Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Rendkívüli közgyűlés: idén 17 milliárdból él Sopron

Elfogadta hétfő délután a többség Sopron idei költségvetését. A szocialisták a magánszemélyek kommunális adójának eltörlésére tettek javaslatot, de a többség ezt elvetette. A szigorú gazdálkodásból nem lehet engedni a hitelterhektől való megszabadulás után sem - mondta a polgármester.
A rendkívüli közgyűlésen a Bécsi-dombi, 982 négyzetméter nagyságú vízgazdálkodási terület fejlesztése érdekében hatályon kívül helyezték a városrészre érvényes építési szabályzatot, és elfogadták azt a előterjesztést is, ami alapján az önkormányzat meghatározott ütemterv alapján több mint ötszázmillió forintot fizet ki a holdingnak a Káposztás utcai stadionhoz tartozó építményekért. Az ülés legfontosabb témája ugyanakkor az idei büdzsé volt...

- Jelentős tartalékok vannak a költségvetésben - mondta Fodor Tamás polgármester a 17 milliárd forintos főösszegű büdzséről. - A szociális kiadások nőttek, mert nőtt a törvény általi támogatotti kör is. Felújításra, fejlesztésre több jut, az idő viszont sürget, mert amíg nincs elfogadott költségvetés, nem lehet a közbeszerzési eljárásokat sem megindítani - mondta még a polgármester, kiemelve a már folyamatban lévő nagyberuházásokat, mint amilyen például a fertőrákosi barlangszínház felújítása vagy a kurucdombi városrehabilitáció.

- Az önkormányzatiságból sokat vesztettünk, az intézmények már nem a városhoz tartoznak - kezdte kritikai felszólalását Biczi László (MSZP). - Van ebben a költségvetésben egy hétszázmilliós tétel, amit a kormánytól kaptunk, ki tudja miért. És van a magánszemélyek kommunális adóbevétele. A kettő több mint egymilliárdot tesz ki, s ezek nélkül most sem lehetne biztonságos a költségvetés - összegzett Biczi. Frakciója rögtön egy módosítási indítvánnyal is élt: a magánszemélyek kommunális adójának eltörlésére tettek javaslatot.

Az LMP képviselője, Bebesi József is indítványt nyújtott be: javasolta a József Attila úti felüljáró megépítését és ötmillió forint jutalmat az ezüstérmes soproni kosarasoknak.

Mágel Ágost frakcióvezető (Fidesz-KDNP) hozzászólásában kikelt a szocialisták indítványa ellen: komolytalannak, felelőtlennek és számítónak nevezte azt.

- Ez egy jó költségvetés. Magyarország megújul! - szólt hozzá a vitához Simon István alpolgármester is, felsorolva az elmúlt évek kormányintézkedéseit, amivel megkönnyíti az önkormányzatok életét. - És a rezsicsökkentésről még nem is beszéltünk! - tette hozzá, elfogadásra javasolva a büdzsé tervezetét.

Abdai Géza alpolgármester pedig a sporttámogatásokról szóló rendeletet idézte, ami meghatározza, milyen eredményekhez, milyen támogatás adható.

Fodor Tamás a szavazás előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a József Attila úti lakótelep és a vasút túloldalának gyalogos összekötése fontos és támogatott, de mivel része a helyi és helyközi közlekedés integrációjáról szóló terveknek, most nem kellene külön kezelni.

Dobos József jegyző szerint jogi problémákat vetettek fel a módosító javaslatok, ennek ellenére a testület szavazott. Pontosabban leszavazott: egyik indítvány sem kapott elég igen voksot. A költségvetést végül a Fidesz-KDNP frakciója, mint többség elfogadta, a szocialisták nemmel szavaztak, a jobbikos és LMP-s városatya pedig tartózkodott.

Még három napirend

A rendkívüli közgyűlést egy még rendkívülibb követte három napirenddel. A Soproni Borvidék Hegyközségi Tanáccsal kötött kölcsönszerződést módosították és az önkormányzat pályázatáról szavaztak a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán. Végül az adósságkonszolidációba bevont hitelek, kötvények törlesztési támogatásával kapcsolatos feladatoktól döntöttek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Munkácsy-kiállítást 15000-en látták Sopronban - fotók

Sokan az utolsó napokban nézték meg Munkácsy Mihály festményeit Sopronban: a hétvégén közel 2300… Tovább olvasom