Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Sikeres évet zár az egyetem

Sopron - Sikeres évet zár a Nyugat-magyarországi Egyetem – összegzett dr. Faragó Sándor rektor keddi sajtótájékoztatóján.
– A szombathelyi Berzsenyi-intézménnyel való egyesülést követően új feladatokat, az oktatásban és a kutatásban új megközelítéseket jelentett az idei év a Nyugat-magyarországi Egyetem számára. Mindennek pozitív hozadékai voltak, amelyek fontosak a régió szempontjából – jelentette ki dr. Faragó Sándor rektor keddi évértékelőjében. A professzor kifejtette: intézményükben növekedett a hallgatók száma, az államilag támogatott hallgatói létszám egyenesen 30 százalékkal. Idén új alap-, illetve mesterszakok, továbbá új doktori iskola indítására történtek lépések, sikerrel.

Az öt város tíz karán működő egyetem huszonöt helyszínén befejeződött a 14 milliárdos átfogó beruházás, s további ötmilliárd forintot nyertek pályázaton.

Az összeget – többek között – nagyszabású laborfejlesztésekre fordítják. Tervezik a Központi Kooperációs Kutatóközpont, valamint a Regionális Tudásközpont további működtetését, amelyek sok százmillió forintos projektek gesztorai. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel folytatott tárgyalások eredményeképpen együttműködési megállapodás jöhet létre, hogy a Tanulmányi Erdőgazdaság hatékonyabban részt vehessen az oktatásban és a kutatásban. Ennek folyománya lehet, hogy az egyetem gyakorolhatja majd az állam vagyonkezelői jogait a Taeg vonatkozásában. Az egyetem szenátusa pedig elfogadta a győri négycsillagos Famulus Oktatószálloda kibővítésének tervét, így wellnessrészleggel történő felszerelését is.

Olvasóink írták

 • 9. valaki13 2008. december 31. 09:06
  „2008. december 31. 00:04

  NÉGYEZER TANÁR VESZTETTE EL FŐÁLLÁSÁT

  Magyar Nemzet

  Bár az oktatási tárca fél éven keresztül megpróbálta eltitkolni, hogy szeptembertől hány tanárral kevesebb oktatja a gyerekeket az iskolákban, év végére az érdekvédők kiderítették a lesújtó adatokat: bár hivatalosan csak 1800 tanár került az utcára, a valóságban több mint négyezerrel kevesebb főállású pedagógus dolgozik az iskolákban.

  Részletek a Magyar Nemzet 2008. december 31-i számában.”
 • 8. valaki13 2008. december 19. 18:14
  „Benedek Fülöp
  Hivatali visszaélés bűntettének elkövetésével vádat emelt az ügyészség Benedek Fülöp, az FVM volt szakállamtitkára, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese és az OMVV elnöke ellen,és bűnsegédként a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetője ellen.
  Az ügyészség szerint Benedek Fülöp ,,hivatali hatáskörét túllépve, több esetben a hivatali helyzetével visszaélve" intézte el, hogy egy állami tulajdonú, természetvédelmi rendeltetésű terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, és mint művelés alól kivont föld, külföldi befektető számára alkalmassá váljon gazdasági beruházásra.

  Forrás: origo


  1947. december 18-án Tiszapüspökiben született, paraszti családban.

  Nős, felesége Fésüs Rita alkalmazott. Gyermekei: Fülöp tanársegéd az ELTE tanári karán; Rita agrármérnök az egri FVM hivatal dolgozója; Tünde tanár.

  Általános iskolát Tiszapüspökiben, a gimnáziumot Törökszentmiklóson, az egyetemet Debrecenben (agrármérnök, agrárközgazdász-szakmérnök), a politikai főiskolát (Szövetkezetpolitikai Szak) Budapesten végezte.

  Munkahelyei: Tiszapüspöki Rákóczi Tsz főagronómus (1971-7.6); Törökszentmiklós, Tiszatáj Tsz elnökhelyettes (1976-77); TESZÖV titkárhelyettes, majd Szolnok megyei TESZÖV titkár (1977-1995); Földművelésügyi Minisztérium államtitkár (1995-98.); Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (1998-99); Inter-Európa Bank Rt. (1999-2002). A banknál az Agrárhitel portfolió vezetője.

  Személyes érdeklődése: a vadászat, a sport és a természet.

  A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Agrárkamara elnöke és a Magyar Agrárkamara országos alelnöke (1993-95).

  1996-98 között az FTC elnöke.

  Elnöke a Tiszapüspöki Aranykorona Vadásztársaságnak.

