Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Sopron a GySEV-központ

A GySEV Rt. központja Budapestről Sopronba költözik – jelentette be tegnap Szabó András, a cég elnöke. Az rt. értékesíti nem vasúti célú befektetéseit. Kalapács alá kerül a Hotel Sopron és a Lövér körúti sportkomplexum is. Siklós Csaba megbízott vezérigazgató az év végig vezeti a vasúttársaságot.
– A lehető legrövidebb időn belül Sopronba, a GySEV-palotába költözik a cég központja – mondotta Szabó András, a GySEV Rt. elnöke, a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón. Erről az évi rendes közgyűlés döntött, amely többek között elfogadta az elmúlt évi mérlegbeszámolót és az idei év üzleti tervét. A tulajdonosok 1,8 milliárd forint tőkeemelésről is határoztak. – Az Európai Unióban egyre nagyobb a jelentősége a térségi együttműködésnek, ezért az rt. székhelyét Sopronba helyezzük át, Budapesten csak a vezérképviselet és a kereskedelmi iroda marad – indokolta a döntést a Kisalföld kérdésére Szabó András.

– A GySEV fő tevékenységét Győr-Moson-Sopron, Vas megyékben és Burgenlandban fejti ki, valamint szeretne minél több megrendeléshez jutni a liberalizált európai vasutakon – részletezte Szabó András, a társaság elnöke. – Ennek érdekében már korábban is tettünk lépéseket és újabb fejlesztéseket tervezünk. Húsz személykocsi és három motorvonat vásárlását is tervezzük. Ezzel a lépéssel szeretnénk Sopron regionális szerepkörét erősíteni.

A vasúttársaság felértékeltette portfólióját és döntöttek arról is, hogy értékesítik a Hotel Sopront, a Hotel Lokomotívot, a Lövér körúti sportpályát, a nagycenki pályavendéglőt és a különböző kft.-kben lévő üzletrészeiket. A befolyt összeget – amely a számítások szerint meghaladja az 1 milliárd forintot – a vasúti tevékenység fejlesztésére fordítják.

A GySEV Rt. az elmúlt évet 130 millió forintos veszteséggel zárta, szemben a 2002. évi 920 millióval.
Az elnök szerint azonban jelentős árfolyamveszteséget könyvelhettek el a hosszú távú hiteleiknél, mert felvételükkor 236 forint/eurós áron számoltak, az elmúlt év végén pedig már 262 forintra szökött az európai közös valuta, és céltartalékot is képeztek.

– Átmenetileg módosulnak az rt. tulajdonosi arányai – folytatta az elnök. – Az osztrák állam idén 600, a Speditionsholding (ez a cég vásárolta fel korábban a hamburgi kikötő 4,2 százalékos tulajdonrészét) 72 millió forint értékben emel tőkét. Ugyanők megveszik a GySEV saját 1,4 százaléknyi részvényeit. Ez plusz 28 milliós tőkeemelést jelent az év végéig. A magyar állam 2005 és 2007 között évente 300, 2008-ban pedig 200 milliós tőkeemelést hajt végre. Ekkorra áll vissza az eredeti tulajdonosi szerkezet, amelyben 61 százalék a magyar állam tulajdoni részesedése.
Mint megtudtuk, Sopronban újabb – bővíthető – 3000 négyzetméteres raktár is épül. A közgyűlés ismét Siklós Csabát bízta meg – az év végéig – a cég irányításával. Az új vezérigazgató kiválasztására pályázatot írnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhagyári fizetések – késéssel

A Soproni Ruhagyárban a dolgozók nyugtalanok: májusban több mint kéthetes csúszással kapták meg… Tovább olvasom