Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Richárd, az irodalom slammere - `egyszálgitárral` versel

A slam poetry az irodalomban olyan, mint a kabaréban a stand up. A fertőszentmiklósi Varga Richárd "egyszálgitározva" versel.

- A rendszerváltás óta eltelt húsz évben nem nagyon születtek kritikai, lírai alkotások - kezd egy irodalomfilozófiai felütéssel, a fertőszentmiklósi Varga Richárd.

- Éppen azért nagyon is újszerű és időszerű egy Budapestről indult kezdeményezés, a slam potery. Ennek keretében, verselve fogalmazunk meg például társadalom kritikát, vagy éppen azon dolgokat, amelyeket a fiatalokat érdeklik. Budapesten kicsit szabadabbak, mint itt vidéken. Ott sokkal inkább beleszövik a politikát.

A huszonnyolc éves Richárd jelenleg Szombathelyen történelem-magyar szakon, utolsó éves hallgató. Így a vasi megyeszékhelyen lép fel rendszeresen.

- Havonta egyszer tartunk ilyen irodalmi estet - folytatta a fiatal irodalmár. - Általában két részre bontjuk a műsort. Az első részben a fellépők az előre megírt szövegeiket verselik el, s egy idő után a zenekar is bekapcsolódik. A második felvonásban a nézőket vonjuk be.


Varga Richárd most épp gitár nélkül versel. A képen társa: Mohamed Ádám Baaj. Fotó: Kánya Dóra
Varga Richárd most épp gitár nélkül versel. A képen társa: Mohamed Ádám Baaj. Fotó: Kánya Dóra


Ők mondhatnak szavakat, majd mi ebből írunk verseket, s persze " azon melegében" el is szavaljuk. Jó kis móka ez. Sokat kell improvizálni, spontánok vagyunk.

A fiatalok szeretnék ezt az újdonságot más városokban is meghonosítani. Így Richárd tervei között szerepel, hogy Sopronban is szerveznek ilyen esteket. A fiatalok, a középiskolások, egyetemisták ugyanis vevők a kritikus hangokra. Legközelebb a jövő héten láthatjuk majd Richárdot.

Barátja, Rozmán Kristóf adja elő a világirodalomból, a kortárs költészetből válogatott verseket, ő pedig "egyszálgitárral" kíséri majd.

S az egyszálgitár is meglett.
S az egyszálgitár is meglett.


S ez utóbbi nála a fő vonal, s egyben számára a legfontosabb. Mármint az "egyszálgitározás".

- A jövőben is szeretném csinálni a slam poetryt. Arra pedig külön büszke vagyok, hogy zsűrtiagnak kértek fel egy középiskolásoknak szóló országos versenyen - folytatja.

- Igaz, mostanában kevés időm jut a verselésre, a zenére, mert készülök a diplomámra, ilyenkor van a gyakorlat, a tanítás ideje. A diploma után mindenképpen szeretnék tanítani, mert mindig is érdekelt az irodalom, a történelem.

 
Benned a létra


Benned a létra címmel zenés irodalmi estre várják az érdeklődőket a fertőszentmiklósi Ifjúsági és Szabadidő Központba április 9-én, kedden, 18 órakor. A vendégek: Varga Richárd és Rozmán Kristóf.


Richárd azonban nem csak az irodalommal foglalkozik; színészkedik is. A szombathelyi színház által előadott március 15-i darabban is szerepelt. Az egyetemi színjátszókörnek is aktív tagja.

- A szintén Szombathelyen hallgató Unger Tündétől jött egy kezdeményezés, amely arról szólt, hogy az egyetemistákat miként lehetne bevonzani a színházba - idézi fel a kezdeteket.

- Ekkor jött a színjátszókör alapításának gondolata. Az ötlettel ő kereste Jordán Tamást, a Weöres Sándor Színház igazgatóját, aki fellelkesülve minden segítséget megadott. Tette az azért is, mert sokszor elmondta: sokat köszönhet az akkori egyetemi színpadnak.

Mi elfogadtuk a segítséget, s nagy örömünkre megkaptuk a nagyszínpadot. Nagyszerű érzés volt, amikor a szombathelyi színészek között mozoghattunk.

Az egyetemi színpadon a fiatalok különleges darabot adtak elő: egy Karinthy novellát és Richárd egyik novelláját dolgozták át. Olyannyira nagy sikerrel, hogy azóta, már több egyetemista is vett jegyet a színház egyéb előadásira.
Fotó: Kánya Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letörték a félsorompót Nagycenknél - keresik az elkövetőt

Az autó a Nagycenknél lévő vasúti átjárójának félsorompó csapó rúdját letörte, ezt követően a sofőr… Tovább olvasom