  1984-től a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Vadászszövetség elnöke és az Országos Vadászati Védegylet alelnöke.

  Pártonkívüli, korábban 1966-89 között az MSZMP tagja. 1990-94 között, majd 1998-tól napjainkig az MSZP agár- és vidékfejlesztési terület szakértőjeként Kovács László, majd Medgyessy Péter személyes tanácsadójaként dolgozott.
  2006. július 1-jétől a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.
  A korábbi szakállamtitkár meggyanúsításáról szóló hír ugyan bejárta a sajtót, de a beszámolókból az nem derült ki, hogy a legtöbb olvasó és tévénéző számára vélhetően ismeretlen 61 éves agrárszakember valójában kiváló politikai és gazdasági kapcsolatokkal rendelkezik, és némi megszakítással már a kilencvenes évek közepe óta tölt be kulcspozíciókat különböző állami intézményeknél.
  Karrierjét még a rendszerváltás előtt alapozta meg, amikor a tiszapüspöki földbirtokosi családi hagyományt folytatva agrármérnök diplomát szerzett, és elkezdett főagronómusként dolgozni szűkebb hazája, Jász-Nagykun-Szolnok megye különböző termelőszövetkezeteiben. A politikához akkor került közelebb, amikor a hetvenes évek végén előbb titkárhelyettese, majd titkára lett a megyei TESZÖV-nek, a tsz-ek érdekképviseleti szervezetének. Feladatai közé tartozott a kapcsolattartás a megyei pártbizottsággal és a megyei tanáccsal is. "Ahogy hallottam, Fülöp ezt jól csinálta. Fontos volt a kapcsolatépítés, mert ettől függött, hogy mennyire veszik komolyan a megyei vezetők" - mondta az [origo]-nak Orosz Sándor MSZP-s parlamenti képviselő, aki a nyolcvanas években a Szolnok megyei TESZÖV jogi irodáján dolgozott.
  A rendszerváltás nem hozott komolyabb változást Benedek karrierjében, maradt ugyanúgy a TESZÖV-titkári székben, majd 1993-tól vezető posztokat töltött be a Jász-Nagykun-Szolnok megyei és az országos agrárkamarában. 1989-ig tagja volt az állampártnak, és bár az MSZP-be már nem lépett be, a kilencvenes évek elejétől fogva dolgozik a szocialisták mezőgazdasági szakértőjeként. "Amikor ´92-´94 körül jártuk az országot az MSZP agrárpolitikusaival, akkor különböző fórumokon találkoztunk Fülöppel is" - idézte fel Orosz Sándor. Benedek első igazán komoly állami megbízatása a Horn-kormány alatt jött el, amikor 1995-ben felmerült, hogy lecserélik az agrárminisztérium közigazgatási államtitkárát. "Jó lesz a Benedek Fülöp?" - Orosz úgy emlékszik, hogy Horn Gyula ezt kérdezte tőle egy beszélgetésen, amelyen rajtuk kívül az akkori mezőgazdasági miniszter, Lakos László vett még részt.

