Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Soproni Aréna: elmarad a fejlesztés?

Leszavazta a Raabersport Kft. taggyűlése a soproni közgyűlés tőkeemelését, ami azt is jelenti, hogy a város nem szerez többségi tulajdont a társaságban. Emiatt az Aréna fejlesztése is meghiúsulhat.


Változatlan tulajdonosi formában akar továbbra is működni a Raabersport Kft., a társaság taggyűlése leszavazta a város tőkeemelési szándékát, amivel az önkormányzat többségi tulajdonhoz jutott volna. A soproni képviselő-testület csütörtöki ülésének egyik napirendi pontja lesz a Raabersport Kft. taggyűléséről szóló tájékoztató, amiben mindez olvasható.

A társaság taggyűlése két nem és egy igen arányban elutasította a város 12 millió forintos tőkeemelését. Ha ez megtörtént volna, Sopron többségi tulajdonossá vált volna a cégben, és így megillette volna a közvetlen irányítás joga.

A február 12-i taggyűlésen – mint az a tájékoztatóból kiderül – Török Zoltán ügyvezető igazgató kijelentette: meglátása szerint a tervezett 550 millió forintos fejlesztéshez nincs meg az első évben szükséges 32 millió forintos önrész. Ezért két nem és egy tartózkodás mellett leszavazták a beruházás elindítását, azaz a társaság eláll az Aréna fejlesztésének megvalósításától.

 
Tulajdonviszony

Sopron öt millió forint törzsbetéttel, 43 százalékos részesedéssel tulajdonos a Raabersport Kft-ben. A tervezett 12 millió forintos tőkeemeléssel már a város vehette volna át az irányító szerepet. Valószínűleg ez az oka, hogy a társaság inkább visszakozott.Abdai Géza, sportért is felelős alpolgármester, a város képviseletében arra kérte a Raabersport Kft. vezetését, hogy a továbbiakban a 2005-ben megkötött szerződés értelmében üzemeltessék a létesítmény. Egyelőre tehát minden változatlan marad.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Arénát egy elnyert pályázat keretében, mintegy 550 millió forintból fejleszthetik. Akkor azt írtuk, hogy a kivitelezés idén tavasszal indulhat el, és 2014-re fejeződik be. 

Az első ütemben elvégeztek volna minden olyan munkát, amely az aréna több mint húsz éve húzódó végleges használatbavételi engedélyéhez szükséges. A második ütemben nyílt volna lehetőség arra, hogy az MKB Aréna olyan sportcentrummá váljon, ahol 2015-ben női kosárlabda Európa-bajnokságot rendezhetnek. Ehhez az szükséges, hogy 1600 négyzetméteren új kiszolgálóegységek jöjjenek létre, valamint a lelátó kapacitását is az eddigi 1800-ról 3000 fősre növeljék.

Török Zoltán igazgató korábban azt nyilatkozta, hogy a pályázat harminc százalékos önrészt igényel. A hetven százalékos támogatás pedig csak akkor áll rendelkezésre, ha ezt az összeget elő tudják teremteni. Mindez valószínűleg nem valósulna meg, ha Sopron városa nem állna mögénk – mondta.

Ezek után meglepő a társaság elutasítása, amit egyik fél sem akart megmagyarázni. Márpedig megállapodás hiányában meghiúsulhat az arénafejlesztés 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezetlen viszonyok a soproni átjáróban

Veszélyes, mert sötét, szemetes, mert elhanyagolt, megbotránkoztató, mert gazdátlan... A Rákóczi… Tovább olvasom