Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Sopronban koronázzák meg Eleonóra Magdolna királynét

Sopron belvárosában, korhű körülmények között megelevenedik, ahogy megkoronázzák Eleonóra Magdolna királynét.

Idén is megrendezik Sopronban a koronázási ünnepséget.

Az augusztus 15-én kezdődő három napos rendezvényfolyam során, megidézik Eleonóra Magdolna, I. Lipót király feleségének 1681-ben történt koronázását és az ahhoz kapcsolódó eseményeket.

Pfalz–Neuburgi Eleonóra Magdolna Teréza pfalz–neuburgi hercegnő, később német-római császárné, magyar és cseh királyné, I. Lipót császár harmadik felesége volt - olvasható a wikipedián.

Molnár Anikó színművész alakítja majd a királynét - tudta meg portálunk, az esemény egyik szervezőjétől Rigler Zsolttól.

A koronát pénteken este fél nyolckor fogadják meg a Fő téren. A koronázási történelmi játék szombaton délután öt órakor kezdődik a Bencés (Nagyboldogasszony) templomban.

Énekel a Kórus Spontánusz. Közben aranysarkantyús lovagokat is avatnak, majd áldást osztanak.

A királyi díszmenet végighalad a belvárosban. A felvonulás tagjai: dobosok, zászlóvivők, zászlóforgatók, lovasok korhű jelmezes ruhákban.

A vasárnap tíz órai ünnepi szabadtéri szentmisét dr. Bábel Balázs érsek, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye metropolitája.

Mind a három nap gyermek játszóház, kézműves kirakodóvásár, gasztronómiai ínyencségek várják a Fő térre kilátogatókat.

A részletes program ide kattintva érhető el >>Pillanatkép a tavalyi koronázásról. Fotó: kisalfold.hu archívum
Pillanatkép a tavalyi koronázásról. Fotó: kisalfold.hu archívum

Sopronban összesen három koronázás volt. Ez alapján jövőre be is fejeződik a múltidézés.

Rigler Zsolt a felvetéssel kapcsolatban kifejtette: amennyiben sikerül, akkor ebből hagyományt kívánnak teremteni. Mégpedig úgy, hogy a más városokban történt koronázásokat is bemutatnának.

Három koronázás volt Sopronban

Tavaly, a Nagyboldogasszony bencés templomban látványos történelmi játék keretében idézték fel III. Ferdinánd megkoronázását, és megelevenedett a XVII. század, amikor királykoronázási ceremóniának és nádorválasztó országgyűléseknek is otthont adott Sopron, és ezáltal Magyarország korabeli közéletének központja volt.

A török hódoltság idején Nyugat-Magyarországra tolódtak a koronázások és az országgyűlések. A XVII. században négy országgyűlést és három koronázást tartottak a városban. III. Ferdinándon kívül két királynét is koronáztak a mai bencés templomban, amelyet akkoriban a ferencesek gondozták.

Abban az időszakban legalább 28 napon át Sopronban volt a Szent Korona, az országgyűlés pedig 351 törvénycikket hozott, döntő jelentőségű kiegyezéseket az udvar és a rendek között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertő tónál találkoznak a víz jógásai

Az állva evezés az egyik leggyorsabban terjedő vízi sport. A Fertő tavon ki is lehet majd próbálni. Tovább olvasom