Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Soproni fejlesztések a jövőért

Nyugat-Dunántúl - A Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) nagyszabású, 13 milliárd forintos infrastrukturális beruházásokon van túl.

A soproni fejlesztések révén nyolc előadótermes új oktatóépület,  két kollégium korszerűsítése, a közgazdaság-tudományi kar udvarának beépítésével új előadók és aula, az egyetem főépületének teljes körű modernizálása, valamint az egykori gépipari technikum épületének megvásárlása és átalakítása valósult meg. A PPP-program soproni, összességében 3,7 milliárdos beruházásait – az erdőmérnöki kar Erzsébet-kerti új épületében – Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke avatta fel tegnap.

Az Országgyűlés elnöke államtitkárok és a rektor jelenlétében avatta fel a soproni épületeket. Fotó: Magasi Dávid

Csengőt kapott ajándékba a házelnöktől  dr. Faragó Sándor, az NYME új rektora, akinek Sólyom László köztársasági elnök által aláírt kinevezési okmányát dr. Manherz Károly szakállamtitkár nyújtotta át a tegnapi eseményen. Szili Katalin a csengő átadásakor kedves szavakkal biztosította az NYME vezetőjét arról, ha szükség van törekvéseik támogatására, csak csengessen. A házelnök elmondta, az itt létrejövő korszerű felsőoktatási intézményrendszer a határok lebomlásával egész Európa rendelkezésére áll és az európai felsőoktatás színvonalát emeli.
A január elsejétől létrejövő új Nyugat-magyarországi Egyetem régi-új rektora dr. Faragó Sándor – aki napokkal ezelőtt az MTA doktora címet is megkapta – kijelentette: az intézmény és annak valamennyi munkatársa a nyugat-magyarországi régiót szolgálja. „Jövőt építünk" – hangsúlyozta, majd részletezte: egyetemi városaikban 25 projekt megvalósításával európai színvonalúvá vált intézményük.

Dr. Manherz Károly szakállamtitkár szerint „ami Sopronban történt, az példaértékű az egész országban". Az ünnepségen Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkára – dicsérve a soproniak előrelátását – elmondta: Győr 10–12 milliárd forinttól esett el, mivel nem vett részt a PPP-programban. A felsőoktatás jövőjével kapcsolatban úgy fogalmazott: ha az egyetemek a magántőke bevonásával és saját vagyonuk ésszerű hasznosításával nem lépnek előre, s nem jönnek létre egyetemi innovációs és ipari parkok, nem lesznek a kutatásfejlesztési innováció, illetve az ipari szolgáltató piac szereplői, továbbra is csak „államfüggő intézmények" maradnak. Ez nem lehet célja egyetlen egyetemnek sem. Ezt a kérdést nevezte a felsőoktatási reform előttünk álló legizgalmasabb felvetésének.
Az eseményen Vermesy Sándor, a Strabag MML. Kft. ügyvezető igazgatója szólt a most átadott beruházásokról, a PPP-program kihívásairól s az eddig szerzett tapasztalatokról. 


Mi is az a PPP-program?

Magántőke bevonásával, hosszú távra, bérleti díjért szolgáltatásként megvalósított és működtetett infrastrukturális beruházás, amelyet húsz év után maradványértéken megvásárolhat az intézmény. A bérleti díj felét a minisztérium mint fenntartó, a másik felét az egyetem mint használó fizeti.

Az új épület: Magántőke bevonásával jött létre az új beruházás az NYME soproni campusán. Fotó: Magasi Dávid

Olvasóink írták

  • 2. Bandi 2007. december 26. 11:02
    „A szomszédos utca miatt fordulj a vízművekhez, ennek nincs köze az épülethez.”
  • 1. Zsoké 2007. december 22. 20:50
    „Én annak gratulálok,hogy szomszédos utcát,meg tönkrevágták!!!
    Eszébe nem jutott senkinek,hogy a károkat amiket okoztak helyre hozzák..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Schengen közös erőfeszítésünk eredménye

Sopron - Borzasztó, hogy azokban a pillanatokban, amikor közös teljesítményt ünnepelünk, akkor sem… Tovább olvasom