Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Sortűz végzett Bajon a soproni mártírral

Tény, Sopronban vértelen volt a forradalom, de egy dokumentum szerint mégis akadt egy soproni fiatal, aki életét adta a szabadságért folytatott harcokban.

Egyik napilapunkban adta közre kérését Kálmán Attila, a Tatai Református Gimnázium igazgatója, aki a Tatához közeli Bajon 1956. október 27-én lezajlott tömegmészárlás áldozatainak hozzátartozóit keresi, illetve a korabeli esemény pontos részleteinek feltárását tűzte ki céljául. E sorok írója az egyik meggyilkolt fiatal neve alapján jutott el özvegy Sorok Rezsőnéhez, aki a soproni Balfi utca lakója. Rövid időn belül kiderült, az egyedül élő asszony valóban rokonságban áll a baji sortűzben meggyilkolt áldozattal. Sorok Rezsőné férje, a nyolc évvel ezelőtt elhunyt Sorok Rezső öccse volt a sortűz áldozatául esett soproni fiatalnak.

– A férjem a haláláig ápolta testvére emlékét – mondta az asszony. – A forradalom idején ő még csak 18 éves volt, itt lakott Sopronban, de a bátyja, Gyula korábban Tatabányára költözött. Asztalosmesterként, a jobb megélhetés reményében a bányában vállalt munkát. Itt érte őket a Budapesten kirobbant forradalom híre. Férjem elmondása szerint társaival teherautóra szálltak és fegyvert akartak szerezni a Tatához közeli baji laktanyában. Vitába keveredtek a katonasággal, de végül, mert nem adtak nekik semmilyen fegyvert, békével visszaszálltak járművükre. Éppen indulni akartak már, amikor alattomos módon hátulról érte őket a géppuskasorozat.

Nyolcukat a helyszínen cafatokká tépték a lövedékek, tíznél több súlyos sebesültet a tatai kórházba szállítottak. Hosszú ideig nem tudta a család, hogy mi is történt Gyulával. 1957 januárjában azután exhumálták társaival együtt egy tömegsírból és a férjem meggyőződhetett róla, hogy valóban a bátyját kapja-e vissza. Január 28-án szűk családi körben, cse ndben temették el a Szent Mihály-temetőben – folytatja a visszaemlékezést könnyeivel küszködve az özvegy. Sorok Gyula 24 évet élt.
Azután évtizedek teltek el, csak a férj baráti köre tudta, hogy a temetőben nyugvó családtagot 1956-ban sortűzben lőtték le. Igaz, Sorok Rezső gyakran járt Tatabányán és Bajon is, hogy bátyja tragikus halálának körülményeit pontosabban megismerje, kikutassa. Eredménnyel mégsem járt, mert beszélni akkoriban még senki sem mert. Eltűntek azok a kórházi dokumentumok is, amelyeket a sebesültek kezeléséről vezettek. P mégis minden októberben nemzeti szalaggal átkötött koszorút vitt a bátyja sírjára. Volt, amikor a kegyeleti jelkép már másnap eltűnt, ennek ellenére az elhallgatott mártír öccse erről a szokásáról sohasem mondott le. Felesége szerint a Balfon fekvő kiskertjükben egy hétvégi házban rendezte be bátyja „emlékszobáját", ahol fényképei előtt gyakran elmerengett.

A rendszerváltáskor kapcsolatba lépett a Magyar Politikai Foglyok Szövetségével. Nagyon reménykedett az igazságtételben. Nagyobb összeggel támogatta a rákoskeresztúri köztemető mártírsírjainak rendbehozatalát is.
1992-ben bátyja halálának körülményeire hivatkozva maga is kérelemmel fordult az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatalhoz. Ám a minisztériumi emberek, arra hivatkozva, miszerint kárpótlásra csak a házastárs jogosult, kérését elutasították…

– Tudja, ez egy nagyon szomorú történet – rebegi maga elé az özvegy. – Talán jobb is volna elfelejteni az elfelejthetetlent. Most már úgyis halottak mind a ketten. Annyi biztos, ha élne még a férjem, most az ötvenedik évfordulón minden korábbinál nagyobb koszorút vitt volna ki a bátyja sírjára. Nagyon szerette…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átveszik a vasútvonalat

A GYSEV vezetése ma ünnepélyes vonalbejárást tart a Szombathely–Körmend–Szentgotthárd vasútvonal átvétele alkalmából. E szakasz fejlesztésére közel 18 milliárd forintot szánnak a következő években. A hivatalos átvételi ünnepség még le sem zajlott, de az érintett vasútvonalon már három napja minőségi javulás tapasztalható- mondta,a vasúttársaság vezérigazgató-helyettese, Tovább olvasom