Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Soproni Borvidék: Már kamionnal hozzák ide az olasz borokat

A borhiány miatt a Soproni Borvidék egyes forgalmazói már árulnak olaszországi bort. Tény: a szőlőterület folyamatosan csökken.

Képzavarral élve szomorú képet fest a Soproni Borvidék jelenlegi helyzetéről Taschner István hegybíró.

A borvidéken a szőlő hozamok az átlagoshoz képest harmadával, negyedével kevesebbek lettek. A minőséggel ugyan nincs gond, a mennyiséggel már annál inkább. A korábbi években mintegy 64000 mázsa szőlő termett, addig ez a szám tavaly alig érte el 30-35 ezret.

- A Hűség Napi borversenyen a fehér borok szinte készek voltak, a vörösökön érezhető volt némi nyersesség.

A gazdák helyzetét nehezítette, hogy tavaly tavasszal nem fakadtak rendesen a rügyek. Emellett a térségben a korábban alig károsító peronoszpóra is felütötte a fejét. Voltak gazdák, akik nem vették figyelembe az Agroesxpert előrejelzéseit. Ők takarékoskodtak a növényvédelemmel, igaz, ők a szüretet is megspórolták. Nem volt mit leszedni ugyanis.

Jó minőség, kevés bor

Tény, a városban néhány hónap múlva borhiány lehet. Ennek egyik jele, hogy már Sopronban is megjelent az olasz bor. Erre korábban nem volt példa. Az árak növekedésére nem lehet számítani, éppen azért mert a külföldi bor olcsóbb, mint a hazai. A termelők nem tudnak taktikázni, például úgy, hogy visszatartják a készleteiket, mert akkor a helyüket azonnal elfoglalná a külhoni gazda. Igaz, egyelőre pontos kimutatás nincs arról, hogy mekkora mennyiségű bor jön be Magyarországra.

- Tegyük hozzá, az olasz borok asztali borok azok minőségével nincs baj - folytatja Taschner István. - A gond azzal lehet, hogy nem tudjuk a pontos mennyiséget. A hipermarketeknek például nem kell nyilvántartást vezetniük erről.

Inkább kivágnak

A Soproni Borvidék nagysága mintegy 1800 hektár. Ebben már benne vannak a kőszegi területek is. Sopron közvetlen környékére 1200 hektárnyi szőlő jut. Pontosabban jutott, ugyanis a legutóbbi adatok szerint közel 200 hektáron kivágták a tőkéket, vagy felhagytak a termeléssel. Ehhez képest a tavalyi 32 hektáros friss telepítés elhanyagolható.

Taschner István azonban bizakodó, amikor azt mondja: elindult valami a borvidéken. Kezd kialakulni egy olyan kör, akik komolyan veszik a minőségi bortermelést, s mivel ők ebből élnek, kénytelenek és hajlandóak is fejleszteni.

A minőségi lehet Szuperior vagy Klasszikus

Mint megtudtuk, várhatóan március végére befejezi a hegyközség a soproni bor eredetvédelmével kapcsolatos szabályzat megalkotását. Ezt véleményezi majd a magyarországi Bor Eredetvédelmi Tanács, s a végső szót Brüsszel mondja ki.

Az eredetvédelem lényege, az igazán kiváló minőségű bor megkülönböztetett figyelmet kapjon.

A kategóriák

Szuperior:  A Sopron térségében lévő 73 dűlőt 10 körzetbe vonták össze, ahonnan a szuperior bor kikerülhet. Itt figyelembe vették a természeti adottságokat, valamint a helyben történő palackozást. Ez a legmagasabb kategória.

Klasszikus: Kizárólag a Soproni Borvidéken termett és meghatározott helyeken feldolgozott bor kaphatja meg. Itt dűlői kikötés nincs.

Táj jellegű bor: Más borvidékről származó bort is tartalmazhat. A palack címkére a Dunántúli megjelölést kell felragasztani. Azaz például lehet Dunántúli Kékfrankos, Zweigelt, s így tovább. A továbiakban itt tervbe van véve a Fertőparti kifejezés alkalmazása.

Olvasóink írták

 • 3. matuskaszilveszter 2011. február 11. 11:14
  „Más borvidékről származó bort is tartalmazhat. A palack címkére a Dunántúli megjelölést kell felragasztani. Azaz például lehet Dunántúli Kékfrankos, Zweigelt, s így tovább. A továbiakban itt tervbe van véve a Fertőparti kifejezés alkalmazása.

  innentől kezve 1liter soproni bor tartalmaz 9 dl olaszt és az attól még dunántúli?esetle lehet fertőtáji is? kac kac vágjátok a szőlőt mi meg hozzuk azuniós bort nesze nekünk ejurópapunió”
 • 2. csompi1 2011. február 10. 10:12
  „Egyáltalán nem értek a borászathoz, csak mint lelkes fogyasztó veszek részt a játszmában, de szerintem ez a legbiztosabb módja a piac elvesztésének. Én eddig elvből csak magyar borokat vettem, mondván, hogy mivel a világ bármely táján készült bornak van magyar vetélytársa, miért ne támogatnám a hazait!
  Ezek után viszont lelkifurdalás nélkül veszem meg a Chiantit, mivel tudom, honnan származik.
  (tudom: máshol is használnak nem helyben termett alapanyagot, de legalább nem kürtölik világgá az újságon keresztül)”
 • 1. c77 2011. február 10. 17:14
  „Pancsolás az egész+ drága is?????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MegKAPtuk az igazságot: Evolúció a soproni Liszt-központban

Bicikliző kígyó, kézimunkázó dinoszaurusz, Noé bárkájának biztonsági őre. Mi a közös bennük? Kovács… Tovább olvasom