  "Nem szeretett a szélről játszani"
  A kedvező visszajelzések hatására a miniszterelnök ki is nevezte Benedeket, akit ismerői szerint a kapcsolatteremtő, illetve érdekérvényesítő képessége és munkabírása mellett az is alkalmassá tett a posztra, hogy egykori tsz-es agronómusként testközelből ismerte a mezőgazdaságot. Az alatta dolgozók azonban már akkor megjegyezték azt is, hogy kemény, akaratos főnök volt. "Nem szeretett a szélről játszani, inkább irányította a dolgokat, de az is igaz, hogy nem számított, napi hány órában kellett ezt csinálni" - mondta róla az [origo]-nak Szekeres Zoltán tiszapüspöki gazda, aki korábban Benedek irányítása alatt dolgozott a környékbeli tsz-ben, később pedig éveken át üzlettársa volt egy helyi agrárcégben.
  A közigazgatási államtitkári poszt együtt járt egy másik - akkoriban legalábbis - fontos tisztséggel: az FTC elnöki székével. Ennek is kénytelen volt azonban búcsút mondani az 1998-as szocialista választási vereség után, ami kisebb szünetet eredményezett az állami vezetői karrierben. Benedek így sem maradt tekintélyes állás nélkül: a K&H Bankhoz került, ahol létrehoztak számára egy agrárpolitikai ügyvezető igazgatói pozíciót. "A közigazgatási államtitkár feladata volt, hogy tartsa a kapcsolatot azokkal a bankokkal, amelyek részt vettek a mezőgazdaság finanszírozásában. Akkor a K&H volt köztük a legnagyobb" - magyarázta Benedek. A bankos állás elnyerésében azonban nemcsak a hivatali tapasztalat számított. Benedek ugyanis ekkor már évek óta baráti viszonyban volt Erős Jánossal, a K&H akkori vezérigazgatójával, így a felkérést is személyesen tőle kapta. "Még TESZÖV-titkárként tartottam a kapcsolatot a bankokkal, így ismerkedtünk meg" - mondta.
  Erős 1998-ban - azóta is vitatott körülmények között - távozott a K&H Bank éléről, és egy évvel később Benedek is munkahelyet váltott. Az Inter-Európa Bankhoz szerződött szintén agrárügyi felelősként, bár előtte ott sem létezett ilyen pozíció. A felkérést ezúttal is egy régi ismerőstől, a bank elnökétől, Medgyessy Pétertől kapta. Benedek az [origo]-nak azt mondta, hogy vele a rendszerváltás előtti években ismerkedett meg, amikor Medgyessy pénzügyminiszter, később miniszterelnök-helyettes volt Németh Miklós kormányában, ő pedig agrárügyekben bedolgozott a titkárságának. Amikor elfoglalta a közigazgatási államtitkári széket a Horn-kormányban, ismét lett köztük hivatali kapcsolat, Medgyessyt ugyanis 1996-ban pénzügyminiszterré nevezték ki, és az agrártárca részéről Benedek volt az, aki rendszeresen egyeztetett a Pénzügyminisztériummal.
  Medgyessy bukása sem okozott törést
  Az nyilvánvaló, hogy a Medgyessyvel és a ma is fontos pozíciót, a Magyar Fejlesztési Bank egyik vezérigazgatói posztját betöltő Erőssel való viszony több laza ismeretségnél. Volt közös vállalkozásuk is, a Benedek szülőfalujában alapított Tiszapüspöki Aranykorona Zrt. nevű agrárcég, amelynek Erős ma is résztulajdonosa, de Medgyessy és felesége már évekkel ezelőtt kiszállt belőle. A volt miniszterelnök ugyanakkor - Erőssel együtt - továbbra is egy társaságban vadászik Benedekkel. (A cikkben korábban említett Szikszai Sándor is ennek a vadásztársaságnak a tagja, és cégének tulajdonrésze van a Tiszapüspöki Aranykorona Zrt.-ben is.)
  Benedek dolgozott együtt Medgyessyvel a 2002-es választási kampányban is. "Én voltam a mindenes. Írtam az agrárprogramot, és az én feladatom volt a fórumok mezőgazdasági részének előkészítése is" - emlékezett vissza. A győzelem után előbb meg kellett ugyan elégednie egy címzetes államtitkári poszttal, de pár hónappal később már ő lett az állami földeket kezelő, stratégiai fontosságúnak tartott új intézmény, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke, 2003 közepén pedig visszakapta régi hivatalát, az agrárminisztérium közigazgatási államtitkárságát.
  Az sem okozott aztán komolyabb törést a pályájában, hogy régi barátja, Medgyessy 2004-ben megbukott miniszterelnökként. Igaz, Benedeknek korábban, a 2002-es kampányban már volt alkalma megismerkednie az utóddal, Gyurcsány Ferenccel is. "Ő írta a politikai anyagokat, én pedig az agrártémákért voltam felelős, amit ő mindig tiszteletben tartott. Volt kapcsolat köztünk, és amikor a kampány élesbe fordult, akkor hetente két-három alkalommal is egyeztettünk" - mondta Benedek. "Nem erősödtem ugyan, de a miniszterelnöksége elején beszéltünk, és azt mondta, csináljam a dolgomat úgy, ahogy eddig, én pedig ezt is tettem" - válaszolta arra a kérdésre, hogy nem ingott-e meg a széke a Medgyessy bukását követő években. Amikor a második Gyurcsány-kormány megalakulásával megszűnt a közigazgatási államtitkári pozíció, tényleg be kellett érnie egy kevésbé jól hangzó szakállamtitkári poszttal, de aztán amikor 2008-ban felállt az állami vagyonnal foglalkozó új szervezet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., akkor ő lett az agrárügyekért felelős vezérigazgató-helyettes.
