Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Restaurálták a megcsonkított Dorffmeister-képet

Sopron - Tíz éve gyalázta meg ismeretlen tolvaj a soproni Szent György-templom egyik oldalkápolnájának festményét: a Dorffmeister-képből késsel vágta ki a közepét. A festmény és az elkövető sosem került elő. A képet azóta restaurálták.
A soproni Szent György-templomban azon a tíz évvel ezelőtti pénteki napon a hatos misére érkezők fedezték fel döbbenten: valaki kivágta a jobb oldali, első kápolna festményéből Máriát és a kis Jézust. Az 1781-ből származó Dorffmeister-alkotás a templom legértékesebb darabja volt. A Mária-kápolna oltárképét, amit festője „A jó tanács anyja" címmel szignált, nem egyszerűen ellopták: a tolvaj valószínűleg felállt egy székre vagy az oltárra és pillanatok alatt kihasította a vászon közepét. A kompozíció eredetileg úgynevezett képben kép: két angyal tart egy aranykeretes, Máriát és a kisded Jézust ábrázoló képet. Dorffmeister alkotásából ezt a belső festményt lopták el.

A rendőrség nagy erőkkel kezdett a nyomozásba, de nem járt sikerrel: a festmény sohasem került elő, ahogy a tolvaj sem.

A restaurált festmény.
A restaurált festmény.

A kép most mégis teljes pompájában lóg a sekrestye falán. Értő kezek úgy restaurálták, hogy alig látszik a vandál csonkítás. – Az volt a szerencsénk a szerencsétlenségben, hogy a lopás előtt nem sokkal a festményt a Szépművészeti Múzeum szakemberei restaurálták, aztán egy Dorffmeister-vándorkiállításon vett részt Nyugat-Magyarországon és Burgenlandban. Emiatt alaposan dokumentálták, így rendelkezésünkre állt egy sor jó minőségű fotó – tudtuk meg Bindes Ferenctől, a templom plébánosától.

A hívek sokáig várták, hogy előkerül az eredeti festmény, ám azt valószínűleg hetedhét határon át csempészték. Talán azért vágott a szike a keretet tartó angyal ujjaiba, mert így önálló Madonna-képként tudták értékesíteni a vásznat, s az azonosítása is nyilván nehezebb lett volna. Tény, hogy ez idáig még nyom sem akadt, a rendőrség le is zárta az aktákat. A képet viszont restauráltatta a plébánia. Hatszázezer forintba került a megmentése, a költaségeket egy hívő teljes egészében magára vállalta.

– Egyelőre nem kerül vissza a helyére a festmény. Egyrészt a kápolna fala vizes, helyre kell állítani, másrészt a festmény biztonságáról is gondoskodnunk kell. Ma még kérdés, hogy üvegfallal védjük meg a bűnösöktől vagy riasztóval védekezzünk a tolvajok ellen – mondta Bindes atya, aki a híveknek szívesen mutatja meg a sekrestyében elhelyezett remekművet.

Az oltárkép helyén ma még az egyszerű másolatot mutatja Bindes Ferenc atya, aki ma is jól emlékszik a tíz évvel ezelőtti döbbenetes esetre. Fotó: Magasi Dávid
Az oltárkép helyén ma még az egyszerű másolatot mutatja Bindes Ferenc atya, aki ma is jól emlékszik a tíz évvel ezelőtti döbbenetes esetre. Fotó: Magasi Dávid

Templomok piktora

Dorffmeister István Bécsben született 1725 körül. A bécsi akadémián tanult, majd Sopronban telepedett le. Képességei falképeiben bontakoztak ki igazán. Ő festette a sárvári vár freskóit, a soproni bencés rendház lépcsőházát, a novai templom falfestményeit. Kiemelkedő alkotása a szentgotthárdi apátsági templomnak a szentgotthárdi csatát, valamint a szigetvári plébániatemplomnak a Zrínyi halálát ábrázoló kupolafestménye. Sopronban hunyt el 1797. május 29-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártyával fizethető osztrák büntetések

Ausztria - A burgenlandi tartományi rendőrség bankkártya-leolvasóval szerelte fel a rendőrautókat. … Tovább olvasom