Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Sopronkőhida: Mi lesz a fogvatartottakkal a szabadulásuk után?

A kapun kilépők sosem búcsúznak azzal: viszontlátásra. Mégis sokukat viszontláthatják a fegyőrök, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön ugyanis újabb, szabadulókat támogató programot kíván indítani. Mintegy 140 millió forintnyi uniós forrást pályáztak meg ehhez.

- Akinek börtönévei alatt nincsen élő kapcsolata a külvilággal, szabadulása után nincs hol laknia, és nem talál munkát, annak alig van esélye megkapaszkodni odakint - magyarázza Pantali Zoltán dandártábornok, a börtön parancsnoka. - Márpedig az évek múlásával odakint egyre inkább elfeledik, mind kevésbé értik meg a büntetését töltő rokont, barátot.

A mintegy 620 sopronkőhidai fogvatartott átlagéletkora 35 év, átlagbüntetése körülbelül hat év és kilenc hónap, de sokan kaptak ennél jóval súlyosabb penzumot. Márpedig kilenc-tíz év után már hatalmas nehézségeket okoz a visszailleszkedés - és ezt a fogvatartottak is tudják.
- Volt olyan elítélt, aki húszéves büntetése alatt szinte végig példamutatóan viselkedett, aztán az utolsó néhány hónapra teljesen kifordult magából: idegessé, agresszívvá vált. Pár száz kilométerrel távolabb, évekkel később futottam össze vele, és akkor mesélte el, hogy félt attól, mi vár rá odakint. Azt mondta: amikor fiatalon bekerült Kőhidára, még nem voltak az országban önkiszolgáló boltok. Amikor belépett az elsőbe, nem tudta, mit tegyen, ráadásul meg is ijedt: nehogy tolvajnak nézzék, ha levesz valamit a polcról - hoz egy régi példát az évtizedek óta ebben az intézményben szolgáló parancsnok.
(Ez lehet a második sokk. Az első a bekerülés. Különösen a büntetlen előéletűeknek. Látogatóként pedig nem a rengeteg rács a meglepő, hanem hogy mennyire vált a fogvatartottak és őreik mindennapi életének részévé. Egy, a sportpálya tavaszi nagytakarítását felügyelő, ismerős nevelőtiszt rám köszön, kezet nyújt a rácson át - s csak utólag lepődöm meg azon, hogy átnyúltunk a "falon". Megrázó. Ahogy az is, amikor a negyvenes éveit taposó férfi azt veti oda beszélgetőtársának: hazaugrom. Aztán átsétál a kettővel odábbi zárkába.)

A fegyintézetben nincs a Nyugaton régóta ismert "intim beszélő", mert a hazai jogszabályok erre nem adnak lehetőséget, de a hagyományos - asztal közepén elválasztós megoldás - mellett kialakítottak egy apartmant a családi találkozásokhoz is. Itt az apa megölelheti feleségét, gyermekeit, játszhat a kicsikkel - azaz egy időre családként lehetnek együtt. Január elsején indult el az a program, amelyben a nevelőtiszt és egy pszichológus felkészíti a fogvatartottat és családját a szabadulást követő nehézségek leküzdésére - feltéve, hogy mindkét fél vállalja a féléves foglalkozás-sorozatot - mondja a parancsnok. Most pedig arra várnak, hogy elbírálják azt az uniós pályázatukat, amellyel a börtönön belüli képzések körét bővítenék.

- Piacképes szakmákat tanulhatnak az itt töltött évek alatt a fogvatartottak: gépi forgácsoló, gépkezelő, kerékpárszerelő, kőműves, szerkezetépítő vizsgát tehet, aki akar, de szerveztünk már számítógép-kezelői tanfolyamot is. A gyakorlati feladatokról kapun belül gondoskodunk. A képzések közös jellemzője hogy ingyenesek, a résztvevők pedig ösztöndíjat kapnak. Az intézményen belül készülnek raklapok, konfekcióruhák, van gumisorjázó üzem, működik itt zárvasalatot gyártó Elzett-részleg. Ezt most egy időre bővítenénk, ha nyerünk - sorolja Pantali Zoltán. Sutyiban nem lehet totózni
A Zala megyei büntetés-végrehajtási intézettel és a szombathelyi fegyházzal közösen pályáztak, méghozzá erdészeti szakmunkásképzési programmal, amelyhez a büntetés-végrehajtási alkalmazottak képzése társul.

- Sok a zalai fogvatartott, és találtak három ottani céget, amelyek partnerek lennének. Mi azt vállaljuk, hogy három-négy hónappal a szabadulásuk előtt megkezdi a részt venni kívánó ötven fogvatartott képzését, a cégek pedig, hogy szabadulásuk után legalább egy esztendőn át alkalmazzák őket. A pályázaton nyert pénzből állnák az egykori elítéltek bérét, de utazási és szállástámogatást is fizetnének nekik - ecseteli a parancsnok.

Az ilyen vállalkozásokban jó referenciákat mutathat fel az intézet. Már 2008-ban szerveztek képzést - ugyancsak uniós forrásból - a büntetésüket éppen kitöltőknek. Két évig követték nyomon kinti pályafutásukat: húszan közülük még itt tanult szakmájukban vagy ahhoz közeli területen dolgoztak.

