésként érte Szájert a hír?
  Engem is! :-)))))”
 • 13. bennevagyok 2010. december 13. 09:01
  „Engem sokkal jobban zavar, hogy az írás tele van hibával. Senki nem olvassa át a cikket, mielőtt kikerül az oldalra?”
 • 12. annobon 2010. december 13. 08:54
  „Engem nem lepett meg. Akkor lepett volna meg, ha mondjuk Szájer úr egy másik párt tagja lenne...”
 • 11. thurvj97 2010. december 13. 08:27
  „Mit gondolsz,díjazott lettél volna,hanem a fidesz vezeti a várost? Ugye nem. Akkor meg mit blöffölsz?
  A 89-es célotok részben teljesült:fél millió munkanélküli,kisvárosnyi hajléktalan,hivatalosan 34 ezer drogos,elveszett közbiztonság,abszolút bizonytalan jövő.Közben csak Sopronban széthullott vállalatok ,cégek:Sotex,AFIT,Vasöntőde, Ruhagyár, Selyemgyár,Richards,Pamutipar,Butoripari KTSZ, Fémipari KTSZ,stb.. Ezekről nem illik beszélni Brüsszelben? Persze igaz,van 10 százalék,aki teletömte a zsebét és tömi ma is. Köztük Szájer is.Így legyünk büszkék az ünnepelt "lokálpatriótákra"!”
 • 10. Csabazs 2010. december 13. 07:34
  „Engem is meglepett!
  E díjra sokkal jobban rászolgált embert is találhattak volna, aki mindig Sopronért tesz és tett!

  ssmd6!#
  Hát kérem nyalni tudni kell...”
 • 9. ssmd 2010. december 13. 00:12
  „Szájer megérdemli a díszpolgári címet, de valóban korai - ahogy ő maga is mondja az interjúban.

  A hibát itt az előterjesztők követték el: a soproni Fidesz képviselői és Fodor polgármester.”
 • 8. háté 2010. december 12. 22:11
  „Szájer József - Meglepett, hogy Sopron díszpolgára lehetek--tisztában lehetsz mindenkit, akik nem tartoznak a narancsos bandádhoz!
  Bizony lezüllesztették a nemes elismerést, az erkölcsöt semmire sem tartó cinkostársaid, akik veled együtt arra törekednek, hogy hazánkat átjátsszák idegeneknek
  Döbbenet, hogy szülőhazánk ilyen sorsra jut a ti tevékenységeteknek köszönhetően.
  Ahogy a Nobel díjnál, itt is fura dolgok történnek”
 • 7. SzImike 2010. december 12. 20:42
  „Hogy írjam? Elqrtuk, vagy megcsináltuk?

  Meglepődött? Szerintem mindenki! Ez az, amihez már vastag bőr kell! Nem is akár milyen!

  Az M9-est pedig úgy kell építeni, hogy az egyik soproni politikus érdekeltségébe tartozó étteremnél legyen a be és kivezető szakasz, vagy menjen keresztül a földjükön. Ők biztos többet kapnának érte, mint egy átlag ember.”
 • 6. dsj 2010. december 13. 20:00
  „Hát még én hogy meg vagyok lepve!
  dsj”
 • 5. pkajos 2010. december 12. 19:38
  „Szájer József nem buta ember, nyilván meglepődött..

  Ő maga is tudja, hogy nem így, párt alapon való osztani a Díszpolgár címet.

  Most Szijjártó jön Győrben. Szerintem ő is megérdemli..

  Fogadjunk, ha valaki Győrben felállna a közgyűlésen és javaslatot tenne erre a szintén díszpolgárnak valóra, biztos megszavaznák.. Ez már csak így megy.

  Nyilván - ahogy Sopronban nem volt külön indoklás..- úgy is tudjuk az igazi indokokat - Győrben sem kellene semmi többlet. Éppen elég, hogy sokat tett a nemzetgazdaságért, jól viszi O.V. szavait. Meg az "emberek" erre szavaztak- lásd fülkeforradalom - és ezt akarják - Vagy Győrben nem ennyire "érettek" mint itt Sopronban?

  Persze mi már nem lepődünk meg semmin..

  Ha bele gondolok, hogy Széchenyi is elnyerte ezt a címet, hát valóban ott a helye Józsinakis...

  Hajrá Magyarok, hajrá Józsi !”
 • 4. tosa2 2010. december 13. 12:14
  „Engem is !”
 • 3. TancsKaszabell 2010. december 12. 19:20
  „Engem is meglepett !

  "Általában tisztességben megidősödött személyeknek szokták Sopronban ezt az elismerést adni.
  Ismerve az eddigi díszpolgárok sorát, azt gondoltam, hogy rajtam kívül még nagyon sokan vannak,
  akik ezt megkaphatták volna."

  Így igaz Szájer úr , ismerve az eddigi díszpolgárok sorát ! Egyetértünk !

  Bár azzal kiegészítem,hogy ők eddig valamennyien a szakterületükön végzett alkotó és eredményes tevékenységükért kapták amelyet a közösségükért , és az országunk javára végeztek.
  Ez az első eset,hogy ezt a címet egy igencsak megosztó személynek egy politikusnak adták.

  Nem értek ezzel egyet !”
 • 2. regisztrálok 2010. december 12. 18:45
  „hidd el minket is te <moderálva>!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopront is érinti - Változás a menetrendben buszon és vonaton

Új buszjáratok indulnak vasárnaptól Kőszeg és Sopron között, illetve Pécs és Szombathely… Tovább olvasom