Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Sporttámogatás Sopronban: Minden területen csökken

A soproni önkormányzat tavalyhoz képest idén 27 millió forinttal kevesebbet, 159 millió forintot ad a sport támogatására. A pályázati pénzekre is kevesebb jut.

A soproni képviselő-testület az elmúlt heti ülésén döntött a sporttámogatásokról. Tény: az egyesületeknek minden téren kevesebb jut. Csökkent az általános támogatás, de a létesítmények üzemeltetésére is kevesebb pénzt ad a város, mint tavaly.

Az pedig már nézőpont kérdése, hogy megszorítás, vagy ésszerű gazdálkodásra kényszerítés, ha egy adott területen kevesebb a felhasználható önkormányzati forrás.

Az idei költségvetésben a sport általános támogatására 159 millió forintot fordít a város. Tavaly ez a szám 186 millió volt. Pályázat útján 15 millióval kevesebb, 20 millió forint osztható el az egyes sportágak között.

Az új büdzsé egyik fő vesztese az MKB Euroleasing kosárlabdacsapat. Az MKB Aréna üzemeltetésére a város idén 45 millió forintot ad, szemben a tavalyi 50 millióval. A csapatot is működtető Raabersport Kft. egy évvel ezelőtt 55 millió forint önkormányzati támogatáshoz jutott, idén ez az összeg 50 millió forint. Igaz egy új elem is bekerült: az MKB Aréna felújítására 10 millió forint plusz pénzhez jut a kft. A női és a férfi kosárlabda utánpótlás nevelésének támogatása egyaránt 18 millió forint, ez 2 millióval kevesebb, mint 2010-ben volt.

A Férfi Sportszolgáltató Kft. – a felnőtt férfi kosárlabda csapat – önkormányzati támogatása 42 millió forintról 30 millióra csökkent. A labdarúgó csapatnak idén 10 millió forint jut. Bár, ez a sor nincs nevesítve, – nem tévedünk nagyot, ha az SVSE-re gondolunk. A foci utánpótlás nevelésre 20 millió forintot (tavaly 22 millió volt), szán az önkormányzat. A többi, ugyancsak nem felsorolt egyesület támogatása a tavalyihoz képest 3 millióval kevesebb, 13 millió forint.

A Sopron Holding Zrt. a sportlétesítmény fenntartására fordítható pénzei is lecsökkentek. A műjégpálya üzemeltetésére a tavalyinak mintegy harmadát 11, 3 millió forintot költheti el. A Káposztás utcai stadion működtetésére szánt kiadás a 2010-es 40 millió forintról 35 millióra csökkent, az Ágfalvi úti sporttelep esetében ez összeg változatlanul 8 millió forint.

Olvasóink írták

 • 4. ujidok 2011. március 01. 22:51
  „Sopron esetében a fő baj az, hogy nincsenek hatalmas multi cégek, akik ezen sport tevékenységeket megtámogatnák.
  Ha lennének, akkor nem közpénzből kellene támogatni.
  Viszont megemlítem, hogy valóban nem nemes dolog az adófizetők pénzét erre költeni, de egy kosárlabda csapatot mégsem lehetne magára hagyni!
  Nehogy foci sorsára jussanak...”
 • 3. molten13 2011. március 01. 21:37
  „Profi klubnak állami támogatás? Hol élünk emberek? külföldiek vigyék el fizetés gyanánt a város pénzét?
  Bár rendkívül jól élünk, mindenre jut amira csak akarjuk, ekkora jólét ezért talán mégsincs!”
 • 2. fcsopron60 2011. március 01. 13:24
  „Ez hogyan számolták ki?
  MKB Soprontó 12millát vontak el majdnem felét.

  Polgár mester ur hol itt az igazság?

  Európai szintü csapatról van szó!

  Se Foci Se kosár? Csak a petöfi szinház ahol el tudnak pöffeszkedni ? nem ezt igérték”
 • 1. mindigatutit 2011. március 01. 10:10
  „az a gond,hogy ez a felelőtlen politiálás ami helyi illetve országos szintem megy az ide vezet.nem lehet egy várost-országot ílyen felelőtlenül irányítani.ha működésre veszünk fel hitelt az a rendszer előbb utóbb bedől.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Betegekkel, butákkal nincs jövőnk

- Örömteli, hogy a költségvetésben további hitelek felvételével nem tervez a város, de elfogadhatatlan, hogy a civil szervezeteknek mindössze 1 millión kell osztozkodniuk-fogalmazott Bebesi József, az LMP önkormányzati képviselője. Tovább olvasom