Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Sofa: Felmondtak a dolgozóknak

A Sofa maradék 93 dolgozójának augusztus 19-én szűnik meg véglegesen a munkaviszonya.
A dolgozók elmaradt háromhavi munkabérét, maximum bruttó 548.800 forintot, a bérgarancia-alapból fizetik ki.
Július eleje óta nincs munka a Sofa Rt.-ben. Az utolsó rendelés teljesítése után szélnek eresztették a dolgozókat, akiket július 19-én munkásgyűlésen tájékoztattak a felszámolás megindulásáról.
Ecsédi András, az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Rt. felszámolóbiztosa a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a termelés újraindítására nem lát lehetőséget.

Ecsédi András a termelés újraindítására elsősorban nem a felhalmozott adósság – információink szerint 700 millió forintról van szó –, hanem a lehetséges vevők megrendült bizalma és finanszírozó hiányában nem lát esélyt. A felszámoló veszteséges termelést nem kíván folytatni és ehhez a hitelezők sem járulnak hozzá. A dolgozók elmaradt háromhavi munkabérét, maximum bruttó 548.800 forintot, a bérgarancia- alapból fizetik ki, várhatóan egy hónapon belül.

Számos dolgozónál azonban ez az összeg nem fedezi az elmaradt járandóságot. A bértartozásokat csak a vagyonértékesítés, illetve a kintlévőségek behajtása után tudják kifizetni.
Mint megtudtuk, a Sofa Rt.-ben a dolgozók is részvényesek voltak, mint tulajdonosok azonban csak akkor juthatnak részvényeik ellenértékéhez, ha a Sofával szemben valamennyi hitelezői igény és a felszámolási költségek is megtérültek.

– Jelenleg még nem látható, hogy a vagyonértékesítésből milyen összegű bevétel keletkezik, és ez mire lesz elegendő – folytatta a felszámolóbiztos. – Egyelőre csekély az esély, hogy a kisrészvényesek tulajdoni igénye megtérüljön.

Egy, a lapunknak név nélkül nyilatkozó dolgozó elmondta, a munkásgyűlésen elhangzott: tegyenek rendőrségi feljelentést az rt. vezetése ellen, mert – úgy tudják – munkabérükből levonták a közterheket és a biztosításokat, de ezeket nem fizették be. Ezzel kapcsolatban Ecsédi András kifejtette, csak a hitelezői igények bejelentése után – ezek közé tartozhatnak például a magánnyugdíjpénztárak és az APEH is – derül ki, hogy pontosan mennyi ilyen tartozása van a Sofának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhat tő kendert irtott ki a rendőrség

A soproni erdőben tizenhat tőből álló kenderültetvényt alakítottak ki ismeretlenek. A telepet egy erdész bejelentésére felszámolta a rendőrség. A Soproni Rendőrkapitányság embereinek túlburjánzó, két és fél méteres sűrű bozóttal és tüskés bokrokkal kellett megbirkóznunk ahhoz, hogy bejuthassunk a mintegy ötven-ötvenöt négyzetméteres területre. Tovább olvasom