Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Sárgahasú unka és pettyes gőte Sopron környékén

Kétéltű-és hüllőfajok kutatását végezte a Sopron környékén található élőhelyeken Velekei Balázs.
Jelentős eredmények a Sopron környéki kétéltű-és hüllőfajok kutatásában – Részlet a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara Tudományos Doktorandusz Konferenciáján elhangzottakból.

Kétéltű-és hüllőfajok kutatását végezte a Sopron környékén található élőhelyeken, különös tekintettel a Soproni-hegységre és Szárhalmi-dombságra. A kutatómunka során, a szaporodási időszakban az előzetesen felmért lehetséges szaporodó helyeket látogatta meg Velekei Balázs. Ezeken a helyeken vizuális és akusztikus megfigyeléseket, illetve hálózással mintavételezést végzett - olvasható a haziallat.hu-n.

Velekei Balázs az eddigi kutatásokhoz számos új adatot tudott hozzátenni, így nem csupán a herpetológiai atlasz (a herpetológia a zoológia azon ága, amely a kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozik) elterjedési térképei pontosíthatók, hanem egy olyan - mind faj, mind egyedszámban - rohamosan fogyatkozó állatcsoport magyarországi előfordulásait tudta aktualizálni, amelynek védelmében a tapasztalatok szerint éppen az információhiány okozza a legtöbb problémát.

- A biológiai rendszertanban taxonnak nevezik az élőlények egyazon kategóriába sorolt és közös gyűjtőnévvel ellátott fajcsoportját, illetve egy adott faját. A Magyarországon előforduló 18 kétéltű taxonból 14-et megtaláltam kutatásom során. A terület kétéltűfaunája hazai viszonylatban nagyon gazdagnak mondható.

A tizennégy taxon némelyike nagyon gyakori a területre nézve, ezek a következők: barna varangy, erdei béka, kecskebéka. A maradék fajok között is vannak olyanok, amelyek az előzőekhez képest olyan nagy számban nem fordulnak elő, de egyelőre nem veszélyeztetettek a területen, ezek a foltos szalamandra, pettyes gőte. A legérzékenyebb fajoknak a sárgahasú unkát és a gyepi békát tartom, bár ezekkel is találkozhat még az erdőjáró."- nyilatkozta a kutató. Az említett kétéltűfajok közül hat taxon esetében sikerült bővíteni az elterjedésükről eddig meglévő információkat, ezek esetében a herpetológiai atlaszban bemutatott térképvázlatokon konkrét javaslatot tett az előadó egy esetleges módosításra, aki kiemelte, a hat taxon közül a sárgahasú unka és a pettyes gőte új élőhelyeit tartja a legfontosabbaknak. A Magyarországon élő 16 hüllőfajból 7 fajt talált meg a területen.

A teljes cikk >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyes érzelmekkel várja Nemcsák Károlyt a társulat

Nemcsák Károly augusztus elsejétől a József Attila Színház igazgatója. A kérdés az, milyen… Tovább olvasom