Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Sopronban is bevezetnék a két kukás hulladékszállítást

A Sopronban bevezetendő új hulladékszállítási rendszerrel is megismerkedhetnek azok, akik kilátogatnak a környezetbarát napokra.

Immáron ötödik alkalommal tartják meg az V. Soproni Környezetbarát Napokat, az Új utcában. Az ide kilátogatókat pénteken este 6-ig, szombaton pedig 10-18 óra között várják. Lesz játszóház, vetélkedő, bemutatkoznak a STKH egyes részlegei, valamint tájékoztatást adnak a városban bevezetendő új hulladékszállítási rendszerről.

Ez utóbbiról megtudtuk, hogy várhatóan jövőre vezetik be, s több lényeges változás is lesz. A környezetvédelmi törvény előírásaink megfelelően hogy a családi házakhoz, valamint a négy lakásosnál kisebb társasházakhoz „helybe megy" a szelektív hulladékgyűjtés.

A lerakásra kerülő szemét nagyságát pedig a jelenlegi mennyiség 35 százalékára kell lecsökkenteni. Ennek érekében péládul a városban külön kukákban gyűjtik majd a zöld- és szerves hulladékot. Így Sopronban is bevezetik a két kukás ürítési rendszert.

A környezetbarát napokat Simon István alpolgármester nyitotta meg pénteken délelőtt.

Olvasóink írták

 • 19. potyesz 2012. május 29. 16:33
  „Nem értem mi a gond a két kukás meg oldással ,ez jól működik már Sopronba ,sok helyen látom a meg felelő matricával el látott kukában gyűjtik a műanyagot és eszt külön autóval szállítják el hetente és a mi társasházunk is külön gyűjti a műanyagot amit rendszeresen díjtalanul szállítanak el.”
 • 18. látó 2012. május 28. 19:13
  „Canis jól látód..sajna a két "kukás" rendszer hulladék "katasztrófát" fog okozni közvetlen környezetünkben...ezt persze a döntéshozók egy része is tudja, de őket csak a "profit" érdekli..., de ezért drágán fognak fizetni!!!”
 • 17. canis 2012. május 27. 11:09
  „Ez valószínűleg egy újabb trükk árdrágítás céljából. Nem csak a szemétszállítás drágult, de most már kommunális adó is van. Szomorú, de nem kell csodálkozni, ha az erdők és közterületek tele vannak "ottfelejtett" szeméttel. Ha sokáig folytatódik ez az áremelősdi, azon sem lennék meglepődve, ha az utcákon landolna a kukák tartalma, mint Nápolyban.
  Sokan azzal érvelnek, hogy európai viszonylatban nem drága a szemétszállítás. Ez lehet, hogy így van, de európai viszonylatban a béreink, jövedelmünk is nagyon silány, egy negyede az európainak. Adóink tekintetében pedig élen járunk. Tehát talán az adókból kellene kompenzálni a cégek - hibás központi és EU-s döntésekből származó veszteségeit, nem mindig mindent a lakosságra hárítani. Mert a "gazdag" Sopron is egyre szegényebb. Azt, hogy ez bizonyos szinten élni lehet még, azt is nagyjából Ausztriának köszönhetjük, hiszen fél Sopron kint dolgozik, ingázik és a jövedelmét itt költi el...”
 • 16. kohnvektor 2012. május 26. 20:45
  „Nálunk havi 3290ft a 110l-es kuka fix díja. Ezért hetente egyszer, kedden elviszik. Ha a fele hulladékomat eltalicskázom a gyűjtőszigetre akkor is ennyibe kerül. Sőt, ha ki sem tenném, akkor is!!! Bp. 16.ker. családi házas környék.”
 • 15. Cloeon_dipterum 2012. május 26. 17:56
  „9. domonkoscsilla 2012.05.25. 21:04
  1. Nem kötelező szemetet termelni.
  2. Ha mégis termeltél, akkor fizesd meg a semlegesítésének az árát.
  3. A szelektív gyűjtőszigetekről eddig is ingyenes volt az elszállítás. Gyakorlatilag minimálisra csökkenthetted a saját kukád használatát.”
 • 14. Mankapunka 2012. május 26. 16:29
  „1soproni