A "kinti" elhelyezkedés során nem egykönnyen deríthető ki, hogy a rács mögött szerezték az adott végzettséget. A környékbeli oktatási intézmények tanárai, szakképző cégek munkatársai járnak be ide órákat tartani, az oklevélből pedig nem olvasható ki, hogy börtönévei alatt képezte tovább magát a munkavállaló.

- Vannak persze, akiknél nem a szakképzés, hanem az alapok megadása a feladat. A mintegy 620 kiszabott büntetését töltő fogvatartott 25-30 százaléka még a nyolc általánost sem végezte el - jegyzi meg a parancsnok. - Őket, ha vállalják a részvételt, a könyvtár melletti két tanteremben oktatjuk.

Leginkább egy jól felszerelt kisvárosi könyvtárra emlékeztet a 18 és fél ezres, a polcokon katonás rendben sorakozó állományával a börtönbibliotéka.

- Darabszámban jól állunk, de a bővülés - pénz híján - minimális. Ha pedig valaki adományozna, annak annyiféle papírt kell kitöltenie, láttamoztatnia hozzá, hogy biztosan eltántorodik - kesereg a könyvtáros, aki a hátrányos helyzetű könyvtáraknak kiírt pályázat mellett a nagy selejtezésekben bízik.

Kilenc éve tölti itt büntetését, így megfigyelhette, mit olvasnak szívesen társai. - Ponyva, kaland- és romantikus regények - sorolja a bestsellereket, miközben válla fölött az egyik polcon a Jókai Mór címke díszeleg. - A könyvek negyede-ötöde forog igazán, és a heti három, négy, esetleg öt könyvet kiolvasók aránya is körülbelül ekkora - igazít el az ötvenes éveiben járó, őszülő úr. Megjegyzi még, hogy akinek van letéti pénze, akár újságot is rendelhet. Akad, aki bulvárlapot hozat, a focit mindenki szereti, de a Nemzeti Sport nemigen fogy, hiszen "sutyiban sem lehet totózni". Örök sztárok viszont a "férfilapok" - és a hirdetési újságok. - Sokan készülnek a kinti életre, tudni akarják, hogy mi mennyit ér, mit kezdhetnek odakint - világosít fel.

Aki éppen (vagy egyáltalán nem) dolgozik, az tévézhet a zárkájában. Akinek sajátra nem futja, a többiekkel együtt nézheti este a műsort - benne a hírműsorral. Akadnak, akik festő- vagy barkácsszakkörbe járnak; a falon piros sportkocsis pólós Győzike-portré és Dundika-mellkép (mindketten voltak már itt közönségtalálkozón), de van, aki vitorlás hajókat épít, az egyik elítélt pedig celláját mintázta meg kartonpapírból. A sarokban tévé, benne épp a Barátok közt megy.

A dandártábornok irodájából a portaépületre látni. Akiért eljönnek hozzátartozói, az szabadulása napjának első perceiben, éjfél után léphet ki az ajtón. Aki egyedül indul, azt hajnali öt órakor indítják útnak.

A kőhajításnyira lévő megállóba kilenc perccel később érkezik  meg az első soproni busz.

Olvasóink írták

 • 4. norbi29 2011. április 16. 13:28
  „probáló kimaradt :)”
 • 3. norbi29 2011. április 16. 12:48
  „még a végén megsajnálom őket

  jobban énlek odabent, mint jó pár becsületesen munkából megélni polgár idekint

  azért ne essünk át a ló másik oldalára”
 • 2. coolzsu 2011. április 16. 09:55
  „Hol érdekel, mi lesz velük???... Becsületes, normális, dolgozó emberek családjait teszik ezek tönkre!... Engem már az is zavar, hogy a <moderálva> nekünk kell eltartani! Én már nem tudom a fizetésemből a lakásom rezsijét fizetni, mert több, mint a nettó munkabérem, ezeknek meg minden ingyen van! Nincs gondja kajára, számlákra, mert eltartjuk... Az összes gyilkost, perverz pedofilt, stb. MI lesz vele? Semmi keresnivalója a társadalom becsületes rétegében! Egy hét múlva újra elkövet valamit és újra és újra és újra visszakerül oda. Az én gyerekemnek ki fogja kifizetni a tandíját, ha szakmát akar tanulni??? Senki ugye?!... Ezeknek ott van mindenük! Tv a szobákban, konditerem, szauna, sportpálya stb.... MI itt kint leéljük úgy az életünket, hogy belülről nem is láttunk még ilyesmit... A becsületes, dolgozó magyar ember magasról le van...., dögöljön éhen, családostól, de azoknak ott <moderálva>... Fú... robbanni tudnék az ilyen cikkektől.. bocs”
 • 1. Csetneky 2011. április 14. 22:21
  „Az önfennntartó börtön az egyetlen megoldás. Levezeti a felesleges energiát, munkára nevel, tehát megkönnyíti a visszailleszkedést, ráadásul nem költi rá a költségvetés az adófizetők pénzének jelentős részét.
  A címben feltett kérdésre válaszolva: a jelenegi helyzetben az lesz, hogy újra bűncselekményt követ, majd visszakerül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetési felügyelőt kapott a Nyugat-magyarországi Egyetem

Cél az intézmény költségvetése és költségvetés-politika összhangjának, illetve a takarékos, szabályszerű működésnek megteremtése. Tovább olvasom