  Egyszer még Kádárt is vadásztatta
  Benedek önéletrajzában a vadászat szerepel az első helyen a "személyes érdeklődés" rovatban, és ismerősei is azt mondják róla, hogy ez a kedvenc hobbija. Több mint húsz éve elnöke a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetségnek, és ő vezeti azt a már említett tiszapüspöki vadásztársaságot is, amelynek tagja Medgyessy Péter és Erős János is. Ezt az egyesületet 1997-ben alapították, és volt még egy ismert tagja: Hofi Géza, akinek nevét 2004-ben - két évvel a humorista halála után - felvette a társaság.
  Benedek már a rendszerváltás előtt is vett részt olyan vadászatokon, ahol befolyásos emberek jelentek meg. "Vadásztattuk Losonczi Pált (az elnöki tanács elnöke volt), Czinege Lajost (egykori honvédelmi miniszter) és egyszer még Kádár Jánost is" - sorolta, kérdésünkre azonban hozzátette, hogy nem az ő meghívására érkeztek ezek a vezetők, ő csupán a vadászat lebonyolításáért volt felelős. Azóta fordult a helyzet, ma már egyenrangú partnerként vadászik együtt olyanokkal, akiket Magyarország legbefolyásosabb emberei között tartanak számon. Egyikük Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, az ország egyik leggazdagabb embere, akivel Benedek szerint ismeretségük még a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, amikor ő TESZÖV-titkárként kapcsolatban volt a minisztériummal, ahol Csányi dolgozott.
  A milliárdosokat bemutató listák egy másik állandó szereplőjének, Leisztinger Tamás üzletembernek is vannak közös vadászélményei az egykori szakállamtitkárral. "Benedek Fülöp barátom hívott meg hat éve egy nyúlhajtásra, s akkor tetszett meg ez a sport" - mondta az Elite magazinnak adott interjújában a vállalkozó. Benedek úgy emlékszik, hogy hivatali munkája során találkozott a befektetővel, aki aztán elfogadta a meghívását, és nagyjából tíz évvel ezelőtt elment Tiszapüspökibe megnézni, milyen egy nyúl- és fácánvadászat. "Nagyon fegyelmezett vadász lett belőle" - jegyezte meg Leisztingerről Benedek.
  Tökéletes terep és jó alkalom
  "A vadászat tökéletes terep mindenféle érdekérvényesítésre. A vadászok tökéletesen megértik egymást" - magyarázta Orosz Sándor, hogy mi lehet a titka régi ismerőse kapcsolatteremtő képességének. A képviselő hozzátette ugyan, hogy ezt csak felszínes benyomásai alapján mondja, mert ő maga nem szokott vadászni, megállapításával egyetértett Benedek Fülöp is. Ő hangsúlyozta azonban, hogy a vadászatokon az érdekérvényesítésre csak egy nagyon vékony mezsgyén egyensúlyozva van lehetőség: "Amikor összejövünk, akkor ott üzletelésről nincs szó. Legfeljebb azt mondjuk a másiknak, hogy holnap átugrom hozzád, és megbeszéljük ezt vagy azt az ügyet." A Benedeket évtizedek óta ismerő, a tiszapüspöki agrárcégben és a vadásztársaságban is jelen lévő Kóti Márton szolnoki ügyvéd szerint sincs lehetőség egy vadászaton arra, hogy "öt perc alatt mindent megoldunk", arra viszont jó alkalmat biztosít, hogy nyugodt körülmények között találkozzanak olyan emberek, akik egyébként nagyon elfoglaltak.
  Ha pedig kialakul egy kör, akkor annak tagjai kölcsönösen meghívják egymást vadászatokra a saját területükre - ahogy azt Csányi és Benedek is teszi -, így a kapcsolat hosszú távon fennmarad. Erős János szerint ugyanakkor "nem kell lila ködöt festeni" a vadászat kapcsolatformáló ereje köré. "Ahhoz nem kell puskát venni a kézbe, hogy valakivel valamit meg lehessen beszélni, vagy valamilyen kapcsolatrendszert kiépíteni. Ha egy este végigmegy négy-öt budapesti vacsorázóhelyen, akkor pontosan láthatja, hogy ki kivel beszélget" - mondta a Manager Magazinnak 2006-ban adott interjújában. Kóti Márton szerint sem szeretik a vadászok, ha túlságosan a munkára terelődik a szó, "mert ez egy sport, egy hobbi", ahol a tudás és tapasztalat számít. "Aki agilis sportember, van benne ambíció és jó reflexekkel rendelkezik, az jó vadász" - foglalta össze a szükséges tulajdonságokat a tiszapüspöki vadásztársaságban sokáig vadászmesterkedő Szekeres Zoltán, és kérdésünkre hozzátette, ez a jellemzés illik Benedekre is.