  Kutyarosáltatása az utcán. Annak a büntetését még nem emelték.”
 • 13. 1soproni 2012. május 26. 14:41
  „prakker!
  Tudsz olyan szolgáltatást, ami olcsóbb lett az elmúlt x évben?”
 • 12. prakker 2012. május 26. 12:19
  „domonkoscsilla. Szerintem meg kevesebb lesz a költség, mivel a hasznosítható anyag visszafordul! Ezért vélhetőleg csak a tanulási időszakban lehetnek minimális többlet költségek.”
 • 11. skarbantia 2012. május 26. 10:42
  „Lassan már a wc papirt is szét kell válogatnunk,használtra és alig használtra,illetve kétszer használtra.Nem is olyan régen ingyen osztogatták a komposzt tárolót.”
 • 10. NÉTT 2012. május 26. 00:28
  „Azon kívül, hogy meg kell teremteni a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit,az emberek fejében is komoly változásra van szükség. Egy alkalommal, amikor vittem az otthon szétválogatott hulladékot a szelektív gyűjtőhelyre, azt láttam, hogy egy középkorú férfi pakolja az üveges konténerbe a pet palackokat. Kissé félve, de megkérdeztem, hogy miért oda teszi, azt válaszolta értetlenkedve, hogy a felirat szerint ebbe vegyes üveget lehet tenni, ezért rakja a műanyag üveget is ide. Sajnos eddig ezt komolyan is gondolta.
  Győrben, ha döcögve is, de elindult valami. Aki teheti, még kisebb társasházaknál is, a kukát csak akkor teszik ki ürítésre, ha megtelik. A rendelkezésreállási díjon felül - ami nem kevés - a díjfizetés az ürítések számától függ. / Az edény nem a lakó, vagy a társesház tulajdona és névreszóló vonalkód van az edény oldalán. / Több válogatás, kevesebb fizetés.”
 • 9. domonkoscsilla 2012. május 25. 21:04
  „Ne örüljön senki előre! Dupla kuka, dupla ár! Ugye nem gondolta senki , hogy ingyen szállítják?”
 • 8. soproni 2012. május 25. 20:52
  „Arról nem tesznek említést,hogy nálunk is ingyen szállítják majd el a komposztnak valót mint Ausztriában,vagy csak egy kényszer pénzbeszedésről lesz szó?”
 • 7. Dwatson 2012. május 25. 20:02
  „Mai hír:Győrben 4137 köbméter illegálisan lerakott szemetet szállítottak el! Alapdíj 2640 Ft+minden ürítés több,mint 500 forint, kukánként,így ha mindig kiraknád a kukákat,akkor 12000Ft/negyedév!”
 • 6. Dwatson 2012. május 25. 19:46
  „Nálunk sikerült a szemét mennyiségének 35%-ra csökkentése,sajnos azon az áron hogy a szemét egy része erdők szélén utak mentén landol,egy másik jelentős része a vegyestüzelésű kályhákban,kazánokban végzi vagy a kert végében tüzelik el,nem is sejtve hogy a műanyagokból mérgező dioxin keletkezik! Ráviszi az embereket a 350%-os díjemelés.
  Nem is értem hogy miért csak a családiházas övezetekben vezetik be,a tízemeletesekben miért nem? Nálunk még nem volt soha kirakva a barna fedelű kuka,mert szinte minden konyhai maradékot megetetek a tyúkokkal és a kutyával,amit meg nem az megy a trágyakupacra,de a tizediken ezt nem tudják megtenni,megy minden szemét a vegyes kukákba!”
 • 5. sorok_közt 2012. május 25. 19:45
  „Akkor megkezdem a hőbörgést:

  Évek óta 5 felé válogatom a szemetem: papír-pet palack- komposzt-háztartási hulladék-sütőolaj. Mit akarnak még? Évek óta csinálom, ezután is fogom, de hogy még többet is fizessek érte ( nyilvánvaló, ez a lényeg! ) azért az durva.”
 • 4. Lívia66 2012. május 25. 17:22
  „Nálunk 60 l-es kuka volt, amit hetente űrítettek ( sokszor még félig sem volt) havi 1125 fixért.Aztán jött a Győr-szol újítása.A kötelező szelektív kuka ( amibe semmit nem dobunk és a sufniba áll) és a kötelező 120 l-es kuka ( ennél kissebbet nem engedélyeztek) amit havonta egyszer rakok ki, mert nem telik meg. Ez a havi egyszeri ürítés 1500 ft-ba kerül. És még mielőtt mindenki csodálkozna, a szelektív gyüjtő 30 méterre van tőlünk, és szinte mindent különválogatunk.”
 • 3. kohnvektor 2012. május 25. 15:13
  „Szerinted, itt Pesten, ha bevezetnék azt, hogy az ürítések száma alapján kellene fizetni és nem havi díj alapján, akkor mennyi idő alatt lenne tele az összes zöldfelület szeméttel? Az embereket először nevelni kell valahol / iskola, család/, majd utána talán változik valami!”
 • 2. vízibicikli 2012. május 25. 14:25
  „Örömteli az elmozdulás a szelektív gyűjtés irányába, de remélem ezzel együtt azt is kidolgozzák, hogy csak a tényleges ürítések után kelljen fizetni, ne naptár alapján, mert én eddig is a szemetem nagy részét a szelektív szigetre vittem, ami maradt, az meg a legkisebb 60 literes kukát is csak hetek alatt töltötte volna meg. Ha valaki veszi magamnak a fáradtságot, hogy elvigye az újrahasznosítható hulladékot a szelektív szigetre, akkor cserébe elvárható, hogy csak a maradék szemétért, csak a tényleges ürítés után kelljen fizetnie, mert az ösztönzően hatna. Ennek hiányában csak a zöld gondolkodásúak gyűjtenek szelektíven, úgy meg nehéz lesz elérni a kitűzött 35 %-ot.

  Egyébként a leendő második kuka ürítési díját ki fogja viselni?”
 • 1. Mankapunka 2012. május 25. 13:31
  „1.!!!!! Várom a hőzöngőket,hogy már megint mit képzelnek magukról.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskefej a Fidesz-iroda ajtaján: Nem jogerősen megszüntették az eljárást

Nem jogerősen megszüntette a Soproni Városi Bíróság a Gál Szabolcs ellen indult büntetőeljárást. A… Tovább olvasom