Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Soproni lőtéri gyilkosság: februárban lesz ítélet?

Az a legvalószínűbb, hogy február második felében hirdet ítéletet a Győri Ítélőtábla a soproni kettős emberölés perében.

Annyit már most is megelőlegezhetünk, hogy az új Btk. és az általános gyakorlat miatt a feltételes szabadlábra helyezés új szabályozása kedvező a vádlottakra nézve.
 
Ha mind a három elítélt ugyanannyit kap, mint első fokon – vagyis T. Attila és V. Roland 20 év, M. Tamás 11 év fegyházat –, akkor is kedvezőbb lehet rájuk nézve a feltételes szabadlábra helyezés új szabályozása. Korábban a fegyházviseltek a büntetés négyötödének kitöltése után szabadulhattak ki, míg a börtönnél egynegyedet, a fogháznál egyharmadot engedhettek el. A nyáron életbe lépett Btk. azonban mindenkire nézve – akit a törvény ebből ki nem zár – a kétharmad letöltését írja elő, a visszaesők kivételével, akiknél negyedelik a büntetést.

Mondhatjuk erre, hogy a soproni lőtéri gyilkosság elkövetésekor ez a jogszabály még nem volt hatályban, ám ez úgy működik, hogy ha az új szabályozás kedvezőbb, akkor a bíróságnak lehetősége van annak az alkalmazására. Csupán egyet nem tehet: hogy bizonyos szankciókat a régi törvénykönyvből, másokat pedig az újból merít, lándzsát kell tehát törnie az egyik mellett.

Miután az ítélőtáblák az elmúlt hónapokban rendre megítélték a kedvezményt, az elsőfokú ítéletből kiindulva V. Rolandnak és T. Attilának 16 év helyett 13 év 4 hónapot, M. Tamásnak 8 év 8 hónap helyett 7 év 3 hónapot kellene ténylegesen a fegyházban tölteni. Ebből 20 hónapot már leültek.

Dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője elmondta: az ítélőtábla eredetileg januárra tűzte volna ki az első fokon májusban lezárult pert, de úgy fest, hogy ez körülbelül egy hónapot csúszik, mivel megvizsgálják a beérkezett védelmi indítványokat. Így a legvalószínűbb, hogy február második felében tárgyalja a soproni pert dr. Kovács Tamás tanácsa.
Megkerestük dr. Koszorú Istvánt, V. Roland ügyvédjét, aki alátámasztotta: indítványokat tett az üggyel kapcsolatban, ezeknek további sorsáról születik – remélhetőleg hamarosan – vélemény.

– Akik követték az eseményeket, talán emlékezhetnek, hogy két szakértői körre alapult az elsőfokú ítélet. Egyrészt a pszichiátriai, másrészt a fegyver- s nyomszakértő véleményére – fejti ki a jelenlegi helyzet hátteréről a soproni ügyvéd. – Én nem éreztem teljes körűnek és lezártnak a bizonyítási eljárást, ezért megkerestem két másik szakértőt. Elvarratlan szálnak tartom, hogy a védencem által leadott lövés célzott volt-e és nem kaphatott-e a golyó gurulatot. A másik terület a beszámíthatóság, aminek szerettem volna teljesen a végére járni az elsőrendű vádlott esetében – teszi hozzá a védő.

– Az általam felkért szakértők szintén adtak egy véleményt, amelyet benyújtottam a Győri Ítélőtáblának, s a bíróság most a már korábban is kirendelt szakértőket kérdezi arról, hogy szükséges-e új bizonyítást felvenni – mondta el dr. Koszorú István.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Google Art Project - Schönbrunn-palota 39 műtárgya online

Mindegyik, a Google Art Projectben látható schönbrunni műtárgy a kastély egy-egy termét jeleníti… Tovább olvasom