  Szokatlan helyzetben találta magát a Fejér megyei és a székesfehérvári körzeti földhivatal több munkatársa és korábbi alkalmazottja tavaly nyár elején. Ügyészségi nyomozók jelentek meg náluk, akik hivatali visszaélés gyanújával folytattak eljárást, és egy határozat megszületésének körülményeiről faggatták őket. Ez volt a kezdete annak a nyomozásnak, amely idén tavasszal látványos fordulatot vett, ekkor derült ki ugyanis, hogy az egyik gyanúsított egy magas rangú állami vezető: Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) korábbi szakállamtitkára, jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese. Benedek tagadja, hogy törvénytelenséget követett el, az ügyészségi eljárás pedig még zajlik, egyelőre vádemelés sem történt.
  A nyomozás egy pákozdi ingatlanügylet kapcsán indult. A Székesfehérvár melletti település határában lévő, közel 202 hektáros telket 2006 áprilisában hirdette meg eladásra az állami tulajdonú földeket kezelő Nemzeti Földalap. A hirdetményben 30 millió forintban jelölték meg a minimális árat, de az ingatlan végül ennek a háromszorosáért kelt el. A vevő egy székesfehérvári vállalkozó volt, aki csak azzal a feltétellel volt hajlandó beszélni az ügy részleteiről, ha nem közöljük a nevét. "A fiam lovas kaszkadőr, ezért kerestem olyan területet, amely alkalmas a gyakorlásra" - magyarázta az üzletember az [origo]-nak, de megerősítette azt a korábbi híradásokban megjelent információt is, hogy tervei között szerepelt üdülő, illetve golfpálya kialakítása is az ingatlanon. A vállalkozó szerint ehhez az óriásberuházáshoz egy norvég befektető biztosította volna a tőkét.
  Besorolás kérdése
  Ebből az elképzelésből azonban várhatóan már semmi nem lesz, a telek egy jó darabig megmarad birkalegelőnek - a tulajdonos szerint ugyanis a jelenlegi körülmények között csak erre tudják használni. A golfpályára vagy hasonló nagyberuházásokra vonatkozó tervek az ingatlan besorolásán úsztak el. A telek korábban honvédségi lőtér volt - mondta az [origo]-nak Takács János pákozdi polgármester -, de amikor a Nemzeti Földalap 2006 tavaszán meghirdette eladásra, akkor már "rét, szántó, erdő, legelő" kategóriában volt nyilvántartva. A székesfehérvári vállalkozó csak úgy vághatott volna bele bármilyen beruházásba, ha előtte mentesíti a területet a honvédségi időkből ottmaradt lőszerektől és aknáktól, ehhez viszont szüksége volt arra, hogy átminősítsék a területet. Hivatali nyelven ez a "művelésből való kivonás", amire a földhivataltól kellett engedélyt kérnie.
  A vállalkozó az [origo]-nak elmondta, hogy első alkalommal elutasították a kérelmét. Erre az adhatott okot, hogy ekkor már folyamatban volt a pákozdi ingatlan becsatolása a védett természeti területeket felölelő Natura 2000 programba. Az ide tartozó ingatlanokon semmiféle beruházást nem szabad végrehajtani, sőt, a tulajdonost kötelezik az élővilág állapotának megőrzésére. A védettség azt jelenti, hogy a lőszermentesítés is tilos, az ingatlan sorsát figyelemmel követő Takács János pákozdi polgármester szerint legalábbis egy ilyen eljárás azzal jár, hogy fél méter vastagságban le kell szedni a talaj felső rétegét, ami után nem sok marad a felszínen lévő növényzetből. Az ingatlantulajdonos azt mondta, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor a terület még nem tartozott a Natura 2000-be, de az FVM munkatársai jelezték számára, hogy várható a védett övezetbe való besorolás. Ehhez nem volt szükség nagy jóstehetségre, a környezetvédelmi miniszter ugyanis már egy 2005-ös rendeletben közzétette a Natura 2000-be sorolni tervezett területeknek a helyrajzi számát - köztük a pákozdi telekét.
  Védett növények
  A székesfehérvári vállalkozó által megvásárolt terület a rajta található szubpannon sztyeppék nevű növényzet miatt vált védetté, aminek véglegesítése 2006. december 8-án történt meg, amikor lezárták a Natura 2000 programba tartozók listáját - derül ki a tájékoztatóból, amelyet a környezetvédelmi tárca küldött az [origo] kérdésére. Két nappal a lista lezárása előtt - 2006. december 6-án - azonban született egy újabb határozat a székesfehérvári földhivatalban a pákozdi ingatlan ügyében, és ez - mint az az ügyészség közleményéből kiderül - már kedvező volt a tulajdonos számára. Elrendelték, hogy egy évre - a növényzetet minden bizonnyal károsító lőszermentesítés idejére - kivonják a művelésből a területet. Az ügyészség egy bejelentés alapján szerzett tudomást erről a határozatról - közölte kérdésünkre a Fejér megyei ügyészség szóvivője, Várhomokiné Rabi Noémi -, amelyet megvizsgálva arra jutottak, hogy törvénysértő döntést hozott a földhivatal, és ezért óvást nyújtottak be. A hivatal ezt nem fogadta el, az ügyészség azonban bírósághoz fordult, amely neki adott igazat, így vissza kellett vonni a pákozdi ingatlanról szóló határozatot.
  Ekkor még nem volt szó bűncselekményről, az ügyészség azonban a vizsgálódásai során arra jutott, hogy "a földhivatal nem jogértelmezési tévedés eredményeként, hanem a földhivatalt felügyelő államtitkárnak a jogellenes befolyására hozott törvénysértő határozatot" - olvasható a hatóság közleményében. Ennek nyomán kezdte meg a nyomozást tavaly júliusban a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség, amely a korábbi szakállamtitkár, vagyis Benedek Fülöp mellett annak egy "vezető beosztású munkatársát", valamint a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetőjét és a Székesfehérvári Körzeti Földhivatal egyik munkatársát gyanúsította meg.
  A gyanúsítottak tiltakoztak az eljárás ellen, szerintük ugyanis nem történt bűncselekmény. Benedek meggyanúsított munkatársa az [origo]-nak emlékeztetett arra, hogy egy 2006-ban hatályos kormányrendelet szerint a Natura 2000-be való besorolást felülírhatta, ha felmerült az "emberi egészség vagy élet védelme". Márpedig a pákozdi telek egy tűzszerészeti felmérés megállapításai szerint annyira szennyezett lőszerekkel és robbanószerkezetekkel, hogy a területen életveszélyes járni - jegyezte meg. A pákozdi polgármester is megerősítette, hogy a telek veszélyes.
  Egy éttermi találkozó
  A még folyamatban lévő nyomozás miatt szűkszavúan nyilatkozó ügyészség szóvivője, Várhomokiné Rabi Noémi kérdésünkre annyit elmondott, hogy korrupcióra utaló adatot nem találtak az eljárás során, tehát nincs olyan információ, amely szerint az állítólagos hivatali visszaélés valamilyen ellenszolgáltatásért cserébe történt volna. A szóvivő arra a kérdésünkre már nem kívánt válaszolni, hogy találtak-e valamilyen kapcsolatot a gyanúsítottak és az ügyben érintett pákozdi ingatlan tulajdonosa között, az [origo] ugyanakkor kiderítette, hogy vannak ilyen kapcsolódási pontok.
  A székesfehérvári vállalkozó azt mondta, hogy ő nem kért meg senkit arra, hogy eljárjon az ügyében. Közölte azt is, sem az ingatlanvásárlás előtt, sem a szerződés aláírásakor nem került kapcsolatba Benedek Fülöppel, de megjegyezte, az adásvétel után találkozott vele. "Egy több tízmilliárdos bioetanolgyár-beruházás kapcsán tárgyaltunk az ehhez szükséges kukoricabeszerzésről" - mondta az üzletember, aki szerint a megbeszélés egy étteremben zajlott, a pákozdi ingatlan ügye pedig nem került szóba. Kérdésünkre hozzátette, arra nem emlékszik, hogy erre a találkozóra az ügyészség által vitatott földhivatali határozat meghozatala előtt vagy után került-e sor.
  Egy régi ismeretség
  Van azonban más kapcsolódási pont is. A vállalkozó az [origo] munkatársával telefonon folytatott beszélgetés során elejtett egy olyan megjegyzést, hogy ismeri Benedek Fülöpnek az ügyészség által meggyanúsított korábbi munkatársát, akivel egy barátja, Szikszai Sándor révén találkozott. Ennek a kapcsolatnak azért lehet jelentősége, mert Szikszai tagja a Benedek által vezetett tiszapüspöki vadásztársaságnak, és üzleti kapcsolatban is állnak, tehát minden bizonnyal jól ismerik egymást.
  Szikszai - akit saját bevallása szerint a földhivatali ügyben nyomozó ügyészség tanúként hallgatott meg - az [origo]-nak megerősítette, hogy "jó ismerőse" a pákozdi ingatlant megvásárló vállalkozónak és a korábbi FVM-es munkatársnak, valamint jó viszonyt ápol Benedekkel is. Kérdésünkre kijelentette ugyanakkor azt is, nem kérte meg Benedeket arra, hogy segítsen ismerősének az akadozó földhivatali ügy elintézésében. A volt szakállamtitkár gyanúsított exmunkatársa is azt állította kérdésünkre, hogy ennek az ismeretségnek nem volt szerepe a történetben.
  Benedek Fülöp adott ugyan egy interjút az [origo]-nak ehhez a cikkhez, de közölte, tartja magát ahhoz a korábbi fogadalmához, hogy az eljárás végéig nem válaszol az üggyel kapcsolatos kérdésekre. A nyomozás eredetileg már június 9-én lezárult volna, de az ügyészség közleménye szerint a volt szakállamtitkár vitatta bűnösségét, és "érdemi védekezést terjesztett elő", ezért az eljárást július 16-ig meghosszabbították. A Fejér megyei főügyész, Juhász András csütörtökön az [origo]-val közölte, hogy további hosszabbításról döntöttek, így a nyomozás lezárása már csak ősszel várható.


  Baráti vállalkozás
  Baráti társaságként indult, azóta sem ez jelenti a fő megélhetést a tulajdonosoknak - mondta a Tiszapüspöki Aranykorona Zrt.-ről Kóti Márton, a cég egyik tagja. A baráti kör többek között Medgyessy Pétert, Erős János és Hofi Gézát jelentette, de rajtuk kívül több környékbeli vállalkozó is tulajdonosa a szövetkezetből részvénytársasággá alakult cégnek. A Tiszapüspöki határában, egy gondosan rendben tartott telepen van a székhelye a növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozásnak, amely ugyanakkor egyik volt tulajdonosa szerint nem számít a nagy agrárcégek közé. "Amikor 2004 körül kiszálltam a cégből, kb. 800 hektáron gazdálkodtak. Nagyjából 1000-1500 hektárnál kezdődik az a nagyság, amely már számít" - mondta az [origo]-nak a névtelenséget kérő agrárszakember. A cégbíróságon hozzáférhető legutóbbi mérlegadatok szerint nettó árbevétele 2006-ban 100,2 millió forint volt, de ekkor is több mint 7 millió forintos veszteséggel zárták az évet. Benedek Fülöp nem vesz részt a cég napi ügyeinek intézésében, bár az egyik korábbi tulajdonos szerint aratásnál azért hetente egyszer megjelent a földeken is. "Amikor először közigazgatási államtitkár lett, nem engedte, hogy a támogatásokért pályázzon az Aranykorona" - mondta Benedekről egy korábbi üzlettársa. A céget így is érték támadások még az előző parlamenti ciklusban, 2004 őszén a felvett támogatások miatt. Németh Imre akkori agrárminiszter válasza az volt, hogy a Tiszapüspöki Aranykorona egy 2000-ben meghirdetett pályázaton nyert el támogatást, 2001, 2002, 2003 években évente 4,5 millió forintot. Ezen kívül a cég olyan pénzeket vett fel, amelyek minden agrárvállalkozónak jártak normatív alapon - tette hozzá a miniszter.

  Forrás: ORIGO Online”
 • 7. valaki13 2008. december 18. 06:50
  „FREDDY!

  DE!!”
 • 6. FREDDY/S 2008. december 17. 20:50
  „Van ahol magasszintű képzést a földszinten is meg tudnak valósítani, csak érteni kell hozzá, nemde...”
 • 5. FREDDY/S 2008. december 17. 20:35
  „valaki13!!!

  Hát igen, csak értelmezni kell a leg meg a jobb meg a kar viszonyított összefüggéseit, és akkor a valódi kép összeállhat valamerre, nemde...”
 • 4. valaki13 2008. december 17. 19:28
  „FREDDY!!!

  OLVASD EL MÉG EGYSZER A HOZZÁSZÓLÁS VONATKOZÓ RÉSZÉT!!! (EMK-FMK)”
 • 3. FREDDY/S 2008. december 17. 19:19
  „valaki13!!!

  A legjobb kar is nézőpont kérdése, mert a faipari cégek mintha megszünőben lennének (ÉPFA/SOFA, FORFA stb.), az pedig igaz, hogy a sötétben a fehér is fekete, nemde...”
 • 2. valaki13 2008. december 17. 18:15
  „freddy!!!

  MILLJEN IGAZAD VAN!!!!!!!

  AZ NYME EMK és FMK BIZTOS, HOGY A LEGJOBB SZAKMAI FELSŐOKTATÁSI KAR, MIVEL PÁRJUKAT RITKÍTJÁK AZ ORSZÁGBAN.

  AHOGY EZT A KÖVETKEZŐK IS BIZONYÍTJÁK:

  Részlet Dr. Náhlik András dékán az OEE ( Országos Erdészeti Egyesület) 2008. évi Debrecenben tartott hagyományos ,,Vándorgyűlésén" elmondott beszédéből:
  Sajnálatos, hogy az utóbbi időszakban egyre jobban elharapózó szakindítások elvonják a hagyományosan magas színvonalú képzést folytató intézmények elől a hallgatókat pusztán jobb földrajzi fekvésük, és alacsonyabb követelményszintjük miatt.
  Meggyőződésünk, hogy ebben a helyzetben a piac szabályozó ereje már nem érvényesülhet, itt központi intézkedésre lenne szükség. ( AZAZ MEG KELL TILTANI, HOGY MÁS EGYETEMEN IS LEGYEN ERDŐMÉRNÖK KÉPZÉS!!!)

  EZ AZTÁN A PROAKTÍV, STRATÉGIAI GONDOLKODÁS!!!

  DE MIÉRT KELLENE KÖZPONTILAG MEGAKADÁLYOZNI A VERSENYT?

  TALÁN MERT EGYETLEN ERDÉSZ SZAKMAI FELSŐOKTATÁSI KARKÉNT JELENTŐS TELJESÍTMÉNY NÉLKÜL IS LEHET HANGOZTATNI, HOGY MI VAGYUNK A LEGJOBBAK, S MÉG VÁROSI KITÜNTETÉST IS LEHET ÍGY KAPNI???

  A KTK A KARI RANGSOROK ALAPJÁN UGYAN A LEGJOBBAK KÖZÖTT VAN - BÁR AZ ÁTALUK KIADOTT DIPLOMA SZ....RT SE ÉR!

  A PEDAGÓGIAI KAROK ONTJÁK A FELESLEGES PEDAGÓGUSOKAT - MINDEN FORMÁBAN - ÉS MINDEN KÉPZÉSI SZINTEN.

  A MEZŐGAZDASÁGI TUDOMÁNYI KAR MEG MEG VAN -MINT A NYGYMAMA LEKVÁRJA A SPÁJZBAN.

  AZ AMI SZINVONALAS - DE AZÉRT MERT EGY KAR (fmk) EGY INTÉZETE SZINVONALAS MÉG NEM LESZ SZINVONALAS EGY EGÉSZ EGYETEM.

  DE HIGGYÜK EL, HOGY AZ EGYETEM SIKERES ÉVET ZÁRT

  - BÁR A FELVÉTELI LÉTSZÁMOK és a FELVÉTELI PONTHATÁROK AZ NYME-n A BÉKA S..GG...E ALATT VANNAK (IDE MÁR CSAK AZ JÖN, AKI MÁSHOL SIKERTELENÜL PRÓBÁLKOZOTT!)

  - BÁR A KÖZPONTI KOOPERÁCIÓS KUTATÁSI KÖZPONT EZ ÉVI KUTATÁSI EREDMÉNYEIRŐL SEMMIKOR és SEHOL NEM LEHET TÁJÉKOZÓDNI, DE NYILVÁN VANNAK, HA SIKERESEK. ( EZÉRT TART ITT EZ AZ ORSZÁG, MERT IYLEN KKK-k FINANSZÍROZOTTAK!!!)

  DE LEGYEN! - ÍGY REMÉLHETŐEN MEGOLDODOTT AZ NYME FINANSZÍROZÁSI GONDJA IS és NEM LESZ GOND A PPP BERUHÁZÁSOK KIFIZETÉSE, S MÉG BAMAKÓ RALLY FINANSZÍROZÁSRA IS JUT. uGYAN AZ ÖSZTÖNDÍJAKAT NEM FIZETIK IDŐBEN - DE EZ NEM SZÁMÍT!!!

  (BÁR OLYAN TÁMOGATÓKKAL, MINT BENEDEK FÜLÖP ÚR VALÓBAN NEM LEHET SEMMI GOND!!! ???)”
 • 1. FREDDY/S 2008. december 17. 18:00
  „A siker megítélése mindig nézőpont kérdése, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszavazták az indítványokat

Sopron – Öt módosító javaslatot terjesztettem elő a költségvetés elfogadásakor. Ám mindegyiket… Tovább olvasom