Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Soproni alkotás a világ legjobb tíz érméje között

Soproni alkotás a világ legjobb tíz érméje között
Az USA-ban a világ legjobb tíz aranypénze közé sorolta a nemzetközi zsűri Soltra E. Tamás soproni szobrász- és éremművész Mária aranyforintjára emlékező alkotását.
Hazánk első női uralkodójaként Anjou-házi Mária viselhette nőként elsőként a magyar Szent Koronát  1382–1395 között. Az ő aranyforintja előtt tisztelgő emlékérme az MNB „Középkori magyar aranyforintok 1305–1526" sorozat része, amelyet a jegybank felkérésére Soltra E. Tamás soproni művész alkotott.

Az ötvenezer forint névértékű,  986-os tisztaságú, azaz 23 karátos aranyból készült, 3,5 gramm súlyú, húsz milliméter átmérőjű érme bemutatóját élőben sugározta a köztelevízió 2014-ben. Ezt a műalkotást a világ 2014-ben kiadott legjobb tíz aranypénze közé sorolta a napokban a Krause Publications Coin of the Year nemzetközi zsűrije az USA-ban. Összevetésül: a világ közel kétszáz központi jegybankja évente mintegy kétezer emlékpénzt verettet aranyból és más színesfémekből.

Soltra E. Tamás korábban az MNB több aranypénzpályázatán szerepelt már sikerrel. Ő készíthette el a Liszt Ferencnek, Károly Róbertnek és Nagy Lajosnak emléket állító alkotást.

– Nagyon örülök, hogy a felkérésre készült Mária aranyforintja művemmel az MNB-t és hazánkat képviselhetem a világ aranyból vert legjobb tíz érméje között  – nyilatkozta a Kisalföldnek Soltra E. Tamás, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének egyetemi docense.

– Ezek az érmék valójában érvényes fizetőeszközök, ám legtöbbször gyűjtők birtokába jutnak. Egy 2006-os ezüst emlékpénzemet – amely a nándorfehérvári diadal 550. évfordulója alkalmából születhetett –  ötezer forintos névértéken adta ki az MNB, két évvel ezelőtt azonban háromezer euróért – mintegy 900 ezer forintért – kelt el egy amerikai aukción.

Az MNB-től Soltra E. Tamás nemrég új feladatot kapott, Zsigmond király ötvenezer forintos névértékű arany emlékforintjának elkészítését. Több grafikai tervből a szakértői zsűri várhatóan még az idén kiválasztja a megfelelőt. Ezután kezdődhet a 160 milliméteres átmérőjű mintakészítés, s ezt kicsinyítik le 20 milliméteres aranyérmévé. A pénzzé nyilvánítás sok hónapos procedúrája után válhat érvényes fizetőeszközzé, jelenhet meg a hétköznapok világában, avagy a gyűjtők féltve őrzött kollekciójában.

Nyitókép: Nemzetközi elismerés –  Soltra E. Tamás a világ top tízes érméjével. Fotó: Magasi

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kerül szennyvíz már a Fertőbe a magyar oldalon

Nem kerül szennyvíz már a Fertőbe a magyar oldalon
Ugyanakkor van még néhány olyan osztrák település, ahonnan ha tisztítottan is, de szennyvíz jut a… Tovább olvasom