Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Sotex: élt kilencvenkilenc évet

Sopron - Nem sikerült befektetőket találni, s ez a 99 éves Sotex végét jelentette. A dolgozók nyolcvan százaléka már el is helyezkedett.
A Sotex mint cég egyelőre megmarad, de fő tevékenysége, a szőnyeggyártás megszűnt. Ezzel egy újabb nagy múltú soproni gyár fejezte be működését. Élt 99 évet.

– Hatvanhárom dolgozónk kivétel nélkül megkapta járandóságát, nyolcvan százalékuk már új munkahelyet is talált – tudtuk meg Járfás Zoltán ügyvezető igazgatótól. – A berendezéseket sikerült értékesítenünk, a gépek egy része Törökországba, illetve Kínába kerül, az épületeket pedig bérleményként hasznosítjuk.

A gyár hosszú agóniájának lett vége ezen a tavaszon. A Kisalföld először tavaly decemberben (Végóráit éli a nagy múltú gyár, 2007. december 24.), majd január elején számolt be arról, hogy már csak egy új befektető mentheti meg a szőnyeggyárat. A tárgyalások nem vezettek eredményre.

A szőnyeggyárat 98 évvel ezelőtt alapították. Fénykorában – a hetvenes években – 1200–1300 embernek adott munkát. A kilencvenes évek elejére azonban lecsillapodott a nagy lakásépítési láz, abbamaradt a lakótelepek építése, s jelentősen csökkent a tűzött padlószőnyegek iránti igény.

A tárgyalások nem vezettek eredményre. Az épületek egy részét már korábban bérbe adták. Fotó: Magasi Dávid
A tárgyalások nem vezettek eredményre. Az épületek egy részét már korábban bérbe adták. Fotó: Magasi Dávid

A Graboplast 1995 áprilisában vette meg az államtól a csődhelyzetbe jutott gyárat. Egy darabig tudták tartani a versenyt a közben jelentősen megerősödött külföldi konkurenciával. 2001-től például már csak szőtt szőnyegeket gyártottak. 2004- ben a Graboplast is túladott a cégen, mondván, a szőnyeggyártás nem illik a profiljába.

Hiába korszerűsítették azonban a gyártósort, bővítették a szőnyegek forma- és színvilágát, csökkentették a létszámot, ez sem volt elég.

Olvasóink írták

 • 15. Can 2008. április 29. 14:27
  „Olvasom a korábbi hozzászólásokat, melynek során vegyes érzelmekkel gondolok szeretett városunkra, illetve az országunkra. Hogy miért?!

  A város méltán nagy elismerésnek örvendő ipara, sajnálatos módon már valóban a múlt emléke. Ennek okai sokkalta szerteágazóbbak, mint hogy itt azokat részletesen elemezze bármelyikünk is. Viszont azért egy dologról nem illik megfeledkezni, aminek bárhogy nézzük is, de köze van az ilyen és ehhez hasonló üzemek bezárásához. Az pedig nem más, mint a mi fogyasztói magatartásunk!

  Tisztelettel kérdezem a korábbi illetve a későbbiekben hozzászólókat, hogy a mindennapi vásárlásaik során mennyire figyelnek oda, hogy hazai vagy import terméket tesznek-e a kosarukba? Mennyien teszik előtérbe a hazai parkettát, a hazai szaniter árukat, a hazai ruhaneműket, cipőket, háztartási készülékeket (pl. Szarvasi), szőnyegeket, stb? Igyekeztek-e így a vásárlásaikkal támogatni a hazai munkahelyeket, a hazai ipart? Mert ha nem, akkor kár folyton mást hibáztatni a kialakult helyzetért, ha azért a magunk módján(!) mi is felelősek vagyunk.”
 • 14. matriné 2008. április 25. 16:06
  „Mit probléámáznak itt az olvasótársaim? Hisz a politikusainknak nem kellenek sem termelő ,üzemek sem gyárak, ha az nem az Övék!A Magyar nép megy jó lesz cselédnek a kaszinókba és labdaszedőknek a golfpályákra!”
 • 13. FREDDY/S 2008. április 25. 15:48
  „A szocilista fejlesztés, fejlődés célba ért, nemde...”
 • 12. bbéla 2008. április 25. 14:28
  „Két rövid pontosítás. Kauba Miklós (Ruhagyár) kimaradt a névsorból és Horváth Ottóné (Fésüsfonal)nem Imréné.”
 • 11. csabazs 2008. április 25. 04:22
  „Csodabimbó(7)

  Az a Weiszböck Rezsőné, akiről Te beszélsz nagyon sokunknak teremtett munkát a városban!
  Olyan helyekre exportált szőnyegeket a gyár, mint pl:. Irán!
  Ez a nagy múltú gyár( nem tudom háború előtt ki volt a tulaj) lakásokat építetett, kutúrházat és sportlétesítményt hozott létre!
  Arró nem is beszéve, hogy a sotexisták mindig is egy jól összetartó csapatot alkottak!”
 • 10. csabazs 2008. április 25. 04:04
  „sotexes(5)!
  Én a nevemet adom a hozzászólásomhoz!
  Annyi idős fejjel, amennyi vagyok 3 (hosszútávú) munkahelyem volt. Nem ismersz, tehát ne személyeskedj!”
 • 9. jajdekár 2008. április 24. 21:02
  „Ha folytathatom FJózsi felsorolását:...SOFA...
  A soproni ablakgyárnak országosan elismert rangja volt, sok szép és sok nehéz órát éltek át dolgozói. Aztán jött egy ember valahonnan és mosolygó képpel hazavágta az egészet. Ő - vélhetően - nem jött ki rosszul a buliból, de párszáz dolgozója sorsa elrendeződött "hősünk" jóvoltából.
  Bizony, a rendszerváltás..., bizony a piacgazdaság..., a privatizáció nevü lop/a/kodás...
  Anyám, én nem ezt a lovat akartam!”
 • 8. thurvj97 2008. április 24. 15:37
  „Csodabimbó, azt hiszem mindegy miről szól a történet, Önnek mindig egy dolog jut eszébe valakikbe beletaposni. Vajon számít Önnek, hogy milliók nyomorán tollasodott kékvérűek, dzsentrik világát sírják ma is vissza? Ugye könnyű ma csak komcsizni, ha tehetnék a magyar holokauszt disznóságait is a komcsik nyakába varratnák!Ünnepeltetnek zsidótörvényeket előterjesztő urakat és... kár is folytatni!Az érintett asszony munkásságát bizonyára több eredménnyel lehetne igazolni, mint az Ön feltételezem egyéni harácsolását.A gyár több évtizedes vezetésében,képviselőként, a városért tett erőfeszítéseiért joggal élvezi sokak megbecsülését. Az Önére nyílván nem tart igényt.Amit állít ugyebár bárki mondhatja. Ez a lejáratósdin felnőttek hülye játéka.Egyébiránt az elvtárs megszólítás az azonos nézeteket vallók között szokásos. ( A nemzettestvér és hasonlók nem férnek bele!)Én Önnel még gondolatban sem szeretnék egy platformon állni.Hozzászólásomban egy textiles nemzedékről írtam, nem Csodabimbókról! Üdv F.Józsi”
 • 7. Csodabimbó 2008. április 24. 13:11
  „Kedves FJózsi elvtárs,

  Tényleg érdemes megemlékezni Weiszböck Rezsőnéről, Sopron országgyűjési képviselőjéről, azokból az időkből, amikor sikeresen lerakták az ország elszegényedésének alapjait. Weisböckné átjátszotta az elüldözött Zinzerék Béke utcai ingatlanát saját családtagjainak, a házból pedig kilakoltatták a szomszéd, Kossuth-díjas Dr. Vendel Miklós családi barátait. Ennyit ezekről az időkről... igaz, a múlt mindig megszépül.”
 • 6. FREDDY/S 2008. április 24. 09:59
  „Ez lett a fejlesztések eredménye Sopron iparában, valakik azért egy picit tévedtek, nemde...”
 • 5. sotexes 2008. április 24. 09:41
  „csabazs,te mindehol dolgoztál,állítólag a vendéglátásban is 10 évet..mi vagy te vándormadár? na,az ilyen ugráló munkakerülők miatt mentek tönkre,mert gondolom szarka is voltál.itt vannak a kínaiak,mit kell ezen csodálkozni??”
 • 4. FJózsi 2008. április 24. 09:15
  „A soproni textilipar végleg halott.A piacgazdaság ölte meg,a rendszerváltók asszisztálásával. Városunkban többezer ember munkahelyét, családok ezreinek a megélhetést biztosították. Mennyi szép emlék! Családias légkör, közös bulik,munkasikerek,összefogásból megteremtett kulturális, szociális,sportlétesítmények.Büszkék lehettünk sotexista létünkre!Rang volt pamutosnak, ruhagyárinak lenni,stb. Számos vezető érdemli meg,hogy megemlékezzünk róluk.Weiszböck Rezsőné (Sotex)Mészáros György (Selyem)Bús Imre,(Pamut),Horváth Imréné (Fésűs)Horváth Tibor (Ruhagyár)Nyílván mások is megérdemelték volna megemlítésüket.A sok-sok egyszerű ember, akit azonosítani lehetett munkahelyével. Nekem ők jutottak eszembe.Nem múlhatnak el nyomtalanul.Csak emlékeztetőül Sotex, Pamutipar, Selyemgyár, Fésüsfonal, Ruhagyár bye-bye.Fájó szívvel emlékezünk rátok!”
 • 3. sutiz 2008. április 24. 08:43
  „Úgy, hogy ez volt az érdek. A nagymamám és az édesanyám is ott dolgozott valamikor. A szőnyegek jó minőségűek és szépek voltak. Úgy gondolom volt, van és lenne is rá kereslet.”
 • 2. csabazs 2008. április 24. 05:48
  „17 évet dolgoztam valamikor a Sotex-ban.
  Kár érte. nem tudom, hogy lehetett egy ilyen nagy múltú gyárat így a padlóra vágni!”
 • 1. FREDDY/S 2008. április 24. 05:40
  „Legalább Sopron távhíívószámát megélhette, ha már a további fejlődés el is marad, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhető város sok száz millió forintért

Sopron - Közel egymilliárd forintot költ Sopron évente arra, hogy működhessen a város, legyen… Tovább